Pijn in de lies, benen en rug door overbelast SI gewricht

Pijn in de lies, benen en rug door overbelast SI gewricht Tussen de wervelkolom en de benen zit onderaan de rug een vrij star gewricht en is met het bekken verbonden. Dit wordt het sacro-iliacaal gewricht genoemd en verzorgt de overdracht van al het gewicht naar de benen. Het houdt in dat op het gewricht standaard veel belasting komt. Ondanks het feit dat het een stugge verbinding is, kan er beweging in komen mede door toedoen van extreme belasting. Wat voor functie heeft het gewricht en wat voor klachten kunnen er voorkomen bij extreme overbelasting?

Overbelast SI gewricht


Kenmerkende klachten

Indien de rug wordt overbelast, ontstaan de meeste klachten aan het gewricht. Teveel tillen, in onbalans lopen, een dikke buik enzovoorts kunnen aanleiding zijn voor het hebben van pijnlijke klachten. Bij een groot deel van de mensen met onderrugklachten wordt het door problemen aan dit gewricht veroorzaakt. Het kan betekenen dat de banden om het gewricht teveel zijn belast, waardoor ruimte voor beweging is ontstaan. Het gewricht kan dus deels eruit schieten, waardoor meer druk op de verbinding ontstaat met als resultaat veel pijn. Dit komt omdat het gewricht zelf, de pezen en banden aanvullend onderdruk komen te staan, waarbij gewicht of loopbelasting onjuist naar het bekken wordt afgevoerd. Normaal zal de pijn slechts aan één zijde voorkomen, omdat het praktisch niet voorkomt dat tegelijk de aansluiting naar beide benen wordt beïnvloed. Let wel dat overbelasting kan worden veroorzaakt door chronische belasting, maar kan ook door ongelukkig vallen of door een vreemde beweging worden veroorzaakt.

Invloed van zwaar werk

Meerdere beroepen kunnen een aanslag op het lichaam zijn. Denk aan grondwerkers of arbeiders die veel gewicht moeten tillen. ARBO technisch gezien dienen er veelal maatregelen zijn genomen om daarin tegemoet te komen, zodat het lichaam niet teveel wordt belast. Ook al draagt het lichaam relatief kleine belastingen toch zal een continue “kleine” last doorwerken op de soepelheid van gewrichten. Het gaat dan mogelijk niet alleen om het SI gewricht, echter concrete problemen aan dit gewricht kunnen aanzienlijke pijnen teweegbrengen. In dat geval zal de lies pijn doen, waarbij pijnen de benen inschieten. Het straalt daarbij uit tot net boven de knieën. Het geheel aan pijn zorgt ervoor dat men liever niet meer wil bewegen. Omdat het gewricht onderaan de ruggenwervel zit zal ook vrij standaard onderrugpijn van toepassing zijn. Potentieel kan het leiden tot pijn aan de complete ruggenwervel tot en met ernstige hoofdpijn.

Intensieve sporten kunnen veel overlast veroorzaken

Veel en langdurig rennen zorgt voor een continue stootbelasting op het gewricht. Iedere stap betekent dat gewicht moet worden opgevangen, waardoor de verbinding structureel wordt belast. Standaard rennen en lopen daar is het gewricht voor gemaakt, echter intensieve training of extreem lang hardlopen daar is het niet voor gebouwd. Wordt het wel gedaan dan komt het geregeld voor dat de renner aan een zijde onderrug klachten ontwikkeld.

Relatie met bekkeninstabiliteit

Bij zwangere vrouwen kunnen tussen de 3e en 7e maand problemen ontstaan. Het hormoon relaxine (rustgevend) zorgt ervoor dat spieren verslappen, waardoor de spanning op het gewricht kleiner wordt. Het zorgt ervoor dat de baby tijdens geboorte voldoende ruimte krijgt om naar buiten te kunnen. Probleem gedurende die maanden is het voorkomen van bekkeninstabiliteit, waardoor soms de zwangere langdurig in bed moet blijven liggen. Let wel normaal is het gewricht star, echter door de verslappende werking komt er veel ruimte in het gewricht. Het SI gewricht moet dus worden ontlast tijdens de zware maanden voor de bevalling. Na geboorte zal het gewricht weer herstellen als de mate van relaxine minder wordt.

Heb je pijn aan de liesstreek waarbij het uitstraalt in de benen en onderrug dan kan het worden veroorzaakt door een overbelast of beschadigd SI gewricht. Laat je altijd medisch onderzoeken en volg de adviezen van de behandelend arts op. Laat je hierbij ook onderzoeken op een eventueel verkeerde houding, omdat er dan sprake kan zijn van ischias.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Hooikoorts – Pollenbom en PollenradarHooikoorts – Pollenbom en PollenradarHet voorjaar is een heerlijk seizoen en zowat iedereen kijkt er na de winter naar uit, behalve de mensen die lijden aan…
Onregelmatige menstruatie door overactieve schildklierOnregelmatige menstruatie door overactieve schildklierIedere maand vertrouw je erop dat de periode netjes op tijd komt en gaat. Met de jaren kan er een onregelmatigheid ontst…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokter.nl/index.php/Spieren-pezen-botten-gewrichten/333552-Loopproblemen-wie-weet-raad.html
  • http://www.sigewricht.nl/
Reactie

Nellyleenders, 05-09-2018
Wat kan ik het beste aan beweging doen? Bij deze aandoening. Reactie infoteur, 08-09-2018
Een belangrijk advies in deze is om te gaan ontzuren. Teveel zuren zoals melkzuur, urinezuur in het lichaam zorgt ervoor dat de kans op ontstekingen toeneemt en het langdurig in stand wordt gehouden.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.