Een oogoperatie met laser

Een oogoperatie met laser Een oogoperatie met een laser kan je voorgoed van bril of contactlenzen afhelpen. Maar is het altijd de meest ideale oplossing? Hoe verloopt de operatie? En is het duur? Een antwoord op al je vragen.

Wanneer een ooglaser behandeling

In een normaal functionerend oog zorgen het hoornvlies en de lens ervoor dat het licht precies op je netvlies valt zodat een scherp beeld ontstaat. Het hoornvlies is de buitenste laag van het oog, de lens zit vanbinnen. Als je bijziend of verziend bent komt het licht respectievelijk voor of achter het netvlies terecht.

Een bril of contactlenzen corrigeren zo’n afwijking zodat je weer goed ziet. Met de nieuwe chirurgische technieken wordt het oog zelf behandeld: men stelt de kromming van het hoornvlies bij, bijvoorbeeld met een laser.

Als je verziend bent

De holmiumlaser

Hoe verloopt de operatie?
De Holmiumlaser zet rondom de pupil symmetrisch gekozen puntjes op het hoornvlies. Die techniek heet Laser Thermokeratoplastiek (LTK). Door de hitte van het laserlicht krimpen de puntjes en wordt het hoornvlies boller.

Zijn er nadelen?
Niet echt, van alle ingrepen is deze zelfs de veiligste, met de minste bijwerkingen.

Zijn er voorwaarden?
Deze methode is goed voor mensen vanaf een jaar of veertig die lichtjes verziend zijn, namelijk van + 0,5 tot + 3.

Hoeveel kost het?
Een LTK-operatie kost ongeveer 1500 euro per oog.

Als je bijziend bent

De excimerlaser

De excimerlaser neemt een laagje van het hoornvlies weg, waardoor het holler wordt. Zo’n ingreep heet Photo-Refractieve Keratectomie (PRK).

Hoe verloopt de operatie?
Tijdens de operatie, die bij volledig bewustzijn gebeurt, worden je oogleden opengehouden met een spreidertje. Eerst wordt het epitheel, de heel dunne bovenste laag van het hoornvlies met een draaiend borsteltje verwijderd. Daarna worden de onderliggende lagen met de laser behandeld. Dat duurt tien tot twintig seconden en zolang moet je een groen licht fixeren. De hele ingreep neemt een twintigtal minuten in beslag.

Zijn er nadelen?
Na de operatie kun je een week niet werken. Vooral de eerste twee dagen zijn vrij pijnlijk, omdat door het verwijderen van het epitheel zenuwcellen blootliggen. Daarom krijg je een verbandiens die het wondje bedekt en pijnstillende druppels. Het duurt vier tot zes weken voor je zicht weer helemaal goed is. Dan pas kun je je tweede oog laten behandelen.

Waaruit bestaat de nazorg?
Na de ingreep moet je 3 maanden lang oogdruppels gebruiken.

Zijn er voorwaarden?
Je bijziendheid moet zeker al een jaar lang onveranderd zijn. De beste resultaten worden bereikt met bijziendheden tot -6.

Hoeveel kost het?
Omdat laserapparatuur peperduur is, kost de behandeling van één oog ongeveer 1500 euro.

De lasik-laser

Hoe verloopt de operatie?
Met een mesje wordt een schijfje hoornvlies afgenomen, dat met een klein scharniertje aan het oog blijft vastzitten. Vervolgens wordt de klassieke PRK-behandeling in het hoornvlies uitgevoerd, waarna het schijfje teruggeplaatst wordt.

Zijn er nadelen?
Niet echt, maar ze is niet zo eenvoudig uit te voeren. De mesjes veroorzaken een vrij onregelmatig snij-oppervlak en de insnede is niet altijd recht. Dat heeft een invloed op je zicht.
Een Lasik-laseroperatie heeft echter als grote voordeel dat ze veel minder pijn doet dan de klassieke laser-ingreep en sneller geneest.

Zijn er voorwaarden?
Deze techniek wordt momenteel gebruikt voor bijziendheden van -8 en hoger.

Hoeveel kost het?
Tot 2000 euro per oog.

Krasjes

Een andere oplossing voor bijziendheid is Radiaire Keratotomie (RK), de techniek die beter bekend staat als de ‘krasjes’.

Hoe verloopt de operatie?
Spaaksgewijs worden rond de pupil sneetjes in het hoornvlies gemaakt. Dat gebeurt niet met een laser, maar met een diamantmes.

Zijn er nadelen?
De operatie doet nauwelijks pijn, wel lijkt het in het begin alsof er zandkorrels in je oog zitten. Je hebt ook last van het licht en van tranende ogen. Na twee dagen zie je alweer goed, zodat beide ogen binnen één week behandeld kunnen worden. De betrouwbaarheid van laser en krasjes is ongeveer gelijk, maar boven - 6 is de laser in theorie beter. De resultaten van de krasjes zijn dan minder voorspelbaar en je gezichtsscherpte schommelt de eerste maanden nogal.
Boksen en andere contactsporten worden afgeraden na een krasjesoperatie omdat scheurtjes zouden kunnen ontstaan door eer stoot in het oog. Luchtvaartpiloten in spe worden zelfs afgekeurd als ze krasjes hebben. Laser mag wel.

Waaruit bestaat de nazorg?
Gedurende een maand moet je oogdruppels gebruiken.

Hoeveel kost het?
Zo’n 1000 euro per oog.

De laser helpt ook...

Als door een ontsteking of ziekte een deel van het hoornvlies een litteken heeft en daardoor troebel geworden is. De laser kan dat stuk verwijderen.

Als een klein voorwerp zoals een takje het oog raakt en daardoor (heel pijnlijk!) een deel van het epitheel losscheurt. Na enkele dagen groeit het wondje weliswaar dicht, maar het heeft de neiging steeds weer open te gaan. Met antibiotica en een verbandiens heb je 50 procent kans op genezing, met de laser lukt het in 98 procent van de gevallen. De laag onder het epitheel wordt glad-gemaakt, zodat het wondje mooi kan dichtgroeien.
© 2013 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Ooglaser behandeling is een uniek waardevolle behandeling, maar het is alleen nuttig voor bepaalde, specifieke kwalen. B…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Hardnekkige schimmelnagels aanpakken met laserSchimmelnagels worden wel vaak kalknagels genoemd. Dat woord klopt niet, maar het euvel zelf is erg moeilijk te bestrijd…

Mijn kind heeft pijn bij het hart: hartruis wat is dat?Mijn kind heeft pijn bij het hart: hartruis wat is dat?Je zit met je gezin gezellig aan de ontbijttafel, grijpt je kind ineens geschrokken naar de linker borst. Een pijnlijke…
Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdSms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofdEen sms-nek is een typische klacht uit de 21e eeuw, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding tijdens het sms'en of wer…
Bronnen en referenties
  • http://www.ooglaservergelijking.nl
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.