Winterallergie: als die 'verkoudheid' maar niet overgaat

Winterallergie: als die 'verkoudheid' maar niet overgaat Je voelt je snotterig en moe. Je hebt keelpijn en je kucht. Logisch, want je hebt een verkoudheid, denk je. Maar wel een die al weken duurt, of misschien zelfs de hele winter aansukkelt. Dit is een van de symptomen van een weinig bekende kwaal: de winterallergie. Nee, je bent niet allergisch voor de winter en dus is de goede raad ook niet om een leuk huisje op de Canarische eilanden te kopen. En ja, je kunt er iets aan doen. Hoe herken je de winterallergie, en welke maatregelen kun je nemen om je snel beter te voelen? Een stappenplan. Brr, wat voel je je akelig. Snotteren, kuchen. En dan nog dat nare lamlendige, vermoeide gevoel. Het duurt ook al zo lang. Terwijl je ergens gelezen hebt dat een verkoudheid geen maanden duurt, begint het er bij jou al aardig op te lijken. Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd om je te verdiepen in de vraag of jouw verkoudheid niet in werkelijkheid een winterallergie is. De winterallergie is een van de minst bekende allergievormen, maar wel een waar steeds meer mensen last van krijgen.

Hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?

De naam 'winterallergie' is misleidend. Je zou bijna aan een grap denken: ik ben allergisch voor de winter dokter, mag ik een verwijzing naar een tropisch eiland? De realiteit is dat je allergisch bent voor substanties en situaties die samenhangen met de winter. Ten eerste is daar het feit dat we in de winter niet zo veel luchten of deuren en ramen openzetten. Daardoor blijven allergie-aanjagers zoals stof en dode huidcellen of haren van huisdieren op hun plek: in onze leefomgeving. Verder blijven we in de winter vaker binnen. Des te meer uitgelezen kansen om in aanraking te komen met de 'triggers' van de winterallergie. Een element dat in de winter extra welig tiert, is de schimmel. Bijvoorbeeld in badkamers, waar condens op een koude muur 'lekker' lang blijft hangen... een ideale omgeving voor schimmel.

Stappenplan: weg met de winterallergie

1. Herken de winterallergie

De reden dat je als laatste aan een winterallergie denkt wanneer je snottert en kwakkelt, is dat een winterallergie erg veel op een 'gewone' verkoudheid lijkt. Je neus loopt, je keel kan geïrriteerd zijn en je voelt je moe en duf. Toch zijn er wel kenmerken waaraan je de winterallergie kunt onderscheiden. Ten eerste is dat het feit dat een winterallergie erg lang kan duren, terwijl een verkoudheid komt en gaat in een of hooguit enkele weken. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers, terwijl een winterallergie veroorzaakt wordt door de 'triggers' van de allergie. Zo lang die niet verdwijnen, kan een winterallergie aanslepen. Een ander kenmerk van de winterallergie is dat je, in tegenstelling tot de situatie bij verkoudheid of griep, geen koorts krijgt. Daarnaast veroorzaakt een winterallergie bij uitstek allergie-gebonden klachten zoals een jeukende huid, kriebels in je oren, zwelling of branderige irritatie rond je ogen of elders in je gezicht - zeker na aanraking met een allergeen - of eczeem.

2. Neem maatregelen in huis

Belangrijk als eerste stap is, om je huis ondanks alle winterkou regelmatig te blijven luchten. Al is het niet fijn, borstel huisdieren liefst buiten en niet binnen, zodat allergie-triggerende haren en huidcellen buiten blijven. Stofzuig je huis extra om allergenen te verwijderen. Ga op schimmeljacht en verwijder de schimmels die je tegenkomt. Was beddengoed heet en regelmatig, want ook daar kan zich heel wat aan allergenen verzamelen.

3. Neem maatregelen aan 'lijf en leden'

Een van de lastige elementen aan winterallergie is dat er een cirkel kan ontstaan van klachten en allergische reacties. Omdat je lichaam in alarmstand blijft staan bij de strijd tegen allergenen - een nutteloze strijd, maar wel een die je lichaam zal voeren omdat de allergenen voor vijandig worden aangezien - raak je sneller uitgeput. Met een chronisch lagere weerstand ben je een gemakkelijke prooi voor kou en griep. Kortom, de kans dat je je beter gaat voelen verkleint. Tenzij je niet alleen maatregelen in huis neemt, maar ook aan lijf en leden werkt. Belangrijk is dat je je weerstand actief gaat voeden. Slaap goed, eet goed, ontspan goed, beweeg goed. Dat is de basis. Maar vertroetel je lichaam ook extra. De lichaamsthermostaat kan uit balans raken door winterallergie, en dat leidt tot extra felle reacties op koude lucht. Je luchtwegen voelen soms letterlijk aan alsof je aceton inademt, en je lichaam heeft moeite warm te blijven. Simpele maatregelen helpen. Houd de slaapkamer een tijdje op een temperatuur die goed aanvoelt voor lijf en luchtwegen, bijvoorbeeld 18 graden. Ga je naar buiten, wind dan een sjaal om neus en mond. Suffe aanblik? Pech gehad, gezondheid komt eerst. Houd je lijf warm en kleed je binnen én buiten warm aan.

Naar de dokter als het nodig is

Veel mensen kunnen hun winterallergie binnen de perken houden door bovenstaande maatregelen. Sommige mensen raken echter in een vicieuze cirkel van moeheid, ziek zijn en allergische reacties vertonen. Ga naar de huisarts als het nodig is, en blijf niet 'zelfdokteren' als je klachten verder gaan dan ongemak. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven tegen de allergische reacties, maar vooral kan zij of hij ook beoordelen of er medische actie nodig is. Een troost is er wel: allergieën lijken in de loop der tijd vaak te dempen, en soms kunnen ze zelfs vroeg of laat uit zichzelf verdwijnen.
© 2013 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel voorkomende ziekten - HooikoortsVeel voorkomende ziekten - HooikoortsIedereen vindt het heerlijk als de lente en zomer er weer aan komen. Want dat betekend: warmte, weer lekker naar buiten,…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
De strijd tegen hooikoortsDe strijd tegen hooikoortsJeukende ogen, rode ogen, kriebel in de neus, een loopneus, meerdere keren niezen na elkaar, dit zijn de meest voorkomen…
Hooikoorts; wat is het en wat kun je eraan doen?Hooikoorts, een vervelend verschijnsel wat bij veel mensen weer op komt zetten zodra de eerste zonnestralen gevallen zij…
Als je ouder wordt: verandering functioneren van je hersenenAls je ouder wordt: verandering functioneren van je hersenenNaarmate je op leeftijd komt, zullen de functies van de hersenen verminderen. Zo zijn geheugenverlies, vergeetachtigheid…
Bronnen en referenties
  • Livestrong.com
  • Acaai.org
  • Nbcdfw.com/news/health/
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.