Wat mag je wel en niet eten bij poliepen in je darmen?

Wat mag je wel en niet eten bij poliepen in je darmen? Poliepen of divertikels zijn meestal kleine uitstulpingen in de wand van je darmen en dan vooral in het laatste gedeelte van je dikke darm. Darmpoliepen zijn niet leeftijdsgebonden, maar komen vooral voor bij vijftigplussers. Poliepen in je darmen lijken dan misschien wel onschuldig, maar dat zijn ze zeker niet. Wetenschappers zijn van oordeel dat ze vroeg of laat darmkanker veroorzaken. Maar er is ook goed nieuws voor patiënten met darmpoliepen. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een vaccin dat poliepen definietief kan uitschakelen.

Poliepen aanpakken via je immuunsysteem

Het vaccin dat de Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh ontwikkelden pakt poliepen in je darmwand aan via je immuunsysteem. Aan de ontwikkeling van dit vaccin namen heel wat patiënten deel, allen met een voorgeschiedenis van darmpoliepen. Ze liepen daardoor een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van darmkanker. Bij de meerderheid der deelnemers werkte het vaccin uitstekend. Hun immuunsysteem pakte de darmpoliepen doeltreffend aan. Omdat het vaccin zo doeltreffend mogelijk zou zijn is een vlugge opsporing van darmpoliepen levensnoodzakelijk. Bij een laattijdige diagnose is het waardeloos.

Hevige buikpijn

Heb je geregeld af te rekenen met soms hevige pijn in je linker onderbuik en buikkolieken? Gaat dit gepaard met hoge koorts, een opgeblazen gevoel in je buik, constipatie afgewisseld met plots opduikende en hevige diarree, misselijkheid en braken en vind je geregeld slijm en/of bloed in je ontlasting? Dan is het risico zeer groot dat je te kampen hebt darmpoliepen. In een eerste fase zijn deze goedaardig, maar ze hebben amper enkele mutaties nodig om zich te ontwikkelen tot het veel voorkomende en agressieve darmkanker. Poliepen nestelen zich vooral in je dikke darm. Het is je dikke darm die er voor zorgt dat alle voedselresten in het toilet terecht komen. Heb je last van constipatie of een moeilijke stoelgang, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van poliepen in je (dikke) darm.

Ernstige complicaties

Een zwakke darmwand ligt meestal aan de basis van het ontstaan van darmpoliepen. Zo lang je darmpoliepen niet ontstoken zijn deze uitstulpingen meestal onschuldig en veroorzaken ze weinig of geen klachten. Worden ontstoken divertikels niet tijdig ontdekt, dan kunnen ze ernstige complicaties veroorzaken. Ze kunnen dan zelfs open barsten en aanleiding geven tot ernstige darmperforaties. Wordt er dan niet onmiddellijk ingegrepen, dan is een levensbedreigende buikvliesontsteking niet veraf. Heb je te kampen met ernstige ontstekingen, dan is er geen tijd te verliezen en zal de behandelende arts kiezen voor een CT- scan.

Bloedonderzoek en colonscopie

Ontstoken darmpoliepen zijn met een eenvoudig bloedonderzoek nochtans gemakkelijk op te sporen. Voor absolute zekerheid is een endo- colonscopie van je darmen noodzakelijk. Zo'n colonscopie wordt onder algemene verdoving uitgevoerd met behulp van een mini- camera. Deze wordt met een klein gummi slangetje in je darm gebracht. De arts kan er echter ook voor kiezen te wachten tot de ontsteking aan je darmpoliepen verdwenen is. Dan zal hij via röntgenonderzoek een zogenaamde inloopfoto van je dikke darm nemen. Contrastvloeistof brengt dan zowel je dikke darm als de poliepen duidelijk in beeld.

Darmvernauwingen en perforatie

Heb je regelmatig te kampen met (ontstoken) darmpoliepen dan kunnen er op termijn vernauwingen ontstaan die op hun beurt ernstige constipatie en verstopping kunnen veroorzaken. Men zal dan operatief ingrijpen. Ontstoken darmpoliepen kunnen allerlei verklevingen doen ontstaan. Dat is meestal het geval in je blaas of in je buikwand. Een van de belangrijkste symptomen van zo'n verkleving in je blaas is het plassen met luchtbelletjes als gevolg van gasvorming in je darmen.

Voeding bij darmpoliepen

Voeding speelt uiteraard een belangrijke rol bij darmpoliepen. Vloeibaar voedsel en veel rusten kunnen ontstoken darmpoliepen genezen. Om herhaling te vermijden geef je de voorkeur aan een vezelrijk maag- en darmsparend dieet.

Extra tips van de diëtiste

Een maag- en darmsparend dieet is noodzakelijk om ontstoken divertikels te voorkomen:
  • Geef de voorkeur aan meerdere kleine porties per dag in plaats van de klassieke drie grote maaltijden.
  • Eet langzaam en rustig en kauw grondig.
  • Drink zo weinig mogelijk tussen je maaltijden en zeker geen koolzuurhoudende dranken.
  • Neem platte rust na iedere maaltijd.
  • Zorg voor een goede mond- en tandhygiëne.
  • Rook zo weinig mogelijk en doe je het toch, dan liefst onmiddellijk na de maaltijd.

In een maag- en darmsparend dieet zijn volgende voedingsmiddelen toegelaten:
  • Brood en gebak: wit en niet vers brood, toast, beschuiten, sandwiches en biscuits
  • Pasta: macaroni, noedels, spaghetti, vermicelli, rijst, gezeefde havermout, griesmeel, maïzena en rijstebloem.
  • Zuivelproducten: eieren en ei bereidingen, witte platte kaas en jonge kaas.
  • Soepen: alle gezeefde of gemixte groentesoepen en groentebouillon.
  • Vlees en gevogelte: alle mager runds-, kalfs- en paardenvlees bij voorkeur gekookt, gestoomd of lichtjes gebakken. Rookvlees van paard of rund en magere gekookte ham, lever, tong, kip, duif en kalkoen.
  • Vis- , schaal- en schelpdieren: verse en bevroren magere vis zoals baars, bot, forel, kabeljauw, pieterman, rog, schar, schelvis, schol, snoek, snoekbaars, tarbot, tong en wijting liefst gestoomd of lichtjes gebakken.
  • Aardappelen: in kleine porties zowel gekookt als gestoomd of als puree.
  • Groenten: kleine hoeveelheden gekookte of gestoomde groenten.
  • Fruit: gekookt of gestoomd fruit, fruitmoes en vers vruchtensap.
  • Kruiden en andere smaakstoffen: dragon, kaneel, kruidnagel, laurier, nootmuskaat, saffraan, tijm, vanille, en zout in kleine hoeveelheden.
  • Nagerechten: pudding, flan, griesmeel, rijst en droge biscuits.
  • Dranken: water, slappe koffie en thee, volle en afgeroomde melk, karnemelk en yoghurt.
© 2013 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over darmpoliepen5 tot 10% van de mensen krijgt ze, een of meerdere poliepen in de dikke darm. Veel mensen voelen er nooit iets van, maar…
Dikke darmpoliepen en het gevaar op dikke darmkankerDikke darmpoliepen en het gevaar op dikke darmkankerPoliepen in de dikke darm zijn over het algemeen goedaardig, maar kunnen toch gevaarlijk zijn omdat een klein percentage…
Poliepen in de darm: symptomen, oorzaak en behandelingPoliepen in de darm: symptomen, oorzaak en behandelingEen poliep in de darm of darmpoliep is een uitstulping van het darmslijmvlies en in beginsel is een darmpoliep goedaardi…
Darmpoliepen: symptomen, oorzaak en behandeling van poliepenDarmpoliepen: symptomen, oorzaak en behandeling van poliepenDarmpoliepen zijn te omschrijven als woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Een darmpoliep is een goedaardig…

Leven zonder fibromyalgiemijn kijk opLeven zonder fibromyalgieBij twee op de honderd mensen wordt de diagnose Fibromyalgie gesteld. Fibromyalgie is een ziekte met zeer wisselende kla…
Framboesia – een zeldzame importziekteFramboesia – een zeldzame importziekteIn tropische gebieden komt framboesia veel voor. Met name in West- en Centraal-Afrika. De besmetting vindt veelal plaats…
Bronnen en referenties
  • http://www.sweetlove.be/br_maagdarmdieet
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.