Slapeloosheid door huilbaby

Slapeloosheid door huilbaby Toen je zwanger was, wist je dat als de baby er eenmaal zou zijn, dat je ’s nachts eruit zou moeten. In de boekjes staan dat dit na een maand of vier over moet zijn. Er zijn ook baby’s die zelfs na vele maanden erna ’s nachts niet doorslapen. Er zijn ook baby's die niet alleen kunnen slapen. Voor de ouders betekent dit vele gebroken nachten en een enorm slaapgebrek. Wat kun je eraan doen om je baby en daardoor ook jezelf beter te leren slapen?

Voeding

Toen jij een baby kreeg, wist je dat je er 's nachts uit zou moeten om te voeden. Zeker in het begin moet je er vaak uit ’s nachts. Als er borstvoeding wordt gegeven, is het de vrouw die er het meeste uit moet ’s nachts. Als het de eerste baby is, moet je ook nog aan alles wennen. Een ongestoorde nachtrust zit er meestal een lange tijd niet in, voor beide ouders vaak niet.

Als de baby niet doorslaapt

Volgens de boekjes zou het na ongeveer vier maanden beter moeten gaan. In de praktijk blijkt dit vaak anders te zijn. Veel jonge kinderen doen er lange tijd over om te begrijpen dat ze ’s nachts door moeten slapen. Er zijn baby’s die als een blok in slaap vallen. Soms ontwikkelen ze als ze ongeveer 10 maanden oud zijn de gewoonte om in het midden van de nacht wakker te worden. Ze hebben net geleerd dat dingen ook bestaan als je ze niet ziet. Als ze 's nachts wakker worden, weten ze dus dat jij in de buurt bent en gaan ze huilen om je bij zich te roepen. Vaak is dit probleem voorbij als het kindje begint te lopen. Het kan weer terugkomen rond de leeftijd van 18 maanden, want dan kunnen ze last krijgen van verlatingsangst. Niet elke baby heeft daar last van.

Niet alleen kunnen slapen

Er zijn ouders die hun baby niet hebben geleerd om alleen in slaap te vallen. Daardoor kan de baby alleen in slaap vallen als hij wordt vastgehouden, voor hem wordt gezongen, heen en weer gewiegd worden of voeding krijgt. Als de baby alleen op deze manier kan slapen, kan het zijn dat je zodra je het kindje in zijn bedje legt, dat hij doordringend begint te gillen. Het stopt pas weer als je de baby eruit haalt en het ritueel weer opnieuw begint en een slapeloze nacht als gevolg.

Leren alleen te slapen

Als je baby de leeftijd van 3 tot 4 maanden heeft, kun je hem al leren om alleen te slapen. Leg hem in bed als hij slaperig is, maar nog wel wakker is. Zo leert hij dat het niet gewoon is om elke keer dat hij midden in de nacht wakker wordt, dat hij vastgehouden wordt. Wanneer jij je baby dus altijd vasthoudt of wiegt totdat hij in slaap is gevallen, in plaats van hem in zijn bedje te leggen als hij slaperig, maar nog wel wakker is, raakt hij daaraan gewend. Hij zal het vastgehouden associëren met het proces van in slaap vallen. Zo zal hij niet in slaap vallen als hij wakker in zijn bedje wordt gelegd. Als jij je baby een fles geeft om mee in slaap te vallen, kan hetzelfde gebeuren. Al snel loop je 2 of 3 flessen per nacht klaar te maken.

Als je baby ziek is

Ook kan er het probleem terug komen als je baby ziek is. Stel dat je kind al een tijdje de hele nacht doorslaapt en hij krijgt dan een oorontsteking, een verkoudheid of tandjes. Dan kan hij al snel gewend raken aan de nachtelijke troost en zal, als de pijn voorbij is, misschien toch proberen aandacht te vragen. Als hij een paar nachten achter elkaar wordt opgepakt en getrakteerd op gezelschap of iets lekkers, leert hij zichzelf van een halfslaperige toestand naar een klaarwakkere staat te brengen omdat dat veel leuker is.

Als je niets doet

Als je het gewoon laat gebeuren en je kindje niet leert om door te slapen, zal het probleem waarschijnlijk niet verdwijnen. Zo wordt ongeveer 10 procent van de vierjarige kinderen ’s nachts nog steeds wakker. Dan krijgen ze de leeftijd dat ze ’s nachts bij de ouders in bed kruipen. Het is dan ook niet zo gek dat de een van de ouders in het bed van het kind terecht komt en de andere ouder met wriemelende kinderen moet zien te slapen.

Waarom kinderen 's nachts wakker worden

We worden allemaal midden in de nacht zo’n 3 tot 4 keer wakker. Vaak slaapt je baby weer verder. Als je kind daarna niet meer verder kan slapen is het niet normaal. Als jouw kind altijd op zijn wenken bediend wordt als het 's nachts wakker is, leert het niet uit zichzelf weer in slaap te vallen en blijft het wakker tot jij hem voorziet van troost waar hij aan gewend is geraakt. Hoe lastig het ook is, als je wilt dat je kind verder leert slapen, zul je hem moeten leren dat hij niet elke keer als hij wakker wordt knuffels, voeding of krijgt of bij je in bed mag komen liggen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Baby laten doorslapenBaby laten doorslapenIedere jonge ouder krijgt ermee te maken. Wanneer slaapt mijn baby door de nacht? De ene baby is de andere niet. Maar ie…
Help, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenHelp, mijn baby is steeds wakker! Hulp bij het doorslapenDe eerste paar maanden met een pasgeboren baby kunnen erg vermoeiend zijn. Ze slapen misschien nog wel veel, maar een ri…
Help, mijn baby huilt! ('s nachts)Help, mijn baby huilt! ('s nachts)De nachtmerrie van elke ouder: de baby huilt je nacht na nacht uit je slaap. Wat doe je eraan en waarom doet je baby dat…

Snel of traag werkende schildklier: symptomen, behandelingSnel of traag werkende schildklier: symptomen, behandelingDe schildklier, een orgaan in de vorm van een vlinder, bevindt zich onderin de hals. De schildklier maakt hormonen die b…
Hartritmestoornissen en kruidenVerschillende voedingsstoffen en kruiden kunnen een (ondersteunende) rol spelen bij de preventie en behandeling van hart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.