Veelvoorkomende sportblessures

Veelvoorkomende sportblessures Sporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, of een verdraaide knie ervaren. Maar wat zijn nu de sportblessures die vaak voorkomen? Lees hieronder meer over de veelvoorkomende sportblessures en kom meer te weten over een botbreuk, scheenbeenblessure, gescheurde kruisband of meniscus, pijn in de onderrug en een tennis- of golferselleboog.

Botten

Botbreuken komen geregeld voor in de sport. Een val van een paard of een stick op je arm kan al een gebroken been of arm opleveren en verstrekkende gevolgen hebben. Het herstel van een botbreuk duurt lang en daarnaast blijft je bot in de toekomst kwetsbaar voor nieuwe breuken. Het is belangrijk om de genezing van een botbreuk veel tijd te geven en tegelijkertijd de juiste voeding binnen te krijgen.

Enkel

Enkelblessures hangen nauw samen met sporten. Een verstuiking van de enkel komt veel voor. Dit houdt in dat de enkelbanden te ver zijn opgerekt. Je krijgt dan meestal een zwelling te zien en een bloeduitstorting. Meestal gaat deze blessure gepaard met veel pijn. Omdat je de enkel erg veel gebruikt in het dagelijks leven wordt de blessure als erg hinderlijk gezien en kan de blessure niet zo snel genezen.
Soms komt het voor dat de enkelbanden niet opgerekt zijn maar gescheurd. Dit is nog een fase erger dan een verstuiking. Gescheurde enkelbanden komen iets minder vaak voor.

Scheenbeen

Scheenbeenblessures kunnen heel erg complex en vervelend zijn. Meestal zijn scheenbeenblessures blessures die te maken hebben met een irritatie. Breuken of gescheurde spiertjes komen minder vaak voor, maar vervelende irritaties vaker. Een ontsteking van het tibialis anterior botvlies komt het vaakst voor. Voornamelijk hardlopers en zaalvoetballers hebben last van deze blessure. Dit komt omdat zij veel en snel van richting veranderen op een harde ondergrond. Rust houden is de belangrijkste remedie bij deze blessure.

Knie

Bij de meeste sporten vormen knieblessures vaak problemen. Er zijn drie veelvoorkomende knieblessures.

Verdraaide knie

Bij sporten waarin een snelle beweging is vereist komt het vaak voor dat de sporter een verdraaide knie krijgt. Het is de meest voorkomende knieblessure. Meestal staat de voet vast in de ondergrond en maakt de knie een verkeerde draai. Dit kan resulteren in een zwelling en pijn. Meestal kan men met een verdraaide knie nog wel lopen, maar gaat dit zeker in de beginfase niet zonder pijn. Het beste kan men enkele weken niet gaan sporten.

Gescheurde kruisband of meniscus

Met name in het voetbal komt een gescheurde kruisband of gescheurde meniscus geregeld voor. De blessure treedt voornamelijk op bij het slecht neerkomen na een hoge sprong of bij een verstapping. Een scheuring kan licht van aard zijn of juist hevig, maar men kan er vrijwel zeker vanuit gaan dat het herstel plus revalidatie een half jaar in beslag gaat nemen. Vaak is operatief ingrepen ook nog een vereiste.

Rug

Omdat er in de rug aanzienlijk meer pijnreceptoren zijn dan in andere lichaamsdelen, ondervindt men al snel rugklachten. De klachten zijn voornamelijk in de onderrug. Niet alleen mensen die krachttrainen hebben last van deze blessure, maar in vrijwel iedere sport komt de blessure geregeld voor. De blessure is meestal het gevolg van een verkeerde houding.

Pols

De pols is een bijzonder geval. Want naast het feit dat je een pols kunt breken - hetgeen geregeld voorkomt - is een verzwikking van de pols ook een veelvoorkomende blessure in de sport. De pols wordt dan dik en nagenoeg onbelastbaar. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. Net als de onderrug heeft ook de pols meer pijnreceptoren dan de rest van het lichaam, waardoor de pijn intenser kan worden ervaren.

Schouder

Een schouder kan uit de kom raken. Bij de ene persoon gebeurt dat wat sneller dan bij de andere persoon. Een schouder kan bij heel veel sporten uit de kom raken. Dit komt omdat de oorzaak van de blessure heel divers kan zijn. Zo kan een schouder uit de kom schieten door een val op de schouder, een val op een gestrekte arm, een klap tegen de schouder of een abnormale rotatie van bovenarm ten opzichte van de schouder.

Elleboog

Met name golfers en tennissers kunnen blessures aan de elleboog ervaren. Dit zijn de zogenaamde golferselleboog en tenniselleboog. Beide blessures ontstaan doordat men grote kracht zet op het handvat en tegelijkertijd een relatief complexe beweging uitvoert. In het geval van de tenniselleboog oefent het racket een grote kracht uit op de hard dichtgeknepen hand. Herhaaldelijke uitvoering van deze beweging kan resulteren in een ontsteking van de aanhechtingspunten van de elleboog.
Bij een golferselleboog spelen de aanhechtingspunten van een spier in de onderarm een rol. Bij iedere slag komt er veel kracht op deze aanhechtingspunten. Deze schok kan op den duur leiden tot blijvende pijn, een zogenaamde golferselleboog.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportblessure te voorkomen via je gezonde verstandSportblessure te voorkomen via je gezonde verstandGezien het grote aantal sportblessures, vooral tijdens wedstrijden, zou je bijna vergeten dat sport in principe een gezo…
Sportblessures: voorkomen is beter dan genezenSportblessures: voorkomen is beter dan genezenIs sport wel zo gezond als beweerd wordt? Hoe zit het dan met blessures? Is sporten onnodig risico nemen, of kunnen we v…
Verstuiking: symptomen, oorzaken, complicaties & behandelingVerstuiking: symptomen, oorzaken, complicaties & behandelingNaast kneuzingen en verrekkingen is een verstuiking een van de meest voorkomende sportblessures. Een verstuiking is een…
Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…

Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Verschil tussen zomergriep en wintergriepVerschil tussen zomergriep en wintergriepIemand die griep heeft zal zich weinig bekommeren over het verschil tussen zomergriep en wintergriep. Voor beide soorten…
Bronnen en referenties
  • http://www.fitnessnet.nl/
B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.