Schimmelnagels laseren: kalknagels behandelen met laser

Schimmelnagels laseren: kalknagels behandelen met laser Schimmelnagels of kalknagels behandelen met laser: (hoe) werkt dat? Een schimmelnagel of kalknagel is een infectie van teennagel(s) en/of vingernagel(s) met een schimmel. Het is hardnekkig en ontsierend. Wat zijn de ervaringen met betrekking tot het behandelen van schimmelnagels door middel van het laseren? Werkt het laseren van je schimmelnagels, geeft het goede resultaten of is het juist zonde van je tijd en geld om de schimmelnagels te laten laseren? De behandeling wordt namelijk niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Kalknagels/schimmelnagels laseren


Schimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMediaSchimmelnagel / Bron: Istock.com/BrantLeeMedia

Wat is een schimmelnagel of kalknagel?

Schimmelnagels worden ook 'kalknagels' genoemd en de medische benaming is 'onychomycose'. Een schimmel(nagel)infectie is een infectie van de teen en/of vingernagel(s) door een schimmel. Het gaat om schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. Schimmelnagels ontsieren je handen en voeten, hoe goed je die ook verzorgt. Onbehandelde schimmelnagels of kalknagels kunnen na verloop van tijd geelwit of zelfs geelbruin van kleur worden. De nagel is vaak ook in sterke mate verdikt. De nagel kan loslaten van de onderlaag en afvallen. Er groeit vervolgens een nieuwe nagel uit ,die echter op zijn beurt ook geïnfecteerd zal zijn met de schimmel. Meestal is je grote teen de pineut en begint de infectie aan het einde en aan de zijkanten van de teennagel.

Risicofactoren

De kans op een schimmelnagelinfectie is groter als je nagels beschadigd zijn door bijvoorbeeld te nauwe schoenen, het verkeerd afknippen van je nagels of door sport. Ofschoon schimmels bij iedereen op de huid aanwezig zijn, is het zeker niet gezegd dat ook iedereen schimmelnagels krijgt. Schimmelsporen groeien normaal gesproken niet uit, tenzij de omstandigheden voor deze lastpakken (extra) gunstig zijn. Ook is het zo dat de een er gevoeliger voor is dan de ander. Het hebben van een slechte gezondheid en een verminderde afweer, of bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bloedsomloopproblemen als gevolg van suikerziekte, maken je vatbaarder voor het krijgen van een schimmelnagel.

Verder is het zo dat schimmels goed gedijen in vochtige en warme omstandigheden. Deze geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen, vooral als er een porte d'entree is, zoals regelmatige beschadiging aan de nagel of huid. Ook het dragen van schoenen die zweetvoeten veroorzaken, vormen een ideale omgeving voor schimmels.

behandeling van een schimmelnagel

Een schimmelnagelinfectie is een vervelende en hardnekkige aandoening. Dit komt doordat de schimmel aan de onderkant van de nagel zit. Een lokaal aan te brengen anti-schimmelproduct kan vaak niet tot de schimmel doordringen, zeker niet in erntige gevallen. Je kunt een schimmelnagelinfectie ook bestrijden met medicijnen, zoals Lamisil of Trisporal. Je moet dan deze pillen 3 maanden lang innemen. Een nagel doet er namelijk negentig dagen over doet om volledig uit te groeien. Over het algemeen werken deze medicijnen beter dan lokale middelen die je op de nagels moet smeren. Wel kunnen ze vervelende bijwerkingen hebben, zoals maag-darmklachten en smaakveranderingen. Er is vanuit Amerika echter een nieuwe behandeling overgewaaid, waarbij de aangedane nagels worden gelaserd.

Hoe werkt het laseren van schimmelnagels?

Pijnloze behandeling

Schimmelnagels laseren: hoe werkt dat? Sinds een aantal jaren kun je schimmelnagels laten behandelen met behulp van een laser. Deze behandelmethode is van Amerikaanse origine. Normaal gesproken ben je met slechts één behandeling van je schimmelnagels af. Het is een pijnloze behandeling. In de weken en maanden na de behandeling zal je nagel allengs gaan uitgroeien tot een gezonde nagel. Bedenk wel dat het zo'n 7 tot 9 maanden duurt om een volledig nieuwe nagel te krijgen. Teennagels groeien immers met een snelheid van ongeveer een millimeter per maand. Maar na 8 tot 10 weken zie je vaak al de eerste gezonde verschijnselen. Gemiddeld zal men 30 tot 45 minuten nodig hebben om alle tien tenen te behandelen. Vaak wordt geadviseerd om alle tenen onder handen te nemen, omdat de besmetting zich ongezien kan hebben uitgebreid.

Nagel voorbewerken

Voordat de behandeling van start gaat, is het van belang dat je zoveel mogelijk van de aangetaste nagel verwijderd. Breng de nagel terug tot een minimale lengte en vijl het oppervlak van de nagel zo veel mogelijk af. Dit kun je laten doen door een (ervaren) pedicure. Tijdens de behandeling doodt het laserlicht de schimmel doordat het door de nagel dringt, zonder dat het echter effect heeft op de ontwikkeling van de nagel. De laserbehandeling tast de nagel, het nagelbed, matrix, nagelwand en de omgeving van de nagel in het geheel niet aan. De laserbehandeling wordt gevolgd door een behandeling met een antischimmelzalf, welke tweemaal daags om de nagels en tussen de tenen gesmeerd moet worden. Ook zul je dagelijks je schoenen moeten besproeien met een antischimmelspray. Dit om herinfectie te voorkomen. Hoe je ook je best doet, het is altijd mogelijk een herinfectie te krijgen. Dit komt doordat de schimmel overal voorkomt, vooral in (openbare) douches en (sport)kleedkamers.

Wat zijn de resultaten van het laseren van schimmelnagels?

Kleinschalig onderzoek

In een (klein) onderzoek naar de effecten van laserbehandeling voor schimmel aan de teennagels, welke is verschenen in het tijdschrift van de American Podiatric Medical Association, waren de resultaten veelbelovend. Er werden 26 gevallen behandeld (tien milde, zeven matige en negen ernstige gevallen) met de Noveon laser (zie afbeelding). Na zes maanden was 85 procent van de teennagels verbeterd.

Nederlands onderzoek

Uit Nederlands onderzoek naar het gebruik van de laser bij schimmelnagels blijkt dat slecht een klein gedeelte van de proefpersonen een significante verbetering heeft gehad van de schimmelinfectie. Dat betekent dat er een groot gedeelte een slecht resultaat of slechts een lichte verbetering heeft gehad. Uit het onderzoek blijkt dat niet iedere schimmelnagel is te behandelen met een laser:

"Alle schimmelnagels waarbij er een infectie van de schimmel tot onder de huid heeft een slechte prognose om te behandelen met de laser. Wanneer er een schimmelinfectie is aan het uiteinde van de nagel of aan de zijkant, zonder dat het onder de huid gaat dan is er juist een goede prognose om te behandelen met de laser."¹

Wat zijn de kosten van het laseren van kalknagels?

De behandeling wordt jammer genoeg niet vergoed door de zorgverzekeraars. Normaal gesproken wordt iemand drie keer behandeld met een interval van een maand. Ongeveer drie maanden na de behandeling kom je terug voor een eindevaluatie. Dit omdat de nagel eerst moet uitgroeien om het daadwerkelijke resultaat te kunnen aanschouwen. Wat zijn de gemiddelde kosten van een laserbehandeling? Het tarief van het eerste consult (intake en onderzoek) bedraagt vaak 50 euro. De kosten voor nagellaser zijn gemiddeld genomen 30 euro per nagel en vaak is dit bedrag gemaximeerd (bijvoorbeeld 200 euro). Soms geldt voor de vervolgbehandelingen na een maand en na 2 maanden dat de kosten lager liggen per nagel, bijvoorbeeld 20 euro per nagel met een maximum van 150 euro. Voor het evaluatiegesprek 3 maanden na de laatste behandeling worden vaak geen kosten in rekening gebracht.

Hoe voorkom je een herinfectie?

Schimmels voelen zich uiterst senang op warme en vochtige plekken. Je geeft deze lastpakken dus minder kans als je je voeten zeepvrij en goed droog houdt (vooral tussen je tenen!), badslippers draagt in openbare wasgelegenheden of sportruimtes en geen synthetische sokken of pantykousjes aantrekt. Houd je nagels kort en draag geen knellende, maar juist goed passende en ventilerende schoenen. Verder is het zo dat je al je schoenen het beste aan de binnenkant kunt behandelen met een schimmeldodend middel om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en op deze manier een herinfectie veroorzaken. Trek dagelijks andere schoenen aan. Schoenen hebben namelijk een dag nodig om het vocht van transpirerende voeten kwijt te raken.

Noot:
  1. Voetencentrum Flipse. Conclusies vergelijkend onderzoek. https://voetencentrumflipse.nl/project-schimmelnagel-behandeling/onderzoek-schimmelnagels-2/ (ingezien op 11-12-2017)

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…
Ogen laseren in TurkijeOgen laseren in TurkijeOgen laseren in Turkije wordt steeds populairder. Maar is ogen laseren in Turkije veilig? Ja! Steeds meer ziekenhuizen i…
Kalknagels behandelen/ behandeling van kalknagelsWelke medicijnen hebben hun effectiviteit bewezen? Hoe kunnen kalknagels het beste worden behandeld? Wat zijn de symptom…
Schimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (kalknagels), een veelvoorkomend probleemSchimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) zijn een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Zo'n 5% van de bevolking l…

Keelpijn en tipsKeelpijn en tipsKeelpijn komt vaak voor, een kleine groep patiënten gaat met keelpijn ook naar de huisarts. Bij deze groep is er sprake…
Rugpijn, reuma en wilgenbastWilgenbast (Salix alba) wordt over de hele wereld al sinds mensenheugenis gebruikt bij pijn, ontsteking en koorts. Het b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Landsman AS, Robbins AH, Angelini PF, Wu CC, Cook J, Oster M, Bornstein ES. Treatment of mild, moderate, and severe onychomycosis using 870- and 930-nm light exposure. J Am Podiatr Med Assoc. 2010 May-Jun;100(3):166-77.
  • Landsman AS, Robbins AH. Treatment of mild, moderate, and severe onychomycosis using 870- and 930-nm light exposure: some follow-up observations at 270 days. J Am Podiatr Med Assoc. 2012 Mar-Apr;102(2):169-71.
  • L.H. van Berkel: Schimmelinfectie van de nagel/onychomycose, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.806-810.
  • Voetencentrum Flipse. Conclusies vergelijkend onderzoek. https://voetencentrumflipse.nl/project-schimmelnagel-behandeling/onderzoek-schimmelnagels-2/ (ingezien op 11-12-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/BrantLeeMedia
Reactie

Marja Goedbloed, 17-02-2017
Wat zijn de kosten voor de behandeling van 2 duimen, laseren? Reactie infoteur, 26-02-2017
Schimmelnagels worden in de regel vier keer behandeld met steeds een tussenpoos van één tot drie maanden. Er is ook een intakegesprek en een controleafspraak. De kosten voor de totale behandeling kunt u nakijken op de prijslijst van de cosmetische dermatologie: https://goo.gl/1L8iVq.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.