Een gebroken teen

Een gebroken teen Een gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paardensport komt het nogal eens voor dat een paard op een teen is gaan staan. Een gebroken teen kan zeer pijnlijk zijn, maar meestal geneest het zonder complicaties. Je kunt wel iets doen om de pijn te verlichten.

Tenen

Een mens heeft aan elke voet vijf tenen. Ze spelen een rol bij het lopen en bij het corrigeren van je evenwicht. De binnenste teen is je grote teen en de buitenste teen is je kleine teen. De tussenliggende tenen hebben geen eigen naam. In totaal heb je aan elke voet 14 teenkootjes. In je grote teen zitten er twee, in de andere tenen zitten er drie. Verder heeft elke teen een nagel.

Gebroken teen

Tenen zijn vaak het slachtoffer van vallende voorwerpen of flink stoten aan bijvoorbeeld een deur of een tafelpoot. In de meeste gevallen is er dan sprake van een pijnlijke kneuzing, maar er kan ook een botbreuk zijn ontstaan. Tevens kan er een bloedblaar onder de nagel ontstaan. Als alleen het laatste teenkootje geblesseerd is hoeft er niet altijd een dokter te worden geraadpleegd. Wanneer er 1 of meerdere teengewrichtjes zijn geraakt, wanneer er sprake is van een flinke wond en/of de teen er ernstig misvormd uitziet, is het verstandig om het letsel door een arts te laten beoordelen. De arts kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of de teen gebroken is, een röntgenfoto is dan ook meestal niet nodig.

Klachten en verschijnselen

Een gebroken teen kan de volgende klachten en verschijnselen opleveren:
  • Pijn
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Bloedblaar onder de nagel
  • Bloeduitstorting
  • Tintelingen
  • Geen gevoel in de teen
  • Niet of nauwelijks kunnen bewegen

Behandeling

Je kunt altijd het beste beginnen met koelen. Zowel bij een kneuzing als een breuk kan dit de zwelling verminderen. Bij een gebroken teen is een operatie eigenlijk nooit nodig. Wat heel belangrijk is, is dat de teen rust krijgt. De teen zal dan ook met een pleisterspalk aan de naastliggende teen geplakt worden. Let erop dat de pleisterspalk niet nat wordt. Als dit wel gebeurt, breng dan eventueel zelf een nieuwe spalk aan. In de douche kun je een plastic zak om je voet doen om hem droog te houden.

Je tenen spelen een belangrijke rol bij het lopen. Vlak voordat je je voet optilt, steun je op je tenen. Het lopen met een gebroken teen is hierdoor altijd gevoelig. Het is prettig om stevige schoenen met een harde zool te dragen, zodat de teen bij het lopen weinig hoeft te buigen. Je tenen corrigeren trouwens ook je evenwicht bij het lopen.

De eerste dagen na het oplopen van een gebroken teen kan deze nog flink gezwollen zijn, en is het goed om je teen/ voet hoog te houden. Dit vermindert de pijn, doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Ook kun je paracetamol of ibuprofen gebruiken tegen de pijn.

Nazorg

Zodra de pijn bijna weg is mag de spalk eraf. Meestal is dat na ongeveer twee weken. Na drie weken is de breuk al bijna geheel vastgegroeid. De teen kan dan nog wel gevoelig zijn. Dat verdwijnt na een week of zes. Een nacontrole bij de arts is in het geval van een gebroken teen niet nodig en er hoeft ook geen controlefoto gemaakt te worden. In uitzonderlijke gevallen, wanneer bijvoorbeeld de pijn niet verdwijnt, is het wel van belang om nog contact op te nemen met een arts.

Een gebroken teen voorkomen

Het voorkomen van een gebroken teen is niet geheel mogelijk. Vaak gebeurt het in een klein ogenblik van domme pech. Toch kun je er wel wat aan doen om de kans op een gebroken teen te verkleinen.

Niet op je sokken lopen

Loop zo min mogelijk op je sokken of op blote voeten in huis. Op je sokken kun je flink glijden als je een gladde vloer hebt. Ook kun je je flink stoten aan een tafelpoot, kast of een deur. Draag je schoenen of pantoffels met een verharde voorkant dan is de kans op een breuk in zo'n geval veel kleiner.

Draag veiligheidsschoenen

Doe je werk waarbij de kans op letsel groot is draag dan speciale veiligheidsschoenen. Ook kun je schoenen met stalen neus dragen als je bezig bent met paarden. Een paardenhoef met ijzer op je teen kan een behoorlijk letsel veroorzaken. Bij de ruitersportwinkel zijn speciale jodphurs met stalen neus te koop.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…

Pijn onder de voetPijn onder de voetPijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loo…
Hoe kan je dementie voorkomen?Hoe kan je dementie voorkomen?Het aantal mensen met dementie zal de komende twintig jaar alleen maar toenemen. De verwachting is dat de toename maar l…
Bronnen en referenties
  • Informatie gebroken teen - Albert Schweizer ziekenhuis
  • www.nl.wikipedia.org
Reactie

Demi, 13-01-2013
Hey.
Al deze dingen herken ik.
Maar bij mij doet het vooral pijn op mijn nagel. en mijn teen is ook dik, en die bloedblaar enzo heb ik ook. Maar wat kan ik nou het beste doen? Reactie infoteur, 17-01-2013
Beste Demi,

Probeer als je schoenen draagt, iets te dragen dat niet knelt of drukt op je teen. Verder kun je zelf voorzichtig proberen een spalkje aan te brengen. Mocht het niet verbeteren of juist verslechteren, of vertrouw je het niet helemaal, neem dan zeker contact op met je huisarts voor overleg.

Succes!

Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.