Pijn in de buik na het eten

Pijn in de buik na het eten Buikpijn tijdens en na het eten komt bij ruim de helft van de bevolking wel eens voor. Oorzaken kunnen onschuldig zijn zoals stress of verkeerde voeding, maar kan ook ernstiger zijn zoals een maagzweer, een prikkelbare darm of zelfs maagkanker. De verschillende oorzaken met behandeling worden in dit artikel besproken.

Pijn in de buik tijdens en na het eten

Wie tijdens het eten pijn in de buik krijgt, zal al snel stoppen met eten. Buikpijn na het eten is nog vervelender, omdat er niet tijdig gestopt kan worden met eten en de maag vol zit. De buikpijn zal dan nog langer aanhouden. Soms komt er ook misselijk voor bij buikpijn na het eten. Een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ook opspelen.

Buikpijn door een maagzweer

Een maagzweer is de meest voorkomende oorzaak van buikpijn na het eten. Een maagzweer is een zweer in de maagwand die ontstaan is door beschadiging van het slijmvlies. Vaak ontstaat een maagzweer als gevolg van alcohol, medicijnen, een bacterie, roken en stress. In sommige gevallen breekt de zweer door naar de buikholte en veroorzaakt hier een gevaarlijke buikvliesontsteking.

De symptomen van een maagzweer zijn vaak makkelijk te herkennen:
  • Pijn tijdens of vlak na het eten
  • Brandend maagzuur
  • Last van oprispingen
  • Misselijkheid en soms braken
  • Gebrek aan eetlust
  • Trage stoelgang

De behandeling van een maagzweer is tegenwoordig vrij simpel: met zuurremmers wordt de maagzweer behandeld. Door deze zuurremmers wordt verdere schade aan het slijmvlies voorkomen en kan de maagzweer genezen.

Maag-darmischemie: vernauwing in de bloedvaten

Door slagaderverkalking kunnen vernauwingen ontstaan in de bloedvaten die naar de maag lopen. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort tijdens de spijsvertering, waardoor er buikpijn optreedt na het eten. (Slag) aderverkalking ontstaat veelal door roken, overgewicht, hoge bloeddruk, verzadigde vetten en suikers in de voeding, diabetes, weinig lichaamsbeweging en andere factoren.

Een vernauwing in de bloedvaten naar de maag is te herkennen aan:
  • Pijn tijdens het eten of na lichamelijke inspanning
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Maagzweren
  • Gewichtsverlies als gevolg van het minder gaan eten uit angst voor pijn

De diagnose wordt gesteld middels tonometrie, inspanningstest en angiografie. Wanneer er sprake is van vernauwing van de aders, dan kan vaatchirurgie de vernauwing verhelpen middels een kijkoperatie of een open operatie.

Middenrif scheur

Een scheur in het middenrif is pijnlijk na het eten. De slokdarm loopt door het middenrif heen. Bij een scheur in het middenrif is de ruimte waarde slokdarm doorheen loopt te ruim geworden. De afsluiting tussen de maag en de slokdarm werkt hierdoor niet meer goed. Een gescheurd middenrif wordt ook wel eens benoemd als een breuk in het middenrif.

De symptomen van een gescheurd middenrif zijn:
  • Pijn na het eten, vooral wanneer het een zware maaltijd betreft
  • Pijn tijdens het liggen
  • Brandend maagzuur dat verergert bij bukken, persen, tillen of prikkelend voedsel

In de meeste gevallen geneest een scheur in het middenrif vanzelf wanneer er een speciaal dieet gevolgd wordt. Roken en alcohol moeten vermeden worden. In andere gevallen kunnen medicijnen voorgeschreven worden. wanneer de scheur niet vanzelf geneest, is een operatie soms noodzakelijk, waarbij de scheur verkleind wordt.

Prikkelbare darm syndroom: PDS

Een prikkelbare darm, ook wel spastische darm genoemd, komt het meest voor op de leeftijd tussen de 35 en 50 jaar. Stress speelt hierin een rol, maar ook ongezonde voeding.

Een prikkelbare darm is als volgt te herkennen:
  • Pijn na het eten, pijn komt vaker terug
  • Dunne of harde ontlasting: dit wisselt elkaar af
  • Vermoeidheid, lusteloosheid

Soms gaat een prikkelbare darm vanzelf over. Anderen blijven er jaren last van houden. Prikkelende voedingsstoffen kunnen beter vermeden worden zoals koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen, koffie, vet, suikers en kruiden. Vezelrijk eten verminderd de klachten. Soms kunnen er medicijnen voorgeschreven worden die de darmen wat meer laten ontspannen.

Voedselallergie of voedseintolerantie

Bij voedselallergie is er sprake van een allergische reactie op bepaalde voedingsstoffen. Het lichaam reageert sterk op deze stoffen (allergenen genaamd) en het immuunsysteem komt in actie. Bij een voedseintolerantie is er sprake van overgevoeligheid voor bepaald voedsel waarbij geen allergische reactie optreedt.

Symptomen voor een voedselallergie en frustratietolerantie zijn:
  • Pijn tijdens en na het eten (allergie geeft eerder klachten dan intolerantie)
  • Ademhalingsklachten (allergie)
  • Huiduitslag (allergie)
  • Spijsverteringsklachten
  • Opgezwollen ogen en dikke keel (allergie)
Wanneer een pseudo-allergie de oorzaak is van intolerantie, dan kunnen dezelfde klachten optreden als bij een echte voedselallergie.

Een allergie of intolerantie kan klachten verminderen door de voedingsstoffen waarop men overgevoelig reageert, te vermijden. Vaak wordt er een speciaal dieet voorgeschreven. Vaak gaan er testen aan vooraf om te bepalen welke voeding de overgevoeligheid veroorzaakt.

Maagkanker geeft zelden pijnklachten

Kanker, welke vorm dan ook, geeft in het beginstadium bijna nooit pijnklachten. Pijnklachten ontstaan meestal pas wanneer de kanker al verder is doorgegroeid. Jaarlijks krijgen ongeveer 2.000 mensen maagkanker.

  • Maagkanker herkennen, de klachten bestaan veelal uit:
  • Buikpijn tijdens en na het eten
  • Een vol gevoel in de maag
  • Misselijkheid en braken
  • Later uitzaaiingen in het lichaam

Maagkanker wordt meestal vrij laat ontdekt. Hierdoor is de overlevingskans na diagnose over het algemeen laag: 15 tot 20 procent leeft na vijf jaar nog. Wanneer de kanker alleen in het slijmvlies van de maag zit, is de overlevingskans groter: ruim 80 procent leeft na vijf jaar nog. De behandeling bestaat uit chemotherapie, bestraling en/of operatie.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…

Pijn in buik na plassen of buikpijn na plassen: oorzakenPijn in buik na plassen of buikpijn na plassen: oorzakenWaar kan de klacht 'pijn in de buik na het plassen' of 'buikpijn na het plassen' op duiden? In de meest gevallen wordt p…
Mentale vermoeidheid door het werkMentale vermoeidheid door het werkOok al is er sprake van een baan die weinig lichamelijke inspanning vergt zoals bijvoorbeeld een kantoorbaan waarbij je…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.