Corticobasale degeneratie of CBD

Corticobasale degeneratie of CBD Corticobasale degeneratie (CBD) is een zeldzame aandoening, waarbij delen van de hersenen kleiner worden, degenereren. De ziekte veroorzaakt symptomen die lijken op Parkinsonisme. Na verloop van tijd vallen er steeds meer lichaamsfuncties uit. Wat zijn de symptomen van deze aandoening en wat is de prognose?

Eenzijdig

Bij corticobasale degeneratie worden delen van de hersenen geleidelijk kleiner, waardoor gaandeweg steeds meer lichaamsfuncties problematisch verlopen of op termijn zelfs uitvallen. Opvallend is dat aanvankelijk alleen de linker of de rechterhersenhelft kleiner wordt, waardoor het uitvallen van lichaamsfuncties ook eenzijdig (asymmetrisch) begint. Naarmate het ziekteproces voortduurt worden beide hersenhelften en daarmee ook beide lichaamszijden aangetast.

Veel voorkomende symptomen bij CBD:

  • Trillen
  • Ongecontroleerde beweging van bijvoorbeeld een arm
  • In het begin: woordvindstoornissen
  • Verminderend spraakvermogen resulteert in verlies van spraakvermogen
  • Apraxie (onvermogen eenvoudige taken als brood smeren, koffie schenken, tanden poetsen uit te voeren)
  • Verkramping ledematen
  • Geheugenproblemen
  • Gedragsstoornissen

Alien limb

Soms heeft de patiënt het gevoel dat een van de armen een eigen leven gaat leiden. Door de ongecontroleerde bewegingen -of doordat er geen gevoel in de arm zit- lijkt het net of die arm niet bij het lichaam hoort. Dit noemt men het ‘alien limb’ verschijnsel.

Diagnose

Opvallend is dat bij deze ziekte het trillen van de ledematen en de ongecontroleerde bewegingen aan één kant van het lichaam voorkomen. Daardoor wordt in eerste instantie meestal aan een beroerte (CVA) gedacht. Het duurt vaak een poos voor men verder gaat zoeken. De diagnose kan worden gesteld door uitgebreid neurologisch onderzoek, meestal in combinatie met een CT- of MRI scan. Op een scan kan het kleiner worden van de hersencellen onomstotelijk worden vastgesteld.

Verloop

Het verloop van deze progressieve ziekte is onvoorspelbaar. Het is niet duidelijk vast te stellen wanneer en in welke mate de patiënt bovenstaande symptomen gaat ontwikkelen. Over het algemeen is bekend dat de patiënt binnen een vijftal jaren aan een rolstoel gebonden zal zijn. Het afsterven van hersencellen schakelt steeds meer lichaamsfuncties uit. Uiteindelijk verkrampen de ledematen zo sterk dat de patiënt helemaal niets meer zelfstandig kan. Ook de spraakfunctie zal volledig uitvallen. De patiënt wordt meer en meer een gevangene van het eigen lichaam.

Behandeling

Over de oorzaak van de ziekte is weinig bekend. De ziekte openbaart zich over het algemeen na het zestigste levensjaar. Het is niet bewezen dat er een erfelijkheid aan ten grondslag ligt. De ziekte is niet te stoppen, behandeling (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie) is enkel gericht op het zo lang en zo goed mogelijk behouden van de lichaamsfuncties. Sommige patiënten hebben baat bij medicijnen die ook bij de ziekte van Parkinson worden voorgeschreven, maar hoe de patiënt er op reageert verschilt van persoon tot persoon. Patiënten zullen uiteindelijk steeds meer zorg nodig hebben, daardoor is het vrijwel zeker dat de patiënt vroeg of laat in een verpleeghuis terechtkomt. Tussen het moment van diagnosticeren en overlijden ligt meestal zo’n vijf a tien jaar.

Weinig Onderzoek

Helaas wordt er bar weinig onderzoek gedaan naar deze aandoening. Omdat de ziekte dermate zeldzaam is (zo’n 1 op de 100.000 mensen worden in Nederland door de aandoening getroffen) is het niet lucratief genoeg om hier gedegen onderzoek naar te doen. Er is te weinig (financieel) belang.
© 2012 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Degeneratie of ontaarding: betekenis, symptomen, behandelingDegeneratie of ontaarding: betekenis, symptomen, behandelingDegeneratie, een moeilijk woord uit de medische wereld. We spreken ook wel van ontaarding. Het gaat hier om achteruitgan…
Parkinsonisme: Ziekte van Parkinson en bijkomende symptomenParkinsonisme: Ziekte van Parkinson en bijkomende symptomenParkinsonisme is een aandoening waarbij een patiënt symptomen en hersenafwijkingen heeft die vaak geassocieerd zijn met…
Borsthernia (thoracale hernia): symptomen en behandelingBorsthernia (thoracale hernia): symptomen en behandelingEen hernia is een ander woord voor uitstulping; een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulpin…
Spondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSpondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSpondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spondyl…

Pijnlijke vingers door artrosePijnlijke vingers door artroseArtrose is een pijnlijke aandoening die het kraakbeen aantast. Het is erg lastig als dit in de vingers ontstaat en dit k…
De AveoTSD - de oplossing voor apneu en snurkenOver snurken en vooral hoe je er vanaf kan komen is al veel geschreven. Al decennia zijn specialisten, therapeuten en fa…
Bronnen en referenties
  • www.alzheimercentrum.nl
  • Ziekten.startpagina.nl
  • www.rightdiagnosis.com
Reactie

Van Staeyen Marth, 01-11-2013
Marth, 20-07-2013 20:26 #1
In de verlopen week heeft men vrouw van de dokter na (veel onderzoeken) vernomen
dat zij lijdt aan deze ziekte dat er tot op heden geen geneesmiddelen bestaan om
deze ziekte met gunstig gevolg te bestrijden, en zijn de vooruitzichten somber
en stellen wij ons de vraag wat nu? Reactie infoteur, 02-11-2013
Beste meneer,

Dat zal een moeilijk bericht voor u beiden zijn geweest.
Ik kan me voorstellen dat u nu een zeer ongewisse tijd tegemoet gaat.
Ik moet u eerlijk zeggen dat ik enkel de schrijver van dit artikel ben en u helaas niet kan raden in hoe nu verder, ik ben geen specialist.
Wellicht kan u huisarts u voor meer informatie of hulp doorverwijzen if is er een patientenvereniging die u verder kan helpen?

Ik wens u beiden veel sterkte toe.

Vriendelijk groet,
Ellen

Paulina (49 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.