Hoe kan je dementie voorkomen?

Hoe kan je dementie voorkomen? Het aantal mensen met dementie zal de komende twintig jaar alleen maar toenemen. De verwachting is dat de toename maar liefst vijfenveertig procent zal zijn. Natuurlijk is dementie niet te voorkomen maar je kan er zelf wel aan bijdrage dat het jou niet of pas op hoge leeftijd overkomt. Door een gezonde en actieve levensstijl zou je dementie ongeveer vijf jaar kunnen uitstellen. Wees hierbij bereid om kritisch naar jezelf te kijken, veel mensen denken al snel dat zij gezond leven, terwijl dit in de praktijk niet het geval is. In Nederland lijden ongeveer 180.000 mensen aan dementie. Hiervan is ongeveer twee derde vrouw.

Welke soorten dementie kennen we?

De meest voorkomende soort van dementie is de Ziekte van Alzheimer. Daarnaast leiden ook veel mensen aan vasculaire dementie. Vasculaire dementie hangt samen met hart en vaatziekten. De minst voorkomende vorm van dementie hangt samen met alcoholmisbruik en wordt de Ziekte van Korsakov genoemd.

Is dementie erfelijk?

Het erfelijkheidscomponent bij dementie is niet zo groot. Alleen wanneer dementie op jonge leeftijd (40, 50 jaar) in de familie voorkomt, is er sprake van een groot erfelijkheidscomponent. Voor 75% is dementie dus niet erfelijk en door de juiste levensstijl uit te stellen naar een hoge leeftijd.

Waardoor wordt het risico op dementie verhoogd?

Mensen met suikerziekte, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte lopen een hogere kans op het krijgen van dementie.
Ook chronische stress pleegt een flinke aanslag op de doorbloeding van de hersenen, verder verhoogt het de bloeddruk. Daarnaast plegen ook stresshormonen zoals Cortisol en Adrenaline een aanslag op je hersenen. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen die lijden of hebben geleden aan chronische stress, een grotere kans lopen op dementie.

Hoe verklein je de kans op dementie?

  • Drink maximaal één glas alcohol per dag.
  • Niet roken.
  • Veel verse groenten, fruit, noten en zaden eten.
  • Matig met zout.
  • Eet één a twee keer per week vis, waarvan één keer per week vette vis.
  • Wees matig met vlees, en kies het liefst voor kip of kalkoen.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Slaap 's nachts zes tot acht uur.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer je vaak last hebt van stress kan je overwegen om een cursus yoga of mindfullness te volgen. Volgens Braziliaans onderzoek hebben mensen die dergelijke cursussen volgen of hebben gevolgd een aantoonbaar lager niveau Cortisol (stresshormoon) in hun bloed. Meer lezen hierover in het artikel: Spiritualiteit, new age en zingeving.
  • Beweeg iedere dag minstens dertig minuten. Dit zorgt voor een beter doorbloeding, ook in de hersenen. Dit wil niet zeggen dat je iedere dag naar de sportschool moet, maar dagelijks een stevige wandeling, een half uur dansen en springen op muziek, werken in de tuin of een lichamelijk intensief spelletje op de WII of Xbox is genoeg.
  • Blijf zolang mogelijk geestelijk actief.

Beginfase dementie

Veel mensen die last krijgen met hun geheugen en zich er van bewust zijn dat ze steeds meer dingen beginnen te vergeten maken zich druk over de toekomst. Ze denken dat ze verdere achteruitgang van het geheugen niet kunnen voorkomen. Dat is niet helemaal waar.
Wat kan je dan nog doen:
  • Zorg voor beweging.
  • Gebruik Salie. Dit heeft een positief effect op het geheugen, zowel van gezonde mensen als van mensen met beginnende Alzheimer. Kijk wel uit met teveel Salie wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk.
  • Zoek de zon op. Zonlicht zorgt voor een beter geheugen en beter oriëntatievermogen.
  • Hoe een agenda bij en plan je activiteiten goed. Zo heb je een goed overzicht en moet je minder onthouden.
  • Ook bij beginnende geheugenproblemen kan meditatie, yoga of mindfullness helpen. Geregeld je hoofd leegmaken, verbetert je geheugen. Bovendien wordt je bij mindfulness geleerd om je te concentreren op het moment en hoe beter je je concentreert op hetgeen je doet, hoe beter je het je zal herinneren.
  • Houd je hersens actief. Doe geregeld iets nieuws, blijf sociaal actief en zorg voor een vaste dagindeling.

Lees verder

© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Dementie: ErfelijkheidOnderzoek naar de erfelijkheid van dementie heeft de laatste tijd nieuwe inzichten opgeleverd. Erfelijke factoren zijn b…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…

Een gebroken teenEen gebroken teenEen gebroken teen kun je oplopen door bijvoorbeeld je teen erg hard te stoten of er iets op te laten vallen. In de paard…
Nachtelijke kramp kan een heel eenvoudige oorzaak hebbenNachtelijke kramp kan een heel eenvoudige oorzaak hebbenNachtelijke kramp kan een ellende zijn. Niets is ergerlijker als ’s nachts plotseling uit een diepe slaap wakker te word…
Bronnen en referenties
  • 50plus.blog.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.