Met deze symptomen moet je echt naar een dokter

Met deze symptomen moet je echt naar een dokter Al enige tijd een beetje moe? Of heb je al twee weken een kuchje of last van een pijntje? De meeste mensen gaan eerst op onderzoek uit op internet. En dat stelt je dan zelden gerust. Sterker, vaak haal je je via internet onterecht de slechtste scenario's in je hoofd. Terwijl de meeste klachten onschuldig zijn en vanzelf met de tijd verdwijnen. In sommige gevallen is er echter echt iets aan de hand. Bepaalde symptomen zijn wel degelijk alarmerend. Bij welke klachten moet je meteen een arts raadplegen? De meeste mensen schijnen aan te voelen of ze een klacht serieus moeten nemen of niet. Als het echt niet pluis is, voelen veel mensen dat. Bij sommigen weerhoudt dan juist de angst of schaamte hen van een bezoekje aan de huisarts. Er is echter een aantal klachten waarbij je -soms met grote spoed- medische hulp moet inschakelen. Hieronder de meestvoorkomende op een rij.

Druk op de borst, pijn in de maagstreek, koud zweet, duizeligheid, kortademig en misselijkheid

Ga met deze verschijnselen met spoed naar een arts. Bel 112! Dit zijn namelijk de symptomen van een hartaanval. De symptomen zijn bij mannen en vrouwen verschillend. Mannen hebben pijn op de borst met uitstraling naar de linker arm, soms ook naar de kaak en nek. Dit gaat gepaard met koud zweet, maagpijn, misselijkheid en kortademigheid. Bij vrouwen dienen de signalen zich vaak al, soms weken, van tevoren aan. Denk aan ernstige vermoeidheid, slecht slapen en kortademigheid.

Verlamming in het gezicht, ledematen, duizelig, niet goed kunnen praten

Dit is echt een symptoom waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Een arts is met spoed nodig: bel 112!
Plotselinge verlamming aan armen, benen en in het gezicht, verwarring, duizeligheid en niet meer uit je woorden kunnen komen duiden op een beroerte.

Plotselinge heftige hoofdpijn in combinatie met sufheid, overgeven en coördinatieproblemen

Dit duidt wellicht op een hersenbloeding, tumor of infectie. Ook hier moet snel medisch ingegrepen worden en dient 112 gebeld te worden.

Buikpijn in combinatie met bleekheid, zweten, duizeligheid

Sterke en plotselinge buikpijn kan onschuldig zijn. Maar toch is dringend medische hulp wellicht nodig. Wanneer de buikpijn samengaat met bleekheid, zweten en duizeligheid kan het namelijk wijzen op een ernstige aandoeningen als een maagzweer, blindedarmontsteking of een lekkend bloedvat in de buik.

Bloed bij ontlasting of urine

Wanneer je helderrood bloed bij de ontlasting hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Het gaat dan vaak om een wondje aan de anus of een aambei. Donker bloed of zwarte ontlasting (zwart van het gestolde bloed) duidt op een serieuzer probleem. Er is dan wellicht sprake van een ernstige aandoening in de maag of darmen. Ook een snelle verandering van het ontlastingspatroon is goede reden om naar de dokter te gaan. Bloed in de urine kan onschuldig zijn maar kan ook wijzen op iets ernstigs als nierstenen of een ontsteking aan de prostaat.

Knobbeltje in de borst

Elke verandering in de borst is iets om alert op te zijn. Het is sowieso verstandig een arts te raadplegen wanneer er afscheiding uit de tepel komt, er een onverklaarbare bloeding is of de huid gekke kuiltjes vertoont. Dit kan duiden op borstkanker.

Een moedervlek die verandert, jeukt en/of gaat bloeden

Het is raadzaam moedervlekken in de gaten te houden. Wanneer er een jeukt, bloedt of van kleur of vorm verandert, is een bezoekje aan de huisarts niet overdreven. Deze moedervlekken kunnen duiden op huidkanker. Verwaarlozing kan de kanker doen ontstaan, laten groeien en nog erger, doen uitzaaien.

Ernstige neerslachtigheid

Zware neerslachtigheid en somberte is iets waarvoor men wellicht niet snel naar een huisarts gaat. Onterecht, want het kan een lichamelijke oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld duiden op een hartkwaal of slecht werkend orgaan waardoor je nauwelijks nog energie hebt en somber wordt. Bel de huisarts voor een afspraak.

Extreme vermoeidheid

Zelfs na een goede nachtrust nog bekaf? Dit kan duiden op meerdere kwalen, waaronder een paar ernstige. Het lichaam geeft een signaal af met de vermoeidheid en dat kan duiden op slecht werkende organen, een hartkwaal of infectie. Het is goed mogelijk dat het lichaam je energie nodig heeft om een probleem in het lichaam te lijf te gaan. Loop er niet mee rond maar ga naar de dokter.

Snel aankomen of afvallen

Ook hier geldt dat het lichaam blijkbaar niet goed functioneert. Onverklaarbaar aankomen kan duiden op een traag werkende schildklier. Afvallen duidt er op dat het lichaam onverklaarbaar veel energie nodig heeft. Dat kan wijzen op kanker, een infectie, de ziekte van Lyme of een te snelle schildklier.

www.thuisarts.nl

Kijk voor informatie op www.thuisarts.nl. Hier wordt uitgebreid ingegaan op vragen van consumenten. Ook vragen over wanneer je medische hulp moet zoeken bij je huisarts komen aan bod. De website is een initiatief van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?Een beroerte of infarct kan iedereen overkomen. Hoe sneller je erbij bent als iemand in je omgeving een hersenbloeding o…
Kinderen bij de dokterElk kind wordt wel eens ziek. Soms is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts. Maar hoe vind een kind da…

Beroepsziekten en het beleidBeroepsziekten en het beleidHoewel er verschillende definities voor bestaan wordt onder beroepsziekten algemeen aangenomen dat dit, zoals de term al…
Rotator cuff syndroomRotator cuff syndroomHet rotator cuff syndroom is een ziekte waarover vrij weinig bekend is. Het is een ziekte die vooral bekend staat als ee…
Bronnen en referenties
  • Consumentenbondgids april 2013
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.