Tekort aan serotonine zelf verhogen

Tekort aan serotonine zelf verhogen Serotonine is een neurotransmitter in de hersenen en zorgt ervoor dat bepaalde processen goed verlopen. Een tekort aan serotonine moet niet verward worden met het serotoninesyndroom: een teveel aan serotonine. De aanmaak van serotonine kan verhoogd worden door specifieke leefwijzen en voeding.

Wat is serotonine?

In de hersenen vindt communicatie plaats. Deze communicatie gaat door middel van neurotransmitters. Bekende neurotransmitters zijn adrenaline en dopamine. Serotonine is ook een neurotransmitter. Serotonine wordt op de volgende manier aangemaakt in het lichaam:
  1. Uit de voeding worden eiwitten gehaald
  2. De eiwitten worden afgebroken tot aminozuren
  3. Tryptofaan is een aminozuur waaruit 5 HTP wordt gemaakt
  4. 5 HTP wordt in de hersenen en de lever omgezet naar serotonine

5-Hydroxytryptophan

5 HTP, de volledige naam 5-Hydroxytryptophan is een metabolisch tussenproduct en onmisbaar voor de aanmaak van serotonine. Voor de aanmaak van 5 HTP heeft het lichaam het aminozuur tryptofaan nodig. In de lever wordt tryptofaan ook omgezet naar kynurenine. Dit is niet erg en zelfs nodig: het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid kynurenine nodig om de spieren goed te laten functioneren. Een teveel aan kynurenine kan de ziekte van Parkinson veroorzaken.

Oorzaken en gevolgen serotoninetekort

In bepaalde gevallen wordt er te weinig serotonine aangemaakt, en teveel kynurenine. De meest bekende oorzaken zijn:
  • Stress (één van de grootste oorzaken)
  • Tekort aan vitamine B3 en B6
  • Insuline intolerantie
  • Tekort aan magnesium
  • Eetstoornis zoals boulimia
  • Genetische aanleg

Een tekort aan serotonine heeft gevolgen voor het goed functioneren van het lichaam.
  • Slaaptekort: uit serotonine wordt melatonine gemaakt. Melatonine is verantwoordelijk voor het inslapen. Ook is het een antioxidant. Mensen met een tekort aan melatonine hebben een onrustige slaap en slapen moeilijk in. Ook is de slaapfase korter dan normaal.
  • Onrustig en opgejaagd gevoel: Serotonine is de tegenhanger van dopamine en adrenaline, neurotransmitters met een opwekkende werking. Wanneer er een tekort aan serotonine ontstaat, krijgen de opwekkende neurotransmitters de overhand. Dit veroorzaakt een opgejaagd en onrustig gevoel.
  • Depressiviteit: door een tekort aan serotonine kan een depressie ontstaan.
  • Migraine: chronische aanvalsgewijs hoofdpijn en spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een tekort.
  • Chronische klachten: door een tekort aan serotonine worden diverse lichaamsfuncties verstoord. Hierdoor kunnen er chronische klachten ontstaan zoals chronische vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie of spierkrampen.
  • Lage pijngrens: door een tekort aan deze neurotransmitter wordt de pijngrens verlaagd.
  • Obsessief gedrag

Serotoninetekort zelf aanvullen

Een tekort aan serotonine is zelf aan te vullen door middel van voeding en een andere leefwijze. De meeste serotonine wordt twee uur na zonsopgang gemaakt. Belangrijk is daarom om altijd te ontbijten. Zonder voedingsstoffen kan het lichaam geen serotonine aanmaken. Mannen produceren tot twee keer zoveel serotonine als vrouwen. Daarnaast slaan veel vrouwen het ontbijt over. Dit verklaart waarom vrouwen vaker te maken krijgen met de gevolgen een een serotoninetekort.

Voldoende inname van vitamines en mineralen verhoogt de aanmaak van serotonine. Het gaat hier vooral om vitamine B3, B6, magnesium. Koolhydraten zijn onmisbaar. Tryptofaan heeft koolhydraten nodig om door de hersenen te worden opgenomen. Koolhydraat voedsel is bruin brood, aardappelen of fruit. Geschikte voeding met voldoende vitamine B en magnesium is rood vlees, zonnebloempitten, vis, melk, bananen, pinda's, ei.

Zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine. Dagelijks het zonnetje koesteren is daarom aan te raden. Ook op dagen dat er veel bewolking is, bereiken zonnestralen de huid. Wie niet veel buiten komt, kan gebruik maken van een speciale lamp die de zonnestraling nabootst.

Water is een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse inname aan voedingsstoffen. Zonder water werkt het lichaam niet optimaal en wordt de aanmaak van neurotransmitters verstoort. 1.5 tot 2 liter water per dag drinken is een aanbeveling.

Wanneer er ondanks deze maatregelen een tekort blijft bestaan, kunnen medicijnen helpen bij de behandeling. Vaak worden antidepressiva voorgeschreven, die de serotonine in het lichaam verhoogt. Soms wordt er gebruik gemaakt van 5-HTP (griffonia). Dit is een middel dat gemaakt is uit de zaden van de struik Griffonia simplicifolia . Deze bevatten veel 5 HTP. Hierdoor wordt de bouwstof voor serotonine direct aangevuld zonder dat er eerst een heel proces voor nodig is. De natuurlijke versie van 5 HTP is legaal, de chemische versie is verboden. Dit middel mag niet zomaar in combinatie met antidepressiva gebruikt worden. Overleg eerst met de behandelend arts.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan serotonine herkennen: symptomen & behandelingTekort aan serotonine herkennen: symptomen & behandelingSerotonine is een neurotransmitter die belangrijk is voor de hersenen en wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd. Heb…
Wat is serotonine?Wat is serotonine?Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder ande…
Te veel serotonine, symptomen en behandelingTe veel serotonine, symptomen en behandelingTe veel serotonine zorgt voor het serotoninesyndroom. Dit is een aandoening waar nog niet zoveel bekend over is als over…

Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Blessures aan de knie zijn meestal altijd de oorzaak van beschadigd kniekraakbeen. Dit kraakbeen fungeert vooral als sch…
Wat is migraine?Wat is migraine?Migraine is een aandoening die nog altijd moeilijk te verklaren is, hoewel het bij zo'n 10% van de bevolking voorkomt. M…
Bronnen en referenties
  • http://www.lekker-in-je-vel.nl/artikelen/5-HTP_hydroxy_tryptofaan.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.