Haaruitval bij vrouwen: oorzaak en behandeling

Haaruitval bij vrouwen: oorzaak en behandeling Bijna elke vrouw maakt wel eens mee dat ze last heeft van haaruitval. Meestal is het voor een korte periode en zal het haar daarna weer aangroeien. Steeds vaker komen klachten van dunner haar voor bij vrouwen. Diverse onderliggende oorzaken zoals bijvoorbeeld roken, stress, medicijnen, streng diëten of erfelijk aanleg kunnen hieraan ten grondslag liggen. Vooral vrouwen tussen de 30 en 45 jaar hebben last van haaruitval. Ook zal bij sommige vrouwen het haar steeds minder lang worden. Steeds vaker komen er vrouwen bij een haarspecialist in verband met klachten van haaruitval. Het zwaartepunt bij vrouwen ligt tussen de 30 en 45 jaar. Maar ook jongere vrouwen komen steeds vaker met deze klachten. Komt het omdat onze maatschappij steeds meer op uiterlijk is gericht en dat mensen nu eerder naar een specialist gaan? Of zijn er nu meerdere factoren die haaruitval veroorzaken? De onderliggende oorzaken zijn vaak ernstiger van aard dan de klacht zelf. Het is daarom ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken.

Klachten

Een vrouw merkt meestal al gauw dat het haar dunner wordt. De hoofdhuid wordt steeds beter zichtbaar en schijnt in sommige gevallen zelfs door het haar heen. Vooral boven op het hoofd valt dit op. Als de vrouw lang haar heeft, zal de paardenstaart steeds dunner worden. Ook zal het haar in sommige gevallen minder lang worden. De haaruitval kan geleidelijk aan ontstaan of het ontstaat plotseling waarbij er plotseling veel meer haren dan anders in de borstel achterblijven of in het doucheputje verdwijnen. Een aantal oorzaken van haarverlies bij vrouwen zullen hieronder worden besproken.

Stress

De gewone dagelijkse stress waar iedereen in deze maatschappij mee te maken krijgt, is iets waar het lichaam tegen moet kunnen. Anders zouden we allemaal last hebben van haaruitval. Als er sprake is van een intense stress, zoals bijvoorbeeld het verliezen van een dierbare of je baan, dan kan het leiden tot haarverlies. Door de heftige stress stoppen relatief veel haren tegelijk met groeien. Deze haren komen allemaal versneld in een rustfase waarna ze massaal uitvallen. Na de stressperiode zullen de haren weer gaan groeien en dit leidt niet tot kaalheid.

Diëten

Door te diëten kun je een tekort krijgen aan bepaalde voedingstoffen zoals ijzer en vitamine B die kunnen leiden tot haarverlies. Daarom is het belangrijk om tijdens het dieet zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. IJzer is vooral voor vrouwen een belangrijke stof, omdat vrouwen bloed verliezen tijdens de menstruatie waarin ijzer zit. Een tekort aan ijzer is dan ook een bekende oorzaak van haaruitval bij vrouwen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgen sommige vrouwen vaak een dikkere bos haar. Dit komt doordat het meeste haar langer in de groeifase blijft door de hoge oestrogeenspiegels. Maar wanneer na de bevalling de oestrogeenspiegels weer dalen, komt veel van dat haar tegelijkertijd in de rustfase en valt het alsnog uit. Meestal begint het haarverlies enkele maanden na een bevalling en stopt het vanzelf na een half jaar. Als de vrouw pech heeft, kan het soms wel een jaar duren.

Roken

Dat roken erg slecht is, weet iedereen. Het kan invloed hebben op de haargroei. De rook vermindert de doorbloeding in de huid, dus ook naar de haarwortels toe. Daardoor kan er haaruitval ontstaan.

Zon

Ook de zon kan impact hebben op het haar. Uv-straling is niet alleen slecht voor de huid, maar ook voor het haar. Er komen vaak mensen na hun vakantie op het spreekuur komen omdat ze meer dan normale haaruitval hebben en dit kan een aantal weken tot maanden aanhouden. Omdat de zon de rustfase van de groei van het haar naar een piekmoment brengt leidt dit tot een sterkere haaruitval drie tot vier maanden later.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die haaruitval als mogelijke bijwerking hebben zoals bijvoorbeeld bloedverdunners, cholesterolverlagers en antidepressiva.

Schildklierafwijking

Zowel een te trage schildklier als een te snel werkende schildklier kan haarverlies veroorzaken. Met de juiste medicijnen kan een schildklierafwijking vaak goed worden behandeld.

Erfelijke oorzaak

Ongeveer 15% van de vrouwen onder de 40 jaar heeft haarverlies door een erfelijke oorzaak (alopecia androgenetica). Dit kan zonder ingrijpen blijvend worden. Het begint als de middenscheiding van het haar breder wordt. Het haar wordt dunner en dat is ook te merken aan de paardenstaart. Jonge vrouwen hebben dit zelf meestal al gauw in de gaten, ondanks dat de omgeving zoals de kapper en huisarts dit vaak afdoen als iets dat niet erg is. Ze heeft immers toch nog genoeg haar.

Behandeling

Vaak wachten vrouwen een hele tijd voordat ze hulp gaan zoeken. Dat komt mede doordat de omgeving zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken. Als er sprake is van kortdurig haarverlies, zal dit zodra de oorzaak wordt aangepakt vanzelf weer goed komen. Meestal zal het haar na 3 tot 9 maanden weer normaal gaan groeien. Als er sprake is van erfelijk haarverlies, kan dit proces afgeremd en gestopt worden. In een vroeg stadium valt vast te stellen of er sprake is van een erfelijke haaruitval. Als je te lang wacht bij deze vorm van kaalheid, is er niets meer aan te doen. Het haar dat weg is, is dan eenmaal weg.

Haartransplantatie

Bij vrouwen is er meestal een complete uitdunning rondom de schedel. Vrouwen worden niet volledig kaal. Het is bijna onmogelijk om nieuwe haren tussen bestaande haren te implanteren omdat de bestaande haren dan beschadigd worden. Dit is een reden dat haartransplantatie bij vrouwen minder goed kan worden toegepast dan bij mannen en meestal onmogelijk is.

Hormonaal onbalans

Als de hormonen in onbalans raken kan dit leiden tot haarverlies. Dit kan voorkomen bij een onregelmatige cyclus of bij vrouwen die de pil al gebruiken. Soms wordt de pil voorgeschreven om de cyclus regelmatig te krijgen, maar dit geeft niet altijd de oplossing tegen haarverlies. Er zijn anticonceptiepillen verkrijgbaar die haarverlies tegen kunnen gaan zoals Diane 35 en Yasmin. Soms wordt deze ook voorgeschreven bij erfelijk haarverlies.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…
Oplossingen haaruitvalOplossingen haaruitvalDe gemiddelde mens verliest zo'n honderdtal haren per dag. Indien je er meer verliest, lijd je aan haaruitval. Dringend…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…

Een hernia of breuk; wat is het?Een hernia of breuk; wat is het?Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, iemand heeft een hernia. Een aandoening die niet alleen voorkomt bij ouderen, ma…
Syndroom van DownSyndroom van DownSyndroom van Down en trisomie-21 zijn verschillende benamingen, waarmee men hetzelfde bedoelt. Zwangerschap op latere le…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pexels
  • - www.beautyjournaal.nl
  • - www.leeftijdloze schoonheid.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.