Herinneren, reminisceren voor dementen met voorwerpen

Herinneren, reminisceren voor dementen met voorwerpen Herinneringen oproepen bij cliënten met dementie kan door vragen stellen, foto’s bekijken, maar ook door voorwerpen te laten zien en voelen. Ideaal is deze methodes te combineren. Maar als het gaat om objecten: aan welke voorwaarden moeten voorwerpen voldoen om het geheugen van ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer te stimuleren? Hebben het gebruik van spullen een meerwaarde boven het laten zien van afbeeldingen? Aan welke objecten valt te denken bij reminiscentie? En, niet onbelangrijk: waar haalt u voordelig bruikbare zaken voor het triggeren van herinneringen bij mensen die dementeren vandaan?

Voorwaarden voor reminiscentievoorwerpen

Wil het gebruik van objecten om herinneringen wakker te maken bij bejaarden met dementie succesvol zijn, dan moeten deze voorwerpen liefst aan een aantal criteria voldoen.

Herkenbaarheid van de objecten voor mensen met dementie

Oude voorwerpen zijn beter te herkennen dan moderne
Spullen die geschikt zijn voor het stimuleren van het geheugen bij mensen met een vorm van dementie moeten in de eerste plaats goed herkenbaar zijn. Herkenbaar zijn voorwerpen als ze voorkwamen in de tijd dat deze cliënten jong waren (hun jeugd of jongvolwassenheid) en als ze echt zijn. Maar dat wil niet zeggen dat u per se antiek aan moet schaffen bij een antiquair! Want dan wordt de financiering een groot probleem.

Namaakvoorwerpen, maar met het juiste formaat
U kunt ook namaakvoorwerpen gebruiken maar die moeten dan ook aan bepaalde vereisten voldoen. Anders wordt de kans op herkenning kleiner. Zo moeten de afmetingen van de namaakspullen die u laat zien en rondgeeft wel kloppen met de authentieke voorwerpen.

Namaakobjecten, maar met de goede kleuren
Een object dat u toont wordt gemakkelijker herkent als de kleuren van het voorwerp kloppen. Een groene knuffelkrokodil wordt gemakkelijker herkend dan een roze krokodil, om maar eens iets te noemen.

Veiligheid en voorwerpen bij reminiscentie met Alzheimer

Een ander zeer belangrijke vereiste is de veiligheid. Als u herkenbare voorwerpen doorgeeft, moeten de ouderen deze met een gerust hart kunnen vastpakken. Voorwerpen mogen niet scherp zijn.
Kleine voorwerpen die op iets eetbaars lijken kunnen gevaarlijk zijn omdat mensen het misschien in hun mond steken. Objecten mogen ook niet te zwaar zijn. Erg breekbaar is ook onveilig. Als iemand iets kapot stoot kan hij zich vervolgens bezeren. Bovendien kunnen mensen er erg schrikken als er iets breekt.

Heeft het gebruik van spullen een meerwaarde boven het laten zien van afbeeldingen?

Ja, soms wel. Opvallend is dat sommige mensen met bijvoorbeeld Parkinson of Alzheimer een voorwerp beter herkennen dan een afbeelding van datzelfde voorwerp. Driedimensionaal is kennelijk soms beter herkenbaar dan eendimensionaal. Tastbaarheid kan het herkennen misschien ook vergemakkelijken.

beschuitbus van Bolletjebeschuitbus van Bolletje

Welke reminiscentievoorwerpen kunt u gebruiken: voorbeelden

  • Een beschuitbus van Bolletje
  • Een weckfles
  • Een boek van Dik Trom
  • Een flesje Boldoot (eau de cologne) of 4711
  • Boerenbont serviesgoed (een kopje of bordje is al genoeg)
  • Een boerenbonten zakdoek
  • Een Van Nelle koffieblik met Piggelmee erop
  • Een hamer
  • Een broodtrommel
  • Een koffiemolen
  • Een blik van Droste Cacao
  • Een blikje Haagse Hopjes
  • Een hobbelpaard
  • Een tol
  • Een springtouw
  • Een rolletje King pepermunt
  • Een lei
  • Een breinaaldenkoker

En ga zo maar door… Na deze tips weet u wel waar naar u op zoek moet gaan.

Hoe komt u aan voordelige reminiscentie-objecten

Misschien denkt u nu: 'Dat is allemaal leuk en aardig, maar waar haal ik zo gauw een beschuitblik van Bolletje vandaan of een blik Droste Cacao? En 4711, wordt dat eigenlijk nog verkocht?' Of u denkt: 'Had ik niet nog ergens op zolder een Van Nelle koffieblik met Piggelmee erop staan en het boerenbont servies van moeder dat staat daar toch ook ?' U moet dus op zoek of beter gezegd u moet op jacht!

  • Kijk eens rond in uw eigen huis: in de kelder, op zolder
  • Vraag aan familie, vrienden en collega’s
  • Struin kringloopwinkels af
  • Breng bezoekjes aan tweedehandswinkeltjes, denk aan Terre des Hommes winkeltjes
  • Ga eens naar een rommelmarkt
  • Bezoek een veiling
  • En desnoods gaat u naar een antiquair…
  • Zoek op het internet bij sites als Marktplaats

Conclusie over werken met herkenbare voorwerpen bij het ophalen van herinneringen met mensen met dementie

Als u uw voorwerpen zorgvuldig uitkiest en op de juiste wijze gebruikt bij het reminisceren, dan kan dat het succes en het plezier van een dergelijke activiteit vergroten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reminiscentie: vormen en therapeutische doeleindenReminisceren is het wegdromen in het verleden voor zowel jong als oud. Het bestaat uit opdrachten om herinneringen aan b…
Herinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenHerinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenMet ouderen met dementie herinneringen ophalen aan de lente zou het best kunnen door met deze mensen naar buiten te gaan…
Reminisceer over de zomer met dementerende ouderenReminisceer over de zomer met dementerende ouderenOuderen met dementie hebben 'veel vroeger' en weinig 'nu': veel herinneringen aan warme zomers met vakantie-uitstapjes,…
Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenBloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugenEen quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vrage…

Hals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHet hebben van kuitkramp heeft iedereen weleens. Krampen op andere plekken in het lichaam zoals de nek, hals of rugspier…
Quiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandQuiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandEen quiz voor mensen met dementie over ons Koningshuis en Nederland kan dezelfde vragen hebben als een vraag- en antwoor…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 27-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.