Hand Arm Vibratie Syndroom

Hand Arm Vibratie Syndroom Het Hand Arm Vibratie Syndroom treedt op bij mensen die langdurig met trillende apparaten werken, zoals in de bouw. De botten, spieren, bloedvaten en zenuwen van arm, hand en vingers raken beschadigd. Vaak is er duidelijk zichtbare schade aan de vingers te zien. Herstel kan spontaan optreden, behandeling ervan is moeilijker. De ziekte valt onder RSI (Repetitive Strain Injury).

Werken met trillende apparaten

Het Hand Arm Vibratie Syndroom is een typische beroepsziekte en komt vooral voor bij mensen die voor hun beroep gedurende langere tijd met trillende apparaten werken. Gedacht kan worden aan een trilplaat, een drilboor, bladblazer, nietapparaat, sloophamer of andere apparaten die trillingen voortbrengen en met de hand worden vastgehouden. Door de trillingen van het apparaat worden bloedvaten en zenuwen, maar ook spieren, pezen of botten in de armen en handen zo hard geschud, dat er beschadiging optreedt. Deze beschadiging is vaak onherstelbaar.

Risicofactoren

Bepaalde mensen krijgen eerder te maken met het Hand Arm Vibratie Syndroom (HAVS) dan anderen. Dit heeft onder andere te maken met de tijdsduur dat er met het trillend apparaat gewerkt wordt. Ook het trillingsniveau is bepalend. Niet alle apparaten brengen een even grote trilling voort. Wanneer er ook nog eens hard geknepen moet worden in het apparaat, dan is het risico nog hoger. Veel apparaten werken met een beveiligingsfunctie door middel van een knijpknop. Een knop of hendel moet ingedrukt worden of in geknepen worden om het apparaat te laten werken. Het apparaat stopt direct wanneer men de hendel of knop loslaat. Dit is voor de veiligheid: zou iemand neervallen of flauwvallen, dan stopt het apparaat ook onmiddellijk. Deze beveiligingsfunctie heeft als nadeel dat werknemers langdurig moeten knijpen in het trillende apparaat. Spieren zijn hierdoor aangespannen en kwetsbaarder voor trillingen.

Werken in een koud en vochtige omgeving zal de klachten vaak verergeren. De meeste mensen die met trillende apparaten werken, werken in de bouw of in het groen (o.a. hovenier), stratenmaker, bosbouw, landbouw, transport, visserij etc. Het vermijden van deze werkomgeving is dan onmogelijk. Daarnaast speelt roken een rol: rokers krijgen over het algemeen veel eerder klachten.

Symptomen van HAVS

Vaak wordt er niet gedacht aan HAVS, zelfs niet wanneer er gedurende langere periode met trillende apparaten wordt gewerkt en er meerdere klachten optreden aan de arm of hand. Van HAVS kan gesproken worden indien de symptomen minimaal vier dagen per week voor klachten zorgen. De volgende symptomen kunnen aanduiden dat het gaat om HAVS:

  • Het wit worden van de vingers doordat de bloedtoevoer afgekneld wordt. De nagels kunnen paars of blauw kleuren. Dit heet het fenomeen van Raynaud.
  • Een doof of tintelend gevoel in handen en/of arm, met name de onderarm.
  • Gevoelloosheid in de handen, waardoor aanraking of vastgrijpen van voorwerpen bemoeilijkt wordt.
  • De vingertoppen vertonen tekenen van afstervend weefsel.
  • Pijn aan de arm, hand en/of vingers.
  • Door rust verdwijnen de klachten niet.
  • De klachten worden verergerd bij kou en vocht.

Bovenstaande klachten kunnen gelijktijdig voorkomen, maar soms ook komt er maar één of twee van de symptomen voor. Hoe groter de beschadiging is, hoe erger de klachten zullen worden. Vermoed je HAVS, werk dan niet langer door met trillende apparaten maar bespreek de klachten met je werkgever en een arts.

Behandeling en herstel van de ziekte

Het probleem met HAVS is dat deze niet te genezen is. Door rust verminderen de klachten niet. Behandeling is tot nu toe nog niet mogelijk. Wel kan het helpen om niet meer te werken met trillende apparaten om te voorkomen dat klachten verergeren. Ook het vermijden van koud en vochtige omgevingen is aan te raden. Wanneer de klachten erger worden, dan zal er steeds minder kou nodig zijn om een aanval uit te lokken (witte dove vingers). Werkgevers moeten erop toe zien dat hun werknemers niet te lang met zwaar trillende apparaten werken. Hoe zwaarder het apparaat trilt hoe minder lang een werknemer ermee mag werken. Hier zijn bepaalde richtlijnen voor. Let ook op met thuisgebruik van degelijke apparaten. Over het algemeen werken mensen niet zo lang met dit soort apparaten, maar maak er geen dagelijkse hobby van. Neem anders de nodige voorzorgsmaatregelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Spiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenOnwillekeurige spierspasmen of myoclonische spiertrekkingen kunnen op elk moment optreden en kunnen overal in het lichaa…
Pijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenPijn in de hand, pols of vingers mogelijke oorzakenHeb je last van een zeurende, tintelende, stekende of irriterende pijn in de hand of pols? Wat kunnen de oorzaken zijn?…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…

Rotator cuff syndroomRotator cuff syndroomHet rotator cuff syndroom is een ziekte waarover vrij weinig bekend is. Het is een ziekte die vooral bekend staat als ee…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2011/07/08/arbeidsrisico-amp-apos-s-op-bouwplaatsen.html
  • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2011/07/08/arbeidsrisico-s-in-de-bestrating.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.