Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzaken

Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzaken Korstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen wijzen op hoofdroos. Hoofdroos is een veel voorkomende chronische recidiverende huidaandoening, wat gekenmerkt wordt door rode kleurverandering van de huid met vettige, gele korsten of droge witte schilfering. Hoofdroos is een vorm van seborroïsch eczeem; hoofdroos is (een milde vorm van) seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Het komt vooral voor op plaatsen waar veel talgproductie is. Vaak krijg je voor het eerst last van hoofdroos in de puberteit. Grofweg de helft van de mensen van 20 jaar en ouder heeft regelmatig last van hoofdroos. Na het 50e levensjaar wordt het minder gezien. Roos is geen besmettelijke aandoening en het leidt niet tot kaalheid. Behandeling van roos kan door het gebruik van een speciale anti-roos shampoo.

Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk door hoofdroos

Roos is een vorm van seborroïsch eczeem op het behaarde hoofd. Seborrhoïsch eczeem kan zich ook elders op het lichaam manifesteren. Heel veel mensen hebben last van. Er is sprake van een lichte ontsteking van het behaarde hoofd in de vorm van erytheem, als gevolg waarvan er witte (fijne of grovere) schilfers ontstaan en jeuk. Deze schilfering is in cosmetisch en sociaal-maatschappelijk opzicht storend.

Wat zijn de symptomen van hoofdroos?

De belangrijkste klachten zijn jeuk, roodheid van de hoofdhuid en schilfering. Het kan gaan om fijne, droge schilfering, maar het kan ook voorkomen dat je last hebt van grote gele, vette korsten ter hoogte van de haargrens.

Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Vergelijkbare ziektebeelden

Hoofdroos moet niet verward worden met andere, vergelijkbare ziektebeelden:

Waardoor wordt hoofdroos veroorzaak?

De exacte oorzaak van hoofdroos is (nog) onbekend. Wel is bekend dat gisten, welke van nature op ieders huid aanwezig zijn, een belangrijke rol lijken te spelen. Bij mensen met hoofdroos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig dan bij mensen die geen last hebben van roos. Het bestrijden van deze gisten kan een sterke verbetering van de klachten opleveren. Ofschoon roos goed behandelbaar is, is het wel vaak recidiverend.

Kies een goede anti-roos shampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comKies een goede anti-roos shampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.com

Hoe wordt hoofdroos behandeld?

Verschillende middelen kunnen de klachten doen verminderen. Anti-roos shampoos die ketoconazol, seleensulfide of zinkpyrithion bevatten, kunnen het probleem onder controle houden. Dergelijke shampoos zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, of op recept via de huisarts of dermatoloog. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Als je heel erg last hebt van aanhoudende jeuk, dan tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven door de huisarts. Hoofdroos is een chronische aandoening en daarom zie je vaak dat na het staken van de therapie de roos vroeg of laat weer terugkomt.

Hoe roos te voorkomen?

Gisten gedijen goed in een vochtige, afgesloten en warme (broeierige) omgeving. Het is daarom verstandig om hoofdbedekking te voorkomen. Voorts kan het regelmatig wassen van de hoofdhuid met een neutrale shampoo een aanzienlijk vermindering van klachten van de hoofdhuid geven. Masseer daarbij de hoofdhuid, want dit vermindert de schilfering. Blootstelling aan zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Ga daarom lekker naar buiten op zonnige dagen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfersJeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bultjes, schilfersEen jeukende hoofdhuid is een lastig probleem. Veel mensen hebben last van jeukende hoofdhuid met wondjes, korstjes, bul…
Seborrhoïsch eczeem (juveniele vorm) en bergDe juveniele vorm van seborrhoïsche eczeem komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Je ziet deze vorm v…
Berg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingBerg op de hoofdhuid: symptomen, oorzaak en behandelingWat is berg en hoe kun je berg verwijderen bij je baby, dreumes, peuter of kleuter? Seborroïsch eczeem is een chronische…
Korstjes achter het oor: korstjes met schilfers of jeukKorstjes achter het oor: korstjes met schilfers of jeukLast van korstjes achter het oor? Korstjes met roodheid en schilfering achter het oor kan wijzen op diverse huidaandoeni…

Je brein is het beste medicijn bij chronische pijn!Je brein is het beste medicijn bij chronische pijn!Heel wat mensen hebben te kampen met chronische pijnen zonder aanwijsbare fysieke oorzaak. Mensen die lijden aan migrain…
Brachioradiale jeuk: intens jeukende en branderige armenBrachioradiale jeuk: intens jeukende en branderige armenBij brachioradiale jeuk is sprake van intense jeuk, branderigheid of een veranderd gevoel bij aanraking van de huid van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Myself, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten. Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Afbeelding bron 1: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Lakov Filimonov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.