Cubitaal tunnel syndroom

Het Cubitaal tunnel syndroom is een beknelling van de elleboogzenuw. Doordat de zenuw bekneld is geraakt gaan er vingers tintelen, wat begint bij de pink en als u niet snel bij de huisarts een afspraak maakt gaat de zenuw steeds minder functioneren en kan ringvinger ook geraakt worden en de zenuw gaat steeds verder afknellen waardoor het tindelende gebied steeds groter wordt. De huisarts kan u doorverwijzen naar een neuroloog om röntgenfoto's te laten maken om te bevestigen dat dit om een Cubitaal tunnelsyndroom gaat.

Hoe ontstaat een beknelling van de zenuw?

Een beknelde zenuw kan ontstaan door veelvuldig een houding aan te nemen van een hand of elleboog of been waardoor de doorstroom van het bloed wordt geforceerd. Dit komt voornamelijk voor als een ledemaat op iets leunt, zoals met de benen over elkaar zitten of uw arm op een stoelleuning leggen of met uw pols op tafel leunen bij het werken met een computermuis. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken of zelfs op de lange duur beschadigd raken.

Vlak boven de elleboog aan de achterkant van uw bovenarm loopt de "Nervus Ulnaris”, deze zenuw loopt via een tunnel in de binnenzijde van uw elleboog en loopt door tot de pink kant van uw hand. Dat verklaart waarom uw pink als eerste dit dove tintelende gevoel krijgt. Door een andere houding aan te nemen en met de vingers te bewegen neemt het tintelende gevoel doordat het bloed weer goed door kan stromen. De beknelde zenuw kan dan in de meeste gevallen de goede positie weer aannemen.

Wat kunt u doen als het tintelende gevoel na bewegen niet ophoudt?

Allereerst kunt u zo snel mogelijk een afspraak maken bij een huisarts en hier de klachten vertellen. Deze kan u doorverwijzen naar een Neuroloog. Na het gesprek krijgt u een uitnodiging voor röntgenfoto's. Er worden röntgenfoto's gemaakt van uw elleboog om te kunnen zien waar de zenuw precies bekneld of beschadigd is geraakt. Mocht dit gevonden zijn krijgt u een afspraak voor een test van de kracht van uw hand en vingers om te kijken of de kracht is afgenomen, dit noemen ze ook wel een EMG onderzoek.

EMG onderzoek

Het EMG is een afkorting van "Electromyogram" en bestaat uit het meten van de kracht van de armspieren en het gevoel in de zenuwen. Bij het eerste deel worden door middel van electrische schokjes op de zenuwen het gevoel gemeten, het andere deel van het onderzoek zijn naaldjes die op de spieren worden geprikt om de kracht van de arm te meten. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat uw spieren warm zijn.

Behandelplan

Na de uitslag van het EMG onderzoek bespreekt de neuroloog met u het behandelplan. Soms als het minder ernstig is wordt geadviseerd uw arm tijdelijk in een elleboogspalk te plaatsen waardoor de zenuw rust krijgt en vanzelf hersteld. Bij veel mensen is de zenuw niet alleen bekneld maar ook beschadigd, in dit geval is een operatie noodzakelijk. Hier wordt de beschadigde zenuw vrij gelegd. In de meeste gevallen is deze operatie voldoende en hersteld de arm, in andere gevallen kan na een paar maanden zonder herstel overwogen worden om een tweede operatie te doen waarbij de zenuw wordt omgelegd om de druk op die zenuw te verlagen. Deze operaties worden met een plaatselijke verdoving gedaan en duurt ongeveer drie kwartiertjes. Het is een dagopname en als de verdoving weer is uitgewerkt kunt u naar huis.

Na 6 weken krijgt u opnieuw een afspraak bij de chirurg om voor de tweede keer de kracht te meten, die moet na de operatie weer terugkomen maar het kan wel een jaar duren eer de kracht volledig hersteld is. De pijn van de operatie kan wel twee maanden duren, de pijn aan de elleboog kan wel een jaar duren dat het volledig weg is.

Uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen tijdens een dergelijke operatie aan de arm. Bij een gezonde arm kan de patiënt de arm geheel rekken en strekken. Mensen die een aandoening hebben als "Ebse Parese" kunnen de arm niet zelf rekken of strekken, in dit geval kan er een uitzondering gemaakt worden voor een plaatselijke verdoving en kunnen deze mensen de operatie onder complete narcose ondergaan. Hierbij is het echter wel noodzakelijk dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.

Uw arm kan een paar maandjes heel stijf zijn doordat het tijdens de operatie toch is gestrekt. De zenuwen bij een Erbse Parese arm lopen ook anders dan bij een gezonde arm, de operatie kan dus langer duren dan drie kwartiertjes.

Erbse Parese

Erbse Parese is een beschadigde zenuw in de schouder wat tijdens de geboorte plaatsvindt. Soms als het hoofdje eruit is blijft er een schouder klem zitten achter het schaambeen van de moeder en door de pogingen om de schouder los te krijgen treden er complicaties aan de schouder van het kind op. Veel kinderen herstellen na een paar dagen geheel of gedeeltelijk, sommige kinderen blijven er hun leven lang een gedeeltelijke of gehele verlamming aan overhouden.

De laatste keizer van Duitsland "Willem II" had ook een "Erbse Parese".

Bron: Das Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Das Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zoals u kunt zien is de arm ook achtergebleven in de groei en kan het niet rekken en strekken waardoor de arm altijd gebogen naast het lichaam hangt.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dove tintelende vingers: het carpaal tunnel syndroomSommige mensen hebben voortdurend een doof gevoel in de hand of ze hebben last van tintelende vingers. In veel gevallen…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Tinteling binnenzijde onderarm en pink: zenuw telefoonbotjeTinteling binnenzijde onderarm en pink: zenuw telefoonbotjeJe tegen de achterkant van de arm stoten, kan door de lokale zenuw tintelingen of een vervelend pijnlijk gevoel geven. H…

Urinewegsteen aanval: pijn in zij of buik en bloed in plasUrinewegsteen aanval: pijn in zij of buik en bloed in plasUrinewegstenen is een term die verwijst naar iedere vorm van steenvorming in de nier, urineleider en/of blaas. Afhankeli…
Steken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of stekende hoofdpijn rechts of links: oorzaak en behandeling. Het is zo pijnlijk: plotselinge felle…
Bronnen en referenties
  • http://www.sfg.nl/smartsite.dws?id=3445, bezocht op 14-02-2013
  • http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Plastische-reconstructieve-en-handchirurgie/Patienteninformatie/EMGonderzoek-zenuwgeleidings-en-spieronderzoek.htm, bezocht op 14-02-2013
  • http://www.sfg.nl/smartsite.dws?id=3445, bezocht op 14-02-2013
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_van_Duitsland, bezocht op 14-02-2013
  • Afbeelding bron 1: Das Bundesarchiv, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.