Hartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkend

Hartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkend Vaak wordt gedacht dat hart- en vaatziekten typisch mannenklachten zijn. Dit is echter onjuist. In Nederland overlijden méér vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Tevens is het zo dat de kans dat een vrouw zal overlijden aan een hartinfarct drie keer groter is dan aan borstkanker. Daarom is het belangrijk dat vrouwen zich bewust worden van het risico op hart- en vaatziekten. Per dag sterven in Nederland 58 vrouwen aan hartziekten. Dit kan zijn een beroerte, hartinfarct of hartfalen. Daarentegen overlijden méér mannen dan vrouwen aan een acuut hartinfarct.

Aan welke klachten moeten we denken bij hartklachten

Een van de belangrijkste oorzaken waarom hartklachten bij vrouwen later herkend worden is het feit dat vrouwen op een andere wijze hun klachten formuleren dan mannen. Ook ontstaan klachten vaak na de overgang en soms lijken deze ook op overgangsklachten waardoor de hartziekte niet direct herkend zal worden. De symptomen die we bij mannen herkennen als klassieke tekenen van Angina Pectoris kunnen bij vrouwen geheel ontbreken. Er is niet altijd pijn of druk op de borst. Daarentegen zijn klachten als extreme vermoeidheid, slapheid, verminderde eetlust en 's nachts plotseling kortademig wakker worden aanwijzingen die kunnen duiden op hartafwijkingen. Ook pijn in midden en bovenrug, pijn in de nek en pijn in de kaken kunnen symptomen zijn.

Vernauwingen

Daarenboven zal bijv. slagaderverkalking bij vrouwen zich geheel anders ontwikkelen dan bij mannen. Hier zitten de vernauwingen vaak opeengehoopt in een tak van de kransslagaders. Bij vrouwen zitten de vernauwingen vaak over een grotere lengte en dit ontwikkelt zich ook in een lager tempo. Men spreekt dan van een microvasculair syndroom.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak kan zijn dat er een vernauwing is in één of meer slagaders die het hart van bloed moeten voorzien. Bij inspanning krijgt de hartspier (de pomp) te weinig bloed en zuurstof en kan zijn werk niet meer goed verrichten. Ook kan er sprake zijn van een afwijking aan de hartkleppen die niet goed open gaan of juist gaan lekken. Tenslotte kan er ook afwijking van de hartspier zelf ontstaan.

Wanneer moeten vrouwen een arts of de cardioloog raadplegen

We dienen altijd een arts te bezoeken en zo nodig een verwijzing naar de cardioloog te vragen als er sprake is van:
  • Kortademigheid tijdens inspanningen.
  • Hartkloppingen
  • Vreemd gevoel of pijn tussen de schouderbladen, in de buik, in de rechter arm, in de nek of bij de kaken.
  • Lusteloosheid en erge vermoeidheid vooral tijdens inspanningen
  • Veel voorkomende duizeligheid, zweten of braken.
Zie hiervoor ook: Hartstichting

Hoe kunnen we klachten zoals een hartinfarct voorkomen

  • Vooral roken is erg ongezond. Vooral vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken en ook roken hebben 10 maal méér kans op een hartinfarct dan een vrouw die niet rookt. Gelukkig is het zo dat als men stopt met roken na 5 tot 10 jaar het risico weer verdwenen is.
  • Erfelijkheid kan een rol spelen. Vooral wanneer er in de familie hartinfarcten voorkomen is waakzaamheid geboden.
  • Diabetes is een extra risico
  • Hoge bloeddruk ontstaat vaak na de overgang. Laat daarom regelmatig de bloeddruk controleren.
  • Cholesterol. De aderen kunnen langzaam vernauwen door een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.
  • Overgewicht. Hier kunnen we zelf meestal wel invloed op uitoefenen door gezond te eten en voldoende te bewegen.

Een beroerte of herseninfarct

Een beroerte is een herseninfarct en/of een hersenbloeding. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 40000 mensen een herseninfarct. Oudere mensen krijgen soms een TIA en dit is een beroerte van voorbijgaande aard die we wel als waarschuwing moeten beschouwen. Nader onderzoek is in dit geval noodzakelijk. Bij een herseninfarct is snel handelen geboden omdat al na korte tijd onherstelbaar verlies van hersenfuncties kan optreden. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als een bloedvat open barst dan spreken we van een hersenbloeding. Vaak is de oorzaak slagaderverkalking ofwel atherosclerose .

Hoe verloopt een onderzoek naar hartziekten

  • Er wordt een ECG gedaan. Als men dit onderzoek doet in rust geeft het geen garantie dat er niks aan de hand is.
  • Een ECG met belasting zoals een fietsproef is noodzakelijk
  • Een echo van het hart laat zien of er sprake is van een afwijking van de hartkleppen of de hartspier.
  • Een echo van de buikslagader om een uitstulping ervan uit te sluiten. Dit wordt soms over het hoofd gezien en is vaak een oorzaak van een plotselinge dood. We moeten hierbij denken aan een fietsband die te hard is opgepompt
  • Een echo van de halsslagader toont aan hoe de binnenkant van de slagaders eruit ziet en hieruit kan men aflezen hoe groot het risico is van een hartaanval of een beroerte.
  • Isotopenonderzoek. Hierbij wordt met radioactieve straling gekeken waar in het hart minder zuurstof komt. Men krijgt hiervoor een infuus met radioactieve stof en met een camera wordt het onderzoek gedaan. De radioactieve stof verdwijnt weer uit het lichaam met de urine.

Wetenschappelijk onderzoek wordt vooral gedaan bij mannen. Het is echter steeds duidelijker geworden dat wetenschappelijk onderzoek verder moet gaan en vooral voor vrouwen moet worden uitgebreid.

Cursus reanimatie

Een cursus reanimatie is erg belangrijk om snel te kunnen handelen indien iemand in de omgeving getroffen wordt door een hartinfarct. In bijna iedere stad of dorp worden cursussen reanimatie verzorgd door de E.H.B.O. Hier leert men in een paar uur hoe je moet reanimeren. Tevens wordt geleerd hoe om te gaan met een AED. Wel dien je de vaardigheden om te reanimeren regelmatig te herhalen.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de kans op overlijden bij hart- en vaatziekten?Wat is de kans op overlijden bij hart- en vaatziekten?Van de circa 140.000 overlijdens per jaar in ons land, is het voor 39.000 gevallen te wijten aan hart- en vaatziekten. O…
Minder kans op hartziekten met positieve instellingMensen met een positieve instelling lopen minder kans om hartziekten te krijgen dan zij die negatief door het leven gaan…
Herseninfarct bij anticonceptiepilHerseninfarct bij anticonceptiepilBij een herseninfract zou je denken dat het alleen bij oudere mensen voorkomt. Integendeel. Ook jongeren, met name meisj…
Bisoprolol: een bloeddrukverlagend medicijnBisoprolol: een bloeddrukverlagend medicijnOver het algemeen voel je niets van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar het verhoogt wel de kans…

Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen zijn vervelend en ongewenst. Veel mensen kampen met deze lijnen en willen er graag zo snel mogelijk van…
Ooglaseren: Methoden en gevolgenOoglaseren: Methoden en gevolgenHet laseren van de ogen, ofwel refractiechirurgie, is een medische behandeling om het zicht te verbeteren dat steeds pop…
Bronnen en referenties
  • Informatie Hartstichting
  • Hallo Weekblad Spanje
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 03-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.