Pijn aan een implantaat

Pijn aan een implantaat Implantaatpijn: iets dat steeds meer artsen horen en waar weinig aan te doen is. Een implantaat in de kaak lijkt ideaal: een kroon, brug of klikgebit erop en het gebit ziet er weer uit als nieuw. Maar wat als blijkt dat het implantaat meer ellende dan plezier veroorzaakt?

Implantaat in de kaak laten zetten

Een implantaat dient als kunstwortel wanneer de gewone wortel zijn functie heeft verloren. Dit kan omdat deze is gaan rotten, omdat kaakbot verloren is gegaan en de wortel uit is gevallen, door een ongeval of omdat er simpelweg nooit een wortel heeft gezeten. Om verschillende redenen kan gekozen worden voor een implantaat met uiteindelijk allemaal één doel: het gebit weer functioneel maken. Het inzetten van een implantaat wordt in de meeste gevallen door een kaakchirurg uitgevoerd, in enkele gevallen ook door een tandarts. Soms is er van tevoren botopbouw nodig wanneer blijkt dat er te weinig kaakbot aanwezig is. Wanneer de botopbouw goed is verlopen kan na enkele maanden het implantaat aangebracht worden. Dit wordt onder plaatselijke verdoving gedaan. Het tandvlees wordt opengesneden en er wordt een gaatje in het bot geboord. In dit gaatje wordt het implantaat aangebracht. Vervolgens wordt het tandvlees weer gehecht en kan het vastgroeien van het implantaat in het bot beginnen.

Pijn na de operatie

Het is normaal dat er pijn na de operatie optreedt. De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. De wang kan flink gezwollen zijn evenals het tandvlees. Soms kleurt de wang blauw tot paars, dit is afkomstig van een bloeduitstorting en een normaal verschijnsel. Pijn is grotendeels afkomstig van het tandvlees en de aanhechting. De arts zal pijnstillers meegeven en soms ook een antibioticum voorschrijven. De mond kan soms moeilijk geopend worden. De zwelling, pijn en het moeilijk openen van de mond verdwijnt allemaal na een aantal dagen. Bloedingen kunnen gestelpt worden door een schoon gaasje tegen de wond te drukken met de kiezen of de tong. Spoel liever niet met water omdat net gevormde stolsels dan weer worden weggespoeld met een nieuwe bloeding als gevolg. Aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op of worden na twee weken verwijderd, afhankelijk van het soort hechtingsmateriaal dat gebruikt is.

Implantaatpijn: bestaat dat?

Sommigen klagen over pijn aan het implantaat: implantaatpijn. De pijn wordt specifiek gevoeld op de plek waar het implantaat zit. Vroeger werd gedacht dat dit onmogelijk was want bot zelf bevat immers geen zenuwen. Het bot wordt echter wel omgeven door zenuwen. Op de plaats waar eerst de tand of kies zat bevinden zich zenuwuiteinden. Deze zenuwuiteinden sterven af nadat de tand of kies verwijderd is of uitgevallen is. Van de zenuwuiteinden kan je dus geen last meer hebben, dat heeft de natuur prima zelf geregeld.

Voor het plaatsen van het implantaat wordt er in het bot een gaatje geboord. Tijdens het boren kan het gebeuren dat een zenuwuiteinde geraakt wordt en zo geactiveerd wordt. De zenuw leeft weer. Bij 1 op de 10 patiënten komt dit voor. De zenuw blijft een pijnsignaal afgeven. Dit signaal kan gedurende korte tijd of langere tijd aan blijven houden. Soms bestaat de pijn uit korte felle steken en soms ook uit een zeurende continue aanhoudende pijn. In de helft van de gevallen verdwijnt dit verschijnsel weer na enkele weken tot enkele maanden. Bij de andere helft van de patiënten blijft dit aanhouden, zelfs na jaren nog. De pijn varieert van een lichte pijn die alleen in bepaalde gevallen komt opzetten zoals bij griep of verkoudheid tot een zware dagelijks aanwezige pijn. Voor sommigen wordt het hele leven door de pijn beheersd.

Implantaat weer verwijderen, helpt dat?

Wanneer de pijn zo hevig en dagelijks is dat deze het leven gaat beheersen dan is het logisch dat er gedacht wordt aan het verwijderen van het implantaat. Echter in een aantal gevallen zal daarmee de pijn niet verdwijnen. Alleen in die gevallen waarbij het implantaat pijn doet wanneer erop getikt wordt zal het verwijderen van het implantaat een goede keus zijn. In alle andere gevallen is de zenuw al zodanig geactiveerd dat het verwijderen van het implantaat de pijnklachten niet laat verdwijnen. In die gevallen zullen pijnstillers voorgeschreven worden. Dit is zeer vervelend want lichte pijnstillers helpen vaak niet waardoor er gegrepen moet worden naar de zwaardere pijnstillers. Het nadeel van pijnstilling is dat je er steeds meer van nodig hebt om geen pijn te voelen en er verslaving kan optreden. Geschat wordt dat uiteindelijk 2 tot 3 procent van de patiënten met implantaten een blijvende pijn eraan over blijft houden.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Implantaat onderhoudenImplantaat onderhoudenEen implantaat in de boven-of onderkaak is een kunstwortel waarop een kroon geplaatst kan worden. Het onderhoudt van een…
Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het bestImplantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele g…
Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de…

Vaccinaties kunnen je leven reddenVaccinaties kunnen je leven reddenMisschien denk je er al jaren niet meer aan maar de ziektes die we dachten overwonnen te hebben zijn terug. We spreken h…
Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…
Reactie

Lemberechts Sylvie, 15-08-2013
Heb vorig jaar implantaten laten plaatsen in de linker- en rechter-bovenkaak.
Aan de rechterbovenkaak heb ik steeds die pijn die hier beschreven is, geen enkele pijnstiller helpt. De chirurg heeft mij nogmaals gevraagd vier maanden te wachten en dan dit implantaat er eventueel uit te halen, maar zoals u beschrijft zal dat waarschijnlijk niet helpen (die vier maanden zijn dus nu voorbij) en ik weet echt niet wat ik moet doen. Reactie infoteur, 16-08-2013
Het advies van de chirurg kan ik begrijpen. Een cliënt van mij heeft anderhalf jaar lang pijn gehad aan het implantaat. Ineens was het verdwenen. Ik wil hier echter niet mee zeggen dat dit bij iedereen het geval is, bij sommigen verdwijnt de pijn nooit meer. Toch zou ik het in uw geval nog heel even aankijken en proberen te spoelen met melk om de pijn te verlichten.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.