Voetschimmel; van oorzaak tot behandeling

Voetschimmel; van oorzaak tot behandeling Iedereen kan er last van hebben. Voetschimmel, vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is geen eczeem, maar wel een schimmelinfectie aan één of beide voeten. De schimmel groeit in de huid en/of nagels en komt het vaakst voor tussen de tenen. Dit is voor de schimmel een warme en vochtige plek. Hoe ontstaat voetschimmel eigenlijk en misschien nog wel belangrijker, hoe kom je weer van je voetschimmel af?

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid aan de voet. Deze infectie wordt veroorzaakt door schimmels, die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. De schimmel, afkomstig uit de groep van de dermatofyten, groeit graag op een plaats waar het vaak vochtig is. Deze plek is tussen de tenen. Deze schimmelinfectie wordt het vaakst opgelopen in het zwembad of in gemeenschappelijke douches. Hierdoor wordt voetschimmel vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Dit is onjuist omdat het geen eczeem betreft, maar een schimmelinfectie. Door de schimmelinfectie ontstaat een ontstekingsreactie, waarna een huidafwijking ontstaat samen met schilfering van de huid en kloven tussen de tenen. Ook kun je last hebben van jeukende blaasjes aan de voetzolen of zijn de teennagels aangedaan. Het is geen unieke of zeldzame aandoening. Maar liefst 10 procent van de bevolking heeft last of heeft last gehad van voetschimmel. Opmerkelijk is wel dat statistisch gezien mannen een grotere kans hebben om voetschimmel te krijgen dan vrouwen.

Voetschimmel is een besmettelijke aandoening. Dit betekent dat een persoon met voetschimmel dit kan overdragen aan een andere persoon. De schimmel van de voet kan bijvoorbeeld zitten in losgelaten huidschilfers. Als je in aanraking komt met deze losgelaten huidschilfers van een persoon met voetschimmel kan je erop wachten dat je ook voetschimmel krijgt. In gemeenschappelijke douchegelegenheden is het daarom verstandig om bijvoorbeeld slippers te dragen tijdens het douchen.

Oorzaak

De oorzaak van voetschimmel is schimmel. Helaas zijn schimmels overal en op elke plek en iedereen komt er ook mee in aanraking. Als deze schimmels op de voet terecht komen gaan ze groeien tussen de tenen, omdat ze graag in een warme en vochtige omgeving zitten. Hier voeden de schimmels zich met de hoornlaag. Dit is het materiaal van de buitenste laag van de opperhuid. Schimmels die de huid binnendringen, wat ook bij voetschimmel het geval is, kunnen zich daar verder verspreiden. In dit geval kan je spreken van een infectie.

Klachten & Symptomen

Als je wilt weten of je last hebt van voetschimmel moet je kijken of de volgende dingen van toepassing zijn bij jezelf.
  • Witte schilfers tussen de tenen (soms gepaard met kloven)
  • Jeukende blaasjes (vooral op de voetzolen)
  • Roodheid en schilfers van de voetzolen en voetranden
  • Gele en brokkelige nagels (schimmelnagels)

Wanneer je witte schilfers tussen je tenen hebt en er tevens een vervelende geur hangt, dan kan het zijn dat er ook bacteriën aanwezig zijn. Deze infectie wordt vaak tenenkaas genoemd. Bij hele zware voetschimmel kan je zelfs last krijgen van huidschilfers aan je handen. Dit betekent niet dat er schimmel in je handen aanwezig is. Bovengenoemde klachten kunnen symptomen zijn van voetschimmel, maar ook van diverse andere aandoeningen. Om er zeker van te zijn dat het voetschimmel betreft, moet de schimmel onder de microscoop bekeken worden.

Behandeling

Het kan natuurlijk zijn dat je last hebt van voetschimmel. Wat moet je hier dan tegen doen? Ten eerste zou ik langs de huisarts gaan voor zijn of haar advies. Een behandeling kan zijn het bestrijden van de schimmel met behulp van een crème, huidspray, lotion of iets dergelijks. Deze behandeling kan enkele weken in beslag nemen. Ook is het belangrijk om de sokken en de schoenen goed en grondig te reinigen. Er kunnen nog sporen van de schimmel in de sokken en schoenen achterblijven, waardoor het telkens terug kan komen. Sommige jodiumhoudende middelen worden ook wel eens aangeraden om op de voetschimmel te smeren. Deze behandelingsmiddelen zijn gewoon verkrijgbaar bij de apotheek, zonder recept van een huisarts. Ook azijn kan een behandelingsmiddel zijn tegen voetschimmel. Azijn heeft een preventieve en helende werking. Ook kan je proberen om je voeten te weken in een Biotex oplossing of in te smeren met ureum (uit urine). Ureum zorgt ervoor dat je huid veter vocht op kan nemen. Hierdoor wordt de huid weker en kunnen schilfers sneller verdwijnen.

Tips om voetschimmel te voorkomen

  • Was elke dag je voeten (het liefst zonder zeep)
  • Droog je voeten altijd goed af
  • Draag elke dag schone sokken
  • Zorg ervoor dat je schoenen goed kunnen ventileren
  • Draag slippers in zwembaden of gemeenschappelijke douches
  • Loop binnenshuis zo vaak mogelijk op blote voeten of op sokken
  • Talkpoeder tussen de tenen of in je sokken doen

Lees verder

© 2013 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: ZwemmerseczeemAandoening: ZwemmerseczeemDeze naam is eigenlijk heel verwarrend, het is namelijk geen eczeem maar een schimmelinfectie tussen de tenen. Je kan de…
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Last van voetschimmel?Last van voetschimmel?Voetschimmel is een vervelende kwaal die je snel kan oplopen in bijvoorbeeld zwembaden etc. Gelukkig is deze kwaal goed…
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…

Turbineziekte door windmolensTurbineziekte door windmolensTurbineziekte of het windturbine syndroom (WTS) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van windmolens. De ziekte komt he…
Bowentherapie, tamelijk onbekend maar zeer heilzaamDe Bowentherapie is een zeer speciale en pijnloze behandeling om een groot aantal aandoeningen te verhelpen. De techniek…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.huidziekten.nl
Rva03 (42 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.