Adem ruikt naar aceton

Adem ruikt naar aceton De adem kan naar aceton ruiken. Dit wordt vooral gezien bij kinderen die ziek zijn, maar ook bij volwassenen. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Sommige zijn onschuldig, maar soms ook is er meer aan de hand zoals diabetes. Ook mensen die afvallen hebben soms last van een nare acetonlucht uit de mond.

Adem ruikt naar aceton

Aceton is een oplosmiddel dat we kennen van onder andere de nagellakremover, contactlijm en desinfecterend middel. Ook in het lichaam kan aceton ontstaan, dat soms giftig is. De adem ruikt naar aceton. Ouders herkennen hun ziek wordende kind meteen aan die lucht, en diabetespatiënten zijn er bekend mee.

Kind ziek: adem ruikt naar aceton

Een ziek kind of een kind dat op het punt staat om ziek te worden is vaak makkelijk herkenbaar door de naar aceton geurende adem. Het kind zelf merkt er weinig van, maar ouders merken de scherpe lucht goed op. Hoe dit komt? Als eerste kan er sprake zijn van een infectie met een bacterie of een virus. Vooral bacteriën kunnen een nare lucht verspreiden die via de adem naar buiten komt. Afhankelijk van de bacteriesoort, kan de adem naar aceton gaan ruiken. Daarnaast drinken zieke kinderen vaak minder en willen ze niet goed eten. Deze twee kunnen ook een acetongeur veroorzaken. De nare lucht verdwijnt vanzelf weer zodra het kind er beter aan is. Goed uitzieken is de boodschap.

Het is niet altijd nodig een kind dat naar aceton ruikt thuis te houden. Sommige kinderen ruiken weliswaar naar aceton maar voelen zich verder goed. Belangrijk is dat het kind voldoende drinkt, want uitdroging kan ook de lucht van aceton veroorzaken. Gaat het kind naar school, geef het dan voldoende drinken mee en bespreek met de leerkracht dat deze er eventueel op toeziet dat het kind drinkt (bij jonge kinderen).

Afvallen

Mensen die op dieet zijn, produceren soms ook een acetongeur uit hun mond. Vooral de mensen die het Atkins-dieet volgen hebben dit vaker. Dit wordt veroorzaakt door ketose. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om vet af te breken. Wanneer er te weinig koolhydraten gegeten wordt, zal het lichaam overgaan op vetverbranding. omdat er te weinig koolhydraten (=glucose dus energie) aanwezig is voor de vetverbranding, worden er ketonen uit vetmoleculen vrijgemaakt. Ketonen kunnen de hersenen van energie voorzien, terwijl vetzuren dit niet kunnen. Het hele proces heet ketose en veroorzaakt een lucht van aceton in de urine en in de adem.

Ketose treedt ook op bij grote lichamelijk inspanning, waarbij er te weinig glucose voorradig is om alle cellen van energie te voorzien. Daarom wordt altijd aangeraden om voor het sporten wat koolhydraatrijke voeding te eten.

Er zijn nogal wat voor-en tegenstanders van een koolhydraat-arm dieet. De een beweert dat dit dieet slecht is terwijl de voorstanders er juist mee weglopen. Belangrijk is om een koolhydraat-arm dieet niet te lang te blijven volgen. De lever kan moeite krijgen met ketose. Bovendien is het niet goed om voor langere periode een koolhydraat-arm dieet te volgen. Het lichaam heeft een goede balans nodig tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Een goede verhouding is 50 procent koolhydraten, 30 procent eiwitten en 20 procent vetten.

Daarnaast kan er ook een acetongeur ontstaan door uitdroging. Mensen die afvallen zijn vaak ook geneigd om minder te drinken. Dit is goed, wanneer je de frisdranken achterwege laat. Het lichaam heeft wel gemiddeld 2 liter water per dag nodig. Voldoende blijven drinken dus.

Diabetes: keto-acidose

Bij diabetes treedt ook ketose op en gaat samen met een verhoogde bloedglucosespiegel (hyperglykemie). De glucosespiegel is zo hoog geworden dat het lichaam door een tekort aan insuline niet meer in staat is deze verhoogde waarde op te heffen. De lichaamscellen kunnen geen glucose opnemen terwijl ze wel energie nodig hebben. Het lichaam gaat over op de verbranding van vetten, waardoor ketonen vrijkomen. Dit geeft een acetonlucht uit de mond. Veel diabetespatiënten ruiken met regelmaat naar aceton.

Keto-acidose is een combinatie van uitdroging en een sterk verhoogd bloedsuikerspiegel. Hierbij kan de patiënt in coma raken en zelfs sterven. Het is belangrijk dat diabetes-patiënten onder toezicht van een arts staan en insuline krijgen wanneer blijkt dat dit nodig is. Mensen die diabetes vermoeden moeten dit door een arts na laten kijken. Diabetes is een ziekte die steeds meer voorkomt.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesAdemgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesWanneer mensen sterk ruikend voedsel gegeten hebben, ruikt de adem naar dit voedsel. Ook wanneer mensen een slechte mond…
Slechte adem bij het eiwitdieet: oorzaak en behandelingSlechte adem bij het eiwitdieet: oorzaak en behandelingEen vieze ademgeur is een vervelende kwaal die je liever wilt voorkomen. Vaak wordt het in verband gebracht met het slec…
Acetonemie of ketogeneseAcetonemie of ketogeneseAcetonemie of ketogenese zijn verschijnselen die zich voordoen bij een hoge vetverbranding of bij suikerziekte. Er is te…
Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner…

Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Stijve nek, oorzaken en tipsIedereen kent het fenomeen van de stijve nek. Soms schiet het er zomaar in na een werkdag of een lange reis. De medische…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/artikelen/487/atkins-dieet
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 06-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.