De AveoTSD - de oplossing voor apneu en snurken

Over snurken en vooral hoe je er vanaf kan komen is al veel geschreven. Al decennia zijn specialisten, therapeuten en fabrikanten in de weer met het vinden van dé oplossing voor deze irritante gewoonte, die bovendien ook nog schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Naast alle middeltjes en apparaten die al bestaan, is er sinds kort een totaal nieuwe oplossing, die er op gericht is de tong op zijn plaats te houden tijdens het slapen; de AveoTSD (Tongue Stabilizing Device).

Verschillende middelen tegen snurken

Over de sociale en medische gevolgen van snurken is veel gepubliceerd. Er zijn in de loop der jaren diverse middelen bedacht die het snurken kunnen reduceren of doen verdwijnen. Deze producten zijn in te delen in de volgende hoofdgroepen:
  • Keel sprays (oliën en schuim voor de keelholte)
  • Neusbuisjes (om beter door de neus te ademen)
  • MRA (beugels die de onderkaak naar voren houden)
  • Ademhalings- en spieroefeningen voor keel en tong
  • CPAP apparaat (masker dat door tegendruk de luchtwegen openhoudt)

Nieuwe ontwikkeling

Sinds kort kan een nieuw product aan de lijst toegevoegd worden: de AveoTSD. Het is bovendien niet slechts een nieuw product, maar het is in zeker zin revolutionair doordat het niet in één van de bovenstaande categorieën kan worden ingedeeld. Het pakt namelijk dat aan wat in de meeste gevallen het snurken veroorzaakt: de tong. Het is bekend dat het snurken wordt veroorzaakt door verslapte spieren en weefsel van bijvoorbeeld de keel, de kaak of de tong waardoor tijdens de slaap deze spieren en dit weefsel verzakken met als gevolg een blokkade van de luchtweg.

Door de tong niet de kans te geven om achter in de keel te zakken, zal de luchtweg in veel gevallen openblijven en uw nachtrust, en die van uw partner, zijn verzekerd.

Wat is de Avea TSD?

De AveoTSD is uitgevonden door een arts uit Nieuw-Zeeland, Dr. Chris Robertson, die in zijn praktijk te maken kreeg met snurkpatiënten die geen baat hadden bij andere oplossingen zoals de MRI of het CPAP apparaat, en bovendien de hoge kosten van dergelijke oplossingen niet wilden betalen.

Dit kleine hulpmiddel doet denken aan een speen; het is gemaakt van een zacht en comfortabel medisch siliconen en heeft een uit de mond stekende ronding waar de tong in gestoken wordt. Door de zuigende werking blijft de tong op zijn plaats, zonder dat deze naar achteren kan zakken. Een deel van de AveoTSD blijft in de mond en een deel, waarin de tong zit, steekt naar buiten. Het is op zich een zeer eenvoudig systeem, waar iedereen mee overweg kan.

Het gangbare model heeft één maat, maar het is inmiddels ook mogelijk de AveoTSD in drie maten te bestellen, zodat deze goed in de mond past en de tong op de juiste plaats vasthoudt.

Voor wie is de AveoTSD geschikt?

De aveoTSD is ontwikkeld voor mensen die last hebben van snurken en/of slaapapneu. In het bijzonder is hij geschikt voor mensen die:
  • geen gebruik kunnen of willen maken van een MRA (anti-snurkbeugel), omdat ze geen goed gebit hebben en misschien kiezen of tanden missen.
  • op reis gaan en geen CPAP apparaat mee kunnen nemen.
  • daar slapen waar geen elektriciteit aanwezig is.
  • die niet in staat of bereid zijn om de hoge prijs te betalen van een MRA of CPAP.

Nadelen en voordelen van de AveoTSD

Iedere oplossing heeft nadelen en voordelen, tenminste naast het duidelijke voordeel dat het snurken vermindert of verdwijnt. Dat geldt ook voor de AveoTSD.

Voordelen

  • Het is eenvoudig te gebruiken
  • Het zit niet ernstig in de weg bij het slapen
  • Het is een relatief goedkoop product
  • Het is eenvoudig te bestellen
  • Het is klein, dus gemakkelijk mee te nemen
  • Het behoeft geen onderhoud en is eenvoudig te reinigen

Nadelen

  • Het werkt met name bij mensen bij wie het blokkeren door de tong het probleem is
  • Je moet er even aan wennen; de eerste paar nachten kan hij nog losraken.
  • De tong is de eerste tijd na gebruik licht geïrriteerd; dit verdwijnt gaandeweg
  • Het ziet er wat vreemd uit in gebruik, tenminste voor de partner

De AveoTSD is inmiddels goedgekeurd door de verschillende autoriteiten in Nieuw Zeeland, Australië, Europa en de Verenigde Staten.

Waar is hij te koop

Er zijn internationale websites die meerdere anti-snurkproducten verkopen en die voeren ook de AveoTSD in hun assortiment.

NB. Als je de AveoTSD wilt gebruiken als vervanger van de CPAP, dient u daarover eerst je arts te raadplegen!
© 2012 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Altijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnAltijd moe zijn. Slaapapneu kan de oorzaak zijnMet slaapapneu heeft iemand tijdens zijn slaap adem stops. Hierdoor wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en koolzuurgas…
Slaapapneu: een slaapziekte die weinig mensen kennenSlaapapneu: een slaapziekte die weinig mensen kennenSlaapapneu is een heel vervelende, maar ook gevaarlijke aandoening. Mensen kunnen er zelfs door sterven. En het begint m…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…

Corticobasale degeneratie of CBDCorticobasale degeneratie of CBDCorticobasale degeneratie (CBD) is een zeldzame aandoening, waarbij delen van de hersenen kleiner worden, degenereren. D…
Wat betekent een abnormale menstruatie?Wat betekent een abnormale menstruatie?Sommige vrouwen krijgen er veel mee te maken, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben, namelijk een abnormale m…
Bronnen en referenties
  • www.snurkenenapneu.nl
  • www.snurkapotheek.nl
  • www.aveosleep.com
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.