Slapeloosheid door stress: wat hier tegen te doen?

Slapeloosheid door stress: wat hier tegen te doen? Het is midden in de nacht en je gedachten malen door je hoofd terwijl je naar het plafond staart. Deze nachtelijke kwelling komt omdat je je zorgen maakt. Het kan zijn dat je stress hebt van je werk, of misschien is er wel een bepaald persoon die je stress bezorgt. Om weer goed te kunnen slapen moet je oorzaak van de stress aanpakken. Ook moet je leren om te ontspannen voor het slapengaan. Hoe kun je dit het beste doen?

Piekeren in bed

Overdag loop je te rennen, vliegen en te haasten en ’s nachts in bed kom je erachter wat je nog allemaal moet doen. Je kunt niet stoppen met denken aan de waslijst van dingen die je ook nog graag had willen doen. De gedachten razen door je hoofd heen en je voelt je niet ontspannen. Misschien denk je wel aan een deadline die je moet halen of aan het boodschappenlijstje voor de volgende dag. Misschien heeft je baas je onder druk gezet en wil hij dat je gaat overwerken terwijl je de kinderen al te weinig ziet. Het is dan niet zo gek dat je de slaap niet kunt vatten en alle uurtjes voorbij ziet komen op de klok.

Schrijf het van je af

Als je al die gedachten die je wakker houden eens opschrijft, kom je erachter welke mensen en gebeurtenissen jou stress geven. Praat vervolgens hierover met je partner of goede vriend(in) omdat je alleen al door erover te praten je vaak al beter voelt. Misschien krijg je handige tips over hoe het probleem aan te pakken of lucht het alleen al enorm op om het probleem verteld te hebben. Misschien kom je juist achter wat het probleem is door erover te praten. Als je weet wanneer de stress komt opzetten, kun je op dat moment er iets tegen doen zoals ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Leer hoe je jezelf kunt kalmeren.

Maak een actielijst

Als je de zaken niet op orde hebt, kan het een hoop stress geven. Dan loop je met het gevoel rond dat je achter de feiten aan loopt, en dat kost een hoop negatieve energie. Dus wees niet ongeorganiseerd en creëer orde. Maak een lijstje van de dingen die moeten gebeuren en pak telkens een paar punten hiervan aan. Ook al kom je er maar aan eentje toe, je hebt dan in ieder geval iets bereikt. De meeste voldoening haal je uit het doen van de twee punten die altijd weer onderaan je lijstje belanden. Door de dingen op het lijstje te zetten, hoef je er ’s nachts in bed niet meer over te piekeren: wat op papier staat hoeft niet meer in je hoofd te zitten.

Ontspan voordat je gaat slapen

Het heeft geen zin om gehaast en opgejaagd in bed te gaan liggen omdat gedachten in je hersenen dan maar door blijven razen. Ga even voordat je naar bed gaat rustig zitten. De een vindt het ontspannend door wat t.v. te kijken, een ander vindt ontspanning bij het lezen van een boek. Zorg dat zowel je lichaam als geest tot rust komen zodat je ontspannen in je bed stapt, ook al betekent dit dat je misschien een half uur later naar bed gaat dan normaal.

Ontspanningsoefeningen

Om spanningshoofdpijn en slapeloosheid uit te bannen kun je de volgende oefening proberen. Ga met je linkerduim met een drukkende beweging van de pols van je rechterhand tot het topje van je rechterduim. Herhaal dit tien keer. Of ga in bed liggen en haal rustig en diep adem. Ontspan vervolgens per onderdeel je lichaam. Begin bij je voeten en ontspan ze. Werk daarna naar boven totdat je bij je hoofd bent aangekomen. Je kunt ook geuren gebruiken om je ontspannen te voelen. Doe een paar druppeltjes van een van de volgende aromatherapie-oliën op een tissue en druk die tegen je neus zodra je spanning voelt opkomen: jasmijn, oranjebloesem, lavendel, kamille of salie.

Doe één ding tegelijk

Leer jezelf te onthaasten en probeer niet meerdere dingen tegelijk te doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die geduldig en vol aandacht één taak per keer volbrengen, rustiger en energieker zijn dan mensen die van alles tegelijk proberen te doen. Het doen van alles tegelijk verhoogt de spanning waardoor je minder energie hebt. Gun jezelf ook de tijd om iets af te maken, ook al betekent dat er aan het einde van de dag minder dingen zijn gedaan. Als je meerdere dingen tegelijk doet, of klusjes afraffelt, is de kans op fouten een stuk groter. Als je eenmaal afgebrand bent geraakt, zul je minder productief zijn en uiteindelijk minder presteren.

Pak je rust

Het is verstandig om regelmatig een pauze te nemen. Als je stress hebt op het werk, is het goed om wat korte pauzes in te lassen. Hierdoor word je productiever en ervaar je uiteindelijk minder stress. Sta bijvoorbeeld een kwartiertje eerder op zodat je minder gehaast de dag begint. Dan ga je al minder gehaast de deur uit en bespaar je al een hoop stress. Probeer thuis ook tijd te reserveren voor jezelf waarin je wat leuks doet, ook al is het maar een half uur.

Hoe kijk je tegen dingen aan?

De manier waarop jij tegen gebeurtenissen om je heen aankijkt heeft veel invloed heeft op je gemoedstoestand.
Door positief te denken, ben je kalmer en meer ontspannen dat iemand die negatief tegen dingen aankijkt. Stimuleer positieve gedachten door tegen jezelf te zeggen dat je iets kunt en dat je ergens goed in bent. Een beter zelfbeeld zorgt ervoor dat je meer plezier in alles krijgt en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Probeer negatieve gedachten zoals “ik kan het toch niet” of “ik vind het zo verschrikkelijk” te vermijden en wees je ervan bewust wanneer je ze hebt. Probeer deze negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.

Op het werk

Problemen op het werk is een veel voorkomende oorzaak van ’s nachts wakker liggen. Als er een probleem op het werk is, zoals een intimiderende leidinggevende of een te hoge werkdruk, moet je voorkomen dat dit uit de hand loopt. Schrijf alle voorvallen die daarmee te maken hebben op en bewaar relevante brieven en e-mails. Dan ben je gewapend en heb je iets in handen wat je indien het nodig is kunt aankaarten. Is je werkdruk te hoog of vind je het werk niet uitdagend meer, praat er dan over met je leidinggevende. Misschien is er wel wat aan te doen.

Ontstressen door beweging

Je hoeft geen sportfanaat te zijn om te profiteren van de ontspanning die beweging kan geven. Drie keer per week twintig minuten stevig wandelen vermindert al de stress en bevordert een goede nachtrust. Zo hebben sommige mensen al baat bij een ommetje van twintig minuten voor het slapengaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Leer de signalen van stress herkennenLeer de signalen van stress herkennenIeder mens heeft wel eens stress en dat is heel normaal. Je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht, zodat je…
Slapeloosheidsklachten door piekeren in bedSlapeloosheidsklachten door piekeren in bedAls je niet kunt slapen en je ligt urenlang naar het plafond te staren, heb je alle ruimte om overal over na te denken.…

Laat je bijtijds testen op botontkalking (osteoporose)Laat je bijtijds testen op botontkalking (osteoporose)Er bestaan aandoeningen waarvan je niet beseft dat je er aan lijdt, omdat ze soms geen klachten of andere symptomen tewe…
Nekklachten door chronische spierspanningshoofdpijn, krakenNekklachten door chronische spierspanningshoofdpijn, krakenBen je lekker productief aan het werk begint je nek weer pijn te doen. Het trekt op in je achterhoofd of zijkant, waardo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MasimbaTinasheMadondo, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.