Jeuk aan de voet: is het voetschimmel?

Jeuk aan de voet: is het voetschimmel? Jeuk aan een of beide voeten is vervelend, zeker omdat het moeilijk is om er vanaf te komen. Wil je weten wat je er anders dan krabben aan kunt doen dan moet je wel eerst weten waar de jeuk door veroorzaakt wordt. In vele gevallen zal het gaan om een vorm van voetschimmel of zwemmerseczeem en is het eenvoudig te behandelen met een crème of zalf. Lees hier meer over het herkennen en behandelen van voetschimmel.

Voetschimmel


Wat is voetschimmel?

Voetschimmel (tinea pedis) of zwemmerseczeem is een type schimmel waarop je vooral risico loopt wanneer je vaak natte voeten hebt. Dit kan gebeuren als je veel zwemt maar bijvoorbeeld ook wanneer je vaak last hebt van zweetvoeten. Ook wanneer er een verstoring ontstaat in de zuurgraad van de huid van de voeten kan de schimmel zich goed nestelen. Dit kan gebeuren wanneer je bij het douchen de zeep niet goed van je voeten spoelt of als je ze je juist te veel met zeep wast.

Je kunt voetschimmel of zwemmerseczeem herkennen aan de volgende symptomen:
  • De voeten gaan jeuken, vaak door een schilferende huid;
  • De huid voelt week aan;
  • Er ontstaan kleine blaasje waar mogelijk ook helder vocht uit komt
  • Wanneer de schilfers van de huid vallen is het daar onder rood en soms zelf pijnlijk;
  • Er is een vergrote kans op kalknagels.

Wat kun je doen tegen voetschimmel?

Alhoewel voetschimmel een hardnekkige kwaal is, is deze goed te behandelen en heb je hiervoor in de meeste gevallen geen recept van de dokter nodig. Om mee te beginnen kun je een aantal stappen nemen waar helemaal nog geen medicatie bij komt kijken. Het is raadzaam de volgende adviezen op te volgen:
  • Was je voeten elke dag zonder daarbij zeep te gebruiken. Wil je toch graag zeep gebruiken, gebruik dan een milde zeep zoals een PH5-wastablet of een was-emulsie zodat je de zuurgraad van de huid onaangetast laat.
  • Dep de voeten na het wassen goed droog, en vergeet niet de ruimte tussen de tenen.
  • Trek dagelijks schone sokken aan en gebruik bij voorkeur een materiaal dat het zweet goed opneemt zoals wol of katoen.
  • Zorg voor goed ventilerende schoenen en wissel je schoenen af.
  • Trek zodra het kan - met name in huis - je schoenen uit zodat je voeten goed gelucht worden.
  • Wanneer je in een omgeving bent waar andere op blote voeten lopen, draag dan slippers aan.

Crème en zalf tegen voetschimmel

Wanneer dit allemaal niet helpt kun je ervoor kiezen een zalf of crème te gaan gebruiken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de volgende middelen:
  • Terbinafine crème: dit middel is merkloos te verkrijgen bij de apotheek. Je dient het dagelijks aan te brengen tot de infectie verdwenen is. Meestal is de kwaal daarmee binnen een week verdwenen. Een revolutie op dit gebied is het product Lamisil Once Creme. Ook dit is gemaakt op basis van Terbinafine, maar je hoeft het slechts één maal aan te brengen om van je voetschimmel af te komen.
  • Wartner Voetschimmelcreme: deze crème bevat siliconen oliën die een laagje over de schimmelinfectie vormen en zodoende voorkomt het verspreiding en herbesmetting en vermindert het schilfering, jeuk en roodheid en moet binnen 14 dagen werken. Het bevat tevens D-panthenol en glycerine om het genezingsproces te ondersteunen en de vochtbalans op pijl te houden.
  • AF24 Clic&Go Voetschimmel Wattenstaafjes: vooral handig wanneer het grootste probleem zich tussen de tenen bevindt. De wattenstaafjes bevatten een vloeistof die uit gaan van het natuurlijke afweersysteem en helpt de pH waarde van de geïnfecteerde huid te neutraliseren door middel van natuurlijke zuren. Door de staafjes hoef je de plek niet met je vingers aan te raken.

Let op: bij veel van deze middelen wordt afgeraden het te gebruiken tijdens zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Een aantal middelen zoals econazol, clotrimazol, miconazol en sulconazol kunnen wel tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Echter is het wel zo dat deze alleen de groei van de schimmel remmen maar deze niet dood maken. Je moet dus wachten tot de bovenste huidlaag weer vervangen is en daarom moet je de zalf ook nog minstens een week na het verdwijnen van de klachten blijven doorgebruiken.

Andere oorzaken van jeuk aan de voeten

Voetschimmel is niet het enige dat jeuk kan veroorzaken. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Wanneer een tegen schimmel bedoelde zalf niet helpt dan is het wellicht verstandig de huisarts te raadplegen. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld contacteczeem zijn. Contacteczeem ontstaat wanneer je allergische bent voor bepaalde stoffen of producten. Wanneer je recent sokken bent gaan gebruiken van een andere stof dan normaal of wanneer je nieuwe cosmetische of huidverzorgende producten bent gaan gebruiken en je daarna last bent gaan krijgen van van jeuk of rode plekken dan kan dit hier een reden van zijn.

Een andere oorzaak van jeuk kan psoriasis zijn. Bij deze aandoening vernieuwen de huidcellen zich veel te snel met veel schilfering tot gevolg. Waar de huid zich normaliter elke 26 a 27 dagen vernieuwt gebeurt dit bij mensen met psoriasis elke 6 a 7 dagen. In het geval van Psoriasis palmaris en Psoriasis plantaris zijn de handpalmen en voetzolen de grootste probleemgebieden.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel (zwemmerseczeem)Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie van de voeten. Naar schatting lijdt 10% van de Ned…
Voetschimmel behandeling: crème en strooipoeder DaktarinVoetschimmel behandeling: crème en strooipoeder DaktarinVoetschimmel, ook zwemmerseczeem genoemd, is een veel voorkomende klacht die grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tu…
Voetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel is een hardnekkige kwaalVoetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat veel mensen met de schimmel besmet raken als ze in een zwembad…

Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Vaginale jeuk of jeukende vagina: oorzaken en symptomenVaginale jeuk of jeukende vagina: oorzaken en symptomenVaginale jeuk is kriebel in de vagina en/of een branderig gevoel in de vagina. Vaginale jeuk of jeukende vagina is een v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ashokorg0, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • www.deonlinedrogist.nl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.