Strongyloidiasis: infectieziekte door worm

Strongyloidiasis: infectieziekte door worm Strongyloidiasis is een infectieziekte, veroorzaakt door een worm. Deze darmparasiet komt voor in de dunne darm. De worm kan bij de mens voorkomen, maar ook bij de hond, paard of de kat. De behandeling is vrij simpel. Bij jonge dieren kan de infectie soms zo ernstig verlopen, dat het dier overlijdt. Mensen zijn beter bestand tegen deze worm.

Strongyloidiasis veroorzaakt door wormen

Strongyloidiasis is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de worm Strongyloides. Hij behoort tot de rondwormen. Strongyloides kent twee verschillende levenscycli. En binnen de gastheer en één buiten de gastheer. Dit heeft als voordeel dat de worm zich kan voortplanten zonder direct afhankelijk te zijn van een gastheer, zodat er altijd een nieuwe voorraad van deze wormen blijft bestaan.

De vrij levende vorm begint bij staafvormige larven die vrij in de bodem leven. daar ontwikkelen zij zich en groeien uit tot mannetje of vrouwtje. De wormen paren met elkaar en er worden eieren geproduceerd die in de grond uitkomen. Uit deze eieren komen parasitaire larven.

De parasitaire larven kennen een andere levensvorm. Zij dringen een gastheer binnen via de huid. Via de bloedbaan komt de larve de longen binnen. Door prikkeling van de longen wordt de larve opgehoest en ingeslikt. Via het spijsverteringsstelsel komt de larve in de dunne darm terecht. De larve kan zich hier ontwikkelen tot een parthenogenetisch vrouwtje. Dit zijn vrouwtjes die ongeslachtelijke voorplanting toepassen. Ze krijgen jongen zonder dat hier een mannetje aan te pas komt. De larven die geboren worden, zijn ook parthenogenetisch. Met de ontlasting verlaten deze larven de darmen.

Vervolgens komen de darmen óf weer opnieuw in het lichaam terecht door een slechte hygiëne, of verdwijnen ze in de bodem. De larven die weer opnieuw het lichaam binnendringen, produceren weer opnieuw parthenogenetisch larven nadat zij volgroeid zijn.

Wormbesmetting bij de mens

Besmetting met deze worm komt bij de mens vrij weinig voor in Nederland en België. De worm leeft voornamelijk in tropische en subtropische gebieden, waar ze leeft in de vochtige grond. Toch kan een besmet iemand de worm mee naar huis nemen en daar anderen besmetten.

Wanneer er sprake is van een wormbesmetting bij de mens, geeft dat vaak weinig klachten wanneer het om enkele wormen gaat. Soms is er sprake van wat vage buikklachten. In de meeste gevallen verdwijnen de larve met de ontlasting en bereiken niet opnieuw het lichaam wanneer de hygiëne goed is. Bij een groot aantal wormen in de darmen ontstaan er wel duidelijke klachten. De patiënt heeft last van buikkrampen, diarree en soms ook braken.

Soms is er sprake van een allergische reactie op de worm strongyloides. Er ontstaan van galbulten die jeuken, Meestal komen deze galbulten voor op de onderbuik, de dijen en rond de billen en anus. De galbulten kunnen zich verplaatsen wanneer de wormen zich verplaatsen.

De behandeling van deze wormen bestaat uit het toedienen van een wormdodend middel. Iemand kan een besmetting bij zichzelf in stand houden door een slechte hygiëne. belangrijk is om de handen na ieder toiletgebruik goed te wassen en te ontsmetten.

Strongyloidiasis bij hond, kat een paard

Bij honden en katten komt deze wormbesmetting wat vaker voor, vooral in onhygiënische kennels en van moeder op pup/ kitten. De pup/ kitten kan geïnfecteerd raken via de moedermelk, maar ook kunnen de wormen opgenomen worden via de huid of via de bek. Besmetting met wormen bij jonge dieren is gevaarlijk: ze kunnen er soms aan overlijden. De behandeling bestaat uit het toedienen van een wormdodend middel. Schoonhouden van het nest is belangrijk, zo wordt een nieuwe besmetting voorkomen.

Een hond of kat die besmet in met deze worm vertoont de volgende symptomen:
  • Jonge dieren raken verzwakt
  • Diarree, soms zeer ernstig
  • Verstopping/ moeten persen voor ontlasting
  • Verminderde eetlust en vermagering
  • Opgezette buik
  • Buikkrampen
  • Uitslag van de huid of huidontstekingen
Een hond of kat met een of meerdere van deze verschijnselen, is vaak verdacht op wormen.

Besmetting bij paarden komt voornamelijk dor de worm Strongyloides Westeri, ook wel veulen worm genoemd. Deze wormen komen voornamelijk voor tot de leeftijd van zes maanden oud, vandaar de benaming veulenworm. Bijna alle veulen raken direct na de geboorte al besmet met deze worm. Besmetting vindt plaats via de moedermelk of via de huid of de mond. Wanneer het veulen ouder wordt, krijgt hij voldoende weerstand tegen deze worm. Hierdoor groeien larven niet uit tot volwassen wormen. Wel blijft de larve actief in het paard. Zodoende kan een merrie haar veulen direct na de geboorte besmetten. Het veulen kan ontwormt worden met een middel dat veilig is voor veulens. De merrie kan ook ontwormt worden te voorkomen dat ze het veulen besmet. Schoonhouden van de stal is van belang om nieuwe besmettingen te voorkomen.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over een worm virusWat is een worm virus, wat doet een worm virus, hoe komt een worm virus op mijn pc, hoe verwijder ik een worm virus, hoe…
Dracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDe guinea worm is een een lange, dunne parasiet met een menselijke gastheer. Het is een rondworm. De worm is zo dun als…
Dracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracuncoloisis is een tropische infectie, veroorzaakt door de medinaworm. De aandoening veroorzaakt builen die openbreke…
Meest voorkomende wormsoorten bij het paardMeest voorkomende wormsoorten bij het paardVroeger werden de paarden standaard 3 á 4 keer per jaar ontwormd, tegenwoordig laat een groot deel van de paardeneigenar…

Teveel ijzer: symptomen & behandeling ijzeroverschotTeveel ijzer: symptomen & behandeling ijzeroverschotNet zoals een ijzertekort vervelende gevolgen kan hebben voor het lichaam, kan ook een teveel aan ijzer symptomen met zi…
Fobie voor (harde) geluidenmijn kijk opFobie voor (harde) geluidenAngst voor (harde) geluiden kan te maken hebben met stoornissen van de verwerking van geluid door de hersenen. Dit komt…
Bronnen en referenties
  • http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/22508.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.