Gezondheid: evenwichtsstoornissen

Gezondheid: evenwichtsstoornissen Veel mensen krijgen er mee te maken, soms is het zo minimaal dat je er nauwelijks erg in hebt, maar bij sommige mensen kan het het leven beheersen. Evenwichtsstoornissen of duizeligheid is een symptoom waar we lang niet altijd de oorzaak van weten en dat maakt het vervelend en onheilspellend.

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan zich aan beide zijden van het hoofd in het rotsbeen en verzamelt als het ware informatie over onze bewegingen en de balans die het lichaam moet houden. Problemen met het evenwicht ontstaan wanneer er een verstoring in een van de visueel, vestibulair, visueel of cognitief systeem. Het evenwichtsorgaan ligt vlak bij het slakkenhuis en dat maakt dat mensen die problemen met de oren hebben ook wel eens problemen hebben met het evenwichtsorgaan (of andersom).

Hoe uit het zich?

De symptomen kunnen zijn:
  • duizeligheid
  • uit balans (of zelfs vallen)
  • zweverig
  • licht in het hoofd
  • spinnen

Oorzaak?

Aangezien evenwichtsstoornis een symptoom is, is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Het is een symptoom voor ondermeer:
  • beroerte
  • lage bloeddruk
  • stevige en aanhoudende stress
  • hersenschudding
  • sterke emoties
  • ziekte van ménière
  • migraine
  • hartritmestoornissen
  • hersentumor

Het achterhalen van de oorzaak is meestal het starten van een grondig onderzoek met bloedonderzoek, meten van reflexen, controleren van ogen en oren, maar ook de bloeddruk meten en de hartslag volgen. Als daar niets uitgehaald kan worden, is het doorverwijzen naar een specialist een must. Het lichaam reageert immers niet voor niets.

Los van het achterhalen van de oorzaak, heeft het (bijna) verliezen van het evenwicht/de balans ook iets angstaanjagends. Bovendien kan het je misselijk maken en bij aanhoudende evenwichtsproblemen, kan het he dan ook verzwakken. Vrouwen hebben er beduidend meer last van dan mannen, bijna twee maal zoveel.

Oplossen?

Het oplossen van evenwichtsproblemen hangt volledig samen met het achterhalen van de oorzaak en het oplossen daarvan. Specifiek voor evenwichtsproblemen en duizeligheid is geen remedie dan rustig aan doen, geen onverwachte bewegingen maken (dat kan het alleen maar erger maken).

Tot slot

Er zijn ook nog enkele gerelateerde zaken die dicht bij het probleem rond het evenwicht liggen, zoals aandoeningen aan het zenuwstelsel, reisziekte, hyperventilatie, problemen met de stofwisseling en vergiftiging. Dit maakt dat het van belang is de oorzaak snel te achterhalen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verloop van de ziekte van MénièreHet verloop van de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière gaat gepaard met duizelingen en tijdelijke gehoorvermindering. Het is een sluimerende ziekte genoe…
Ziekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingZiekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingDe diagnose ziekte van Ménière is vervelend voor de betreffende persoon. De ziekte heeft een grote negatieve impact op h…
Zwanger en de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière wordt steeds beter bekend. Bijna iedereen weet dat de ziekte gepaard gaat met duizeligheidsaanvall…
Ziekte van MénièreZiekte van MénièreDe ziekte van Ménière werd beschreven door de Franse KNO-arts Prosper Ménière. Hij ontdekte dat beschadiging aan het bin…

Dikker worden bij een gezond eetpatroonDikker worden bij een gezond eetpatroonJe eet gezond waarbij je goed oplet wat je eet, niet te veel calorieën, genoeg groente en fruit en gevarieerd genoeg. Da…
Aneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en snellerAneurysmacontrole kan veel minder ingrijpend en snellerEen aneurysma, ofwel het optreden van een uitstulping van de bloedvaten in de hersens, is een ingrijpende kwaal. Na de i…
Bronnen en referenties
  • H. MacDonalds - Janson / medisch publicist
Reactie

Emma, 21-05-2014
Sinds april 2011 heb ik na een harde val op mijn hoofd last van duizelingen en evenwichtsproblemen, soms heb ik de hele dagen het gevoel dat ik heen en weer tol, disbalans bij het lopen en snelle bewegen of ineens omlaag of omhoog gaan is not done. Ik heb al geprobeerd veel rust te nemen maar gezien mijn aard zit hier een limiet aan op een gegeven moment kan ik geen rust meer vinden en word ik onrustig en wordt het dus erger… Het enige wat er eigenlijk tegen helpt is ergens op de dag eind vd morgen of begin/half middag een extra slaapje te doen. Maar die mislukken vaak, omdat het simpelweg niet meer lukt de slaap te vatten en dan loop ik er de hele dag mee. Het verpest mijn leven. Heel veel doktersonderzoeken wijzen niks uit… Wat moet ik doen? bppd oefeningen? fysio, acupunctuur? weet ik veel alsjeblieft geef mij raad want ik ben ten einde raad… PS ook als ik een langere periode totaal geen alcohol nuttig en veel slaap (minstens zeven uur per nacht) houden de klachten aan)… Ik eet gezond. Reactie infoteur, 22-05-2014
Als de reguliere dokter niets meer kan doen, willen mensen nog wel eens het alternatieve circuit opzoeken. De invalshoek van de natuurgenezer is heel anders. Niets is zaligmakend en dus ook de natuurgenezer niet, maar het is wellicht wel de moeite waard je er eens in te verdiepen. Ik heb persoonlijk heel goede ervaringen bij een vrouw in IJsselstein. Waar website is www.niiraja.nl Ze hanteert verschillende technieken en kijkt per persoon welke het meest geschikt is. Succes!

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.