Een gebroken vinger of teen zet men meestal niet in het gips

Een gebroken vinger of teen zet men meestal niet in het gips Een gebroken vinger of teen kan in het begin enorm veel last veroorzaken. Een teken voor een breuk is het niet minderen van de pijn na het ongeval en dezelfde pijn ook nog na een uur blijven houden of zelfs meer. De gang naar de dokter en daarna naar de spoedeisende hulp is dan het meest logische gevolg. Wie een gebroken teen of vinger niet laat behandelen en het gewoon laat genezen, kan daar later enorm veel last van krijgen. Een vinger kan verkeerd aan elkaar groeien en nadien scheef staan. U kunt dan later soms blijvend moeite hebben bij het schrijven, het oppakken van dingen en/of bij de eigen lichaamsverzorging. Een scheefgegroeide teen kan bovendien een probleem worden bij het kopen van schoenen.

Met een gebroken vinger of teen altijd naar de dokter

Ook al denkt u niet dat de teen of de vinger gebroken is, toch is het verstandig om bij veel pijn even naar de huisarts te gaan. Meestal stuurt deze u dan toch even naar de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis om er een foto van te laten maken. Is er iets gebroken dan wordt u ook meteen geholpen. Een breuk aan een vinger of teen betekent echter meestal niet dat uw hand of voet in het gips gezet wordt.

Tenen zijn belangrijk voor het evenwicht

De tenen van de voet zijn belangrijk bij het bewaren van het evenwicht tijdens het staan en lopen. Niet alleen de dikke teen, maar ook de kleine tenen. Het is dus heel verstandig om geen risico’s te lopen als er iets mis is met een van uw tenen. Vooral de dikke teen is daarbij heel belangrijk.

Te lang wachten kan later problemen geven

Een breuk van een van de tenen moet ruim de gelegenheid krijgen om goed te genezen. Wie te lang wacht met naar de dokter te gaan, loopt het risico dat de teen scheef vast groeit en er later problemen met het lopen door komen. Met het ouder worden kan de teen zelfs scheef groeien, wat naderhand nog meer problemen kan opleveren.

Meestal geen gips voor een gebroken teen

Een teen is echter vaak te klein om in het gips te zetten. Zeker bij een breuk van de kleinste teen is dat gewoon niet te doen. Gips zou door zijn dikte in een dergelijk geval ook de naastliggende teen compleet uit balans brengen, wat het probleem alleen maar groter zou maken. De tussenruimte is immers vrij klein. Het is dan nog maar de vraag of de gebroken teen de ruimte krijgt om recht te genezen.

Een gecompliceerde breuk van de dikke teen

Is er een gecompliceerde of dubbele breuk van de grote, dikke teen, dan moet er vaak iets meer aan gedaan worden en krijgt men toch gips of loopgips. Het wordt door de arts in het ziekenhuis per geval bekeken. Meestal is fixeren met tape echter voldoende om de teen goed en recht te laten genezen.

Opereren in zeldzame gevallen

Een open of gecompliceerde breuk aan een teen, vinger of duim moet bijna altijd operatief behandeld worden en wordt daarna, inclusief hand of voet, in het gips gezet. Meestal drie of vier weken. Bij een “dichte” breuk, waarbij aan de buitenkant niets kapot is en waarbij de bot delen mooi tegenover elkaar zitten hoeft meestal niet geopereerd te worden.

Het spalken van een breuk

In alle andere gevallen wordt een gebroken teen meestal met tape vastgezet aan de naastliggende teen. Die dient dan meteen als spalk. Tussen de twee tenen zet men een prop watten, zodat de tenen elkaar niet raken. Op die manier kan de gebroken teen niet krom naar de andere teen toe groeien en heeft hij toch steun. Het lijkt voor iemand die nog nooit iets heeft gebroken misschien wat minder stevig, maar het werkt prima, als u daarna de teen tenminste ook de rust geeft die ze nodig heeft.

Oppassen

U hoeft met een gebroken teen echter niet constant te gaan zitten, maar u moet wel oppassen dat u hem niet stoot. Gips is sterker dan een tape en het stoten van de gebroken en gespalkte teen zou de breuk uit balans kunnen brengen en scheefgroei kunnen veroorzaken. Een gebroken teen is geen echt groot probleem, maar u moet er wel voorzichtig mee zijn. Houd de voet echter altijd hoog als u toch gaat zitten, zeker in het begin.

Loopschoen

Behalve het eventueel rechtzetten en spalken van de teen krijgt u soms ook een loopschoen. Die schoen houdt uw voet en vooral de gebroken teen in een vaste stand. Ook als u loopt. Het is echter niet de bedoeling dat u met die loopschoen gewoon uw dagelijkse werk gaat doen, want dan is die schoen al na twee weken versleten, terwijl het meestal de bedoeling is dat u er minstens vier weken mee toekomt.

Alleen de noodzakelijke loopbewegingen doen

U mag ermee lopen om de noodzakelijke dingen te doen, zoals naar het toilet, eten en drinken maken, enzovoort, maar het is niet de bedoeling dat u er uitgebreid boodschappen mee gaat doen. Dan zou u de voet overbelasten, ondanks de steun van de loopschoen. Een beetje extra rust is voor de teen wel belangrijk.

Een gebroken vinger zet men meestal niet meteen in het gips

Een normaal gebroken vinger wordt eveneens vanwege de krappe tussenruimte meestal niet in het gips gezet. Evenals een gebroken teen wordt die dus vaak gespalkt en aan de naastliggende vinger vastgezet. Met een gebroken duim is dat wat moeilijker. De ene arts zet hem met tape vast aan de hand, terwijl de ander de duim en de pols voor drie weken in het gips zet. Dat hangt niet alleen af van de arts die u behandelt, maar ook van de soort breuk, zoals de arts deze op de foto ziet.

Altijd laten nakijken

Ga bij (na een uur nog steeds) blijvende heftige pijn aan vingers of tenen na het stoten of een klap met een hamer in elk geval altijd even naar de huisarts. Vertrouwt u het zelf niet, vraag dan om doorgestuurd te worden naar het ziekenhuis om een foto te laten maken. Een onbehandelde breuk aan vinger of teen kan later uitmonden in een scheefgegroeide vinger of teen en veel pijn veroorzaken.

Mogelijk verlies van functionaliteit

Soms is er dan ook verlies van functionaliteit van het getroffen lichaamsdeel en juist bij voeten en handen kan dat heel hinderlijk zijn. In dat geval is soms later een operatie nodig om de boel weer recht te zetten, als men er al iets aan kan doen.

Soms toch scheefgroei na een operatie

Ook al is de vinger of de teen goed behandeld, toch kan er weken of maanden later scheefgroei geconstateerd worden. Dat is niet zo vreemd, het komt vaker voor en het is niet altijd te voorkomen. Zelfs bij breuken van de middenvoetsbeentjes en/of een operatie daar aan kan later enige scheefstand van de voet geconstateerd worden. Hebt u er veel last van, ga dan naar de dokter, maar bedenk wel dat elke nieuwe operatie ook weer een risico met zich meebrengt.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vinger of duim gebroken?Vinger of duim gebroken?Een gebroken vinger of duim moet altijd behandeld worden door een arts. Als de breuk niet behandeld wordt kunnen er verv…
Een gebroken vingerEen gebroken vingerEen gebroken vinger kan iedereen overkomen. Vaak komt het doordat je ergens achter blijft haken of je stoot een van je v…
Een ontstoken vinger of teenEen ontstoken vinger of teenWe hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kw…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…

VAC therapie als wondbehandelingVAC therapie is een methode om wonden te behandelen met behulp van een speciale vacuümpomp. Er zijn verschillende indica…
Pijn in de zij? Oorzaken & tips bij pijnklachten in de zijPijn in de zij? Oorzaken & tips bij pijnklachten in de zijHeb je last van een zeurende of stekende pijn in de zij en heb je geen enkel idee van de reden hiervan? Dan is het belan…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.