Knieschijf gebroken, en nu?

Een harde val op de knie kan er toe leiden dat de knieschijf breekt. Dit is erg pijnlijk en is niet zonder gevolgen. Men moet direct (operatief) worden behandeld en belandt een tijdje in het gips. Na de gipsbehandeling start de revalidatie snel, om de knie weer soepel te krijgen. Lees hier meer over de symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling van een gebroken knieschijf.

Een gebroken knieschijf

De knieschijf - ook wel patella genoemd - is een bot die zich aan de voorzijde van de knie bevindt. Het is een hard, dik bot dat rond van vorm is en puntig afloopt richting het onderbeen. Net als vrijwel ieder ander bot kan ook de knieschijf breken. Een knieschijfbreuk kan enkele oorzaken hebben:
  • Een harde val op de knie.
  • Een klap met een hard voorwerp tegen de knieschijf.
Een breuk van de knieschijf kan heel erg vervelend zijn. Vooral omdat de behandeling ervan heel gecompliceerd kan zijn en de revalidatie soms moeizaam verloopt. Het kan voorkomen dat men slecht geneest van de blessure en dat het nog lang kan duren voordat men weer goed kan lopen.

Symptomen

Een gebroken knieschijf gaat meestal gepaard met hevige pijn. De pijn kan zo hevig zijn dat men het bewustzijn kan verliezen. Het eerste wat men een patiënt met een gebroken knieschijf dus moet geven is een pijnstiller. De patiënt kan daarnaast bijna onmogelijk meer op zijn been staan. Het feit dat het aanraken van de knieschijf zeer pijnlijk is, is de meest duidelijke indicatie voor een gebroken knieschijf.
Omdat de knieschijf relatief dicht aan het oppervlakte zit, is een open wond waarbij de knieschijf is blootgelegd ook mogelijk. Normaliter is dit niet pijnlijker - omdat de voornaamste pijn van de knieschijfbreuk zelf komt - maar kan het wel vervelender zijn omdat er dan infecties kunnen optreden. Het is belangrijk om een open wond meteen te dichten.

Diagnose

Mede door de duidelijke symptomen die deze aandoening kent, is een breuk van de knieschijf gemakkelijk te herkennen. Hoewel de diagnose van een knieschijfbreuk gemakkelijk kan worden gesteld, is er meestal aanvullend onderzoek nodig om de ernst van de breuk vast te stellen. Spieren en pezen rondom de knie kunnen immers ook zijn aangetast. Daarnaast bepaald de ernst van de breuk ook de soort behandeling.

Behandeling

Als de knieschijfbreuk een zogenaamd mooie breuk is, dan is operatief ingrijpen niet noodzakelijk. Men spreekt van een mooie breuk als de breuk met alleen een gipsbehandeling weer voldoende geneest. Met een CT-scan kan men kijken in hoeverre de breuk uit zichzelf kan genezen of niet. Als men operatief moet ingrijpen, dan bestaat de kans dat voor het rechtzetten van de breuk metaal nodig is. Deze hulpmiddelen houden de verschillende delen van het bot bij elkaar. Men krijgt dan eveneens een gipsbehandeling. De knie is dan gedurende geruime tijd niet buigbaar, afhankelijk van de breuk duurt dit enkele weken tot maanden.
Pas bij de revalidatie is de effectiviteit van de behandeling goed te zien. Kan men weer goed lopen? In het begin zal het lopen altijd lastig gaan, omdat het kniegewricht erg verstijfd is. Na ongeveer 2-3 weken revalideren kunnen de meeste patiënten weer goed lopen, weliswaar af en toe met lichte pijntjes. Het kan echter ook voorkomen dat de patiënt pijn blijft houden of moeite heeft met lopen, in dit geval is aanvullende fysiotherapie en wellicht een nieuwe fotosessie een vereiste.
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebroken knie: symptomen en behandeling gebroken knieschijfGebroken knie: symptomen en behandeling gebroken knieschijfEen gebroken knie (ook bekend als patellafractuur, knieschijfbreuk of gebroken knieschijf) is een breuk van de knieschij…
De knie - knieschijfklachtenPijn aan de knie is een veel voorkomend probleem. Deze klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een trauma, maar kun…
Aandoeningen hond: losse knieschijfAandoeningen hond: losse knieschijfEen losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit…
Knie uit de kom: oorzaak & behandeling verschoven knieschijfKnie uit de kom: oorzaak & behandeling verschoven knieschijfEen knie uit de kom of een verschoven knieschijf, is een pijnlijke aangelegenheid. De knieschijf kan uit het gewricht on…

Maagzweer: behandeling en preventieMaagzweer: behandeling en preventieMaagzweren zijn zweren die kunnen voorkomen in de twaalfvingerige darm, maag of slokdarm. Het kan een knagende pijn met…
DSPS - Delayed Sleep Phase SyndromeIedereen is bekend met het verschil tussen ochtend- en avondmensen. De een staat als de wekker 's morgens vroeg gaat fri…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B14e7ebba-91e9-4d41-9fd7-4ba2de3a7a10%7D
Reacties

Fsim, 10-08-2014
Hallo,
Wat betekent dat als er een ontsteking is? Dat moet toch niet in het gips he. Want ik wil graag verder blijven voetballen met pijn of zonder pijn

Fsim Reactie infoteur, 24-09-2014
Beste Fsim,

Als ik het goed begrijp dan heeft u zowel een gebroken knieschijf als een ontsteking. Het kan dat er een ontsteking is gekomen als gevolg van de breuk. Het hangt echter van de plaats van de ontsteking en de breuk af of gips nog mogelijk is. Verder blijven voetballen met een breuk in de knieschijf is niet verstandig. Met alleen een ontsteking die zich voordoet als de breuk al is hersteld, kunt u waarschijnlijk wel gewoon voetballen. Hier is een fysiotherapeut echter gespecialiseerd in, dus ik adviseer u bij hem langs te gaan.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

Fsim, 08-08-2014
Hallo,
Ik heb al een 3-4 weken last van mijn knie. Stappen gaat goed, maar lopen is met pijn, ik voetbal ook maar dat doet ook pijn.
Als ik mijn been strek voel ik wel wat pijn in mijn knie. Kan iemand mij zeggen wat ik heb? Of is het misschien gebroken? Indien ja, wat gaat er dan allemaal gebeuren?

Alvast bedankt
Fsim Reactie infoteur, 09-08-2014
Beste Fsim,

Wat vervelend! Ik denk echter niet dat uw knieschijf gebroken is. Die pijn is wat heviger dan de pijn die u beschrijft. Ik denk eerder dat uw knieschijf een hevige tik heeft gehad of dat er een ontsteking zit. Ik adviseer om naar de huisarts te gaan.

Veel sterkte ermee!

B-BBergkamp

Zierikzee, 29-09-2013
Een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan een verbrijzelde knieschijf. Na 4 operaties bleek de knieschijf niet geheeld (infecties en metaaldraden) en niet aan elkaar gegroeid. Bindweefsel zou het e.e.a. op de plaats houden.
Soms heb ik wel een soort gevoel alsof ik de schijf voel stotteren a.h.w.
Vraag me af hoe lang ik hiermee zo kan doorlopen. Tot nu toe geen of heel weinig pijn.
Vraag me ook af, of ik nu een knieband zou moeten dragen om het e.e.a. op de plaats te houden, of dat ik juist veel moet bewegen.? Reactie infoteur, 19-03-2014
Beste Zierikzee,

Het is lastig om vanachter mijn computer een diagnose te geven, maar in het algemeen is het logisch dat u na een verbrijzelde knieschijf niet meer zult lopen als voorheen. Dit stotteren wat u voelt is dan ook erg goed voor te stellen, zeker ook omdat de knieschijf niet volledig is geheeld. Echter zolang u geen pijn of irritatie heeft lijkt het mij dat gewoon lopen geen kwaad kan. Pas echter op met het al te intensief bewegen. Mocht u toch irritaties krijgen dan adviseer ik u wel direct met een dokter contact te nemen en eigenlijk meteen een knieband te dragen. Deze knieband zal dan ondersteuning geven.

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.