Bleek tandvlees

Bleek tandvlees Aan de kleur van uw tandvlees, maar ook dat van een hond, kunt u zien of het gezond of ziek is. Is het roze, bleek of wit dan wel ontstoken rood van kleur, dan weet u waar u aan toe bent. Roze is prima, maar waar komt een bleek en wit tandvlees door en wat kunt u eraan doen? Waarschijnlijk is sprake van Candidose of spruw.

De kleur van het tandvlees is belangrijk

De kleur van uw tandvlees is een belangrijke indicatie van uw gezondheid en mondhygiëne:
  • Een roze kleur tandvlees en mondslijmvlies duidt op een gezond tandvlees;
  • Een rood tandvlees is een ontstoken tandvlees;
  • Een wit of bleek tandvlees komt meestal door een bekende schimmel, de Candida albicans, maar dit kan ook nog andere redenen hebben, waarover straks meer;
  • Een zwart tandvlees is zeldzaam. Het is een afgestorven stuk tandvlees, een bloeduitstorting of het gevolg van een wortelkanaalbehandeling of tandvleesoperatie .

Roze tandvlees is gezond, bloed niet snel, is goed aangesloten op de tanden en doet geen pijn. Maar ja, parodontitis en een bleek tandvlees komt ook vaak voor. Ik beperk me hier tot de oorzaken van het bleke tandvlees.

Bleek tandvlees hebben

U kunt een bleek tandvlees hebben, maar ook bleke plekken op het tandvlees. Bij bleke plekken, vaak rood omrand, spreken we over aften. Dat zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond die bijvoorbeeld kunnen ontstaan als u uitschiet met uw tandenborstel waardoor er kleine wondjes in het zwemvlies van de mond kunnen ontstaan. Een wit tandvlees beperkt zich niet tot een paar plekjes, maar de gehele mond. Het kan door een aantal redenen ontstaan:
  • Door een operatie;
  • Door een orale schimmelinfectie.

Na een operatie kan een infectie ontstaan met weefselsterfte en een bleek tandvlees als gevolg. Maar gelukkig zal hiervan in de meeste gevallen geen sprake zijn en hangt een wit tandvlees samen met een schimmelinfectie. De gist Candida albicans die ook elders op het lichaam voorkomt, geeft meestal geen problemen maar als de balans in het lichaam is verstoord en er onvoldoende weerstand is, gebeurt dat wel degelijk. Bij kleine kinderen of een baby kan sprake zijn van spruw, bij volwassenen spreken we in dit geval over Candidose. De bleke kleur kan ook op uw tong zitten. Het is wel weg te schrappen, maar blijft daarna pijnlijk.

Candidose, symptomen en oorzaken

De schimmelinfectie Candidose komt als aandoening vooral voor als:
  • U medicijnen inhaleert;
  • Bij chemotherapie;
  • Bij het gebruik van antibiotica;
  • Bij bloedarmoede, een tekort aan ijzer;
  • Bij een tekort aan vitamine B.

Bleek tandvlees genezen

Om de schimmelinfectie effectief te kunnen aanpakken, moet eerst duidelijk zijn welke situatie op u van toepassing is. Als u bijvoorbeeld door astma medicijnen inhaleert, kan worden bekeken of er voor u een alternatief is. Na een chemotherapie zal als het goed is het tandvlees zich ook weer herstellen, zodra uw weerstand zich weer verbetert. In geval van bloedarmoede zal de huisarts moeten bekijken wat hiervan de oorzaak is om gepaste maatregelen te treffen. Vaak denken mensen dat een wit tandvlees duidt op bloedarmoede, maar ook een gebrek aan vitamine B kan de oorzaak zijn. Meer specifiek zorgt vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen in uw lichaam en kan daarmee bloedarmoede voorkomen en verhelpen. Vitamine B12 bevindt zich in dierlijk voedsel en voedingssupplementen. Laat daarom een wit tandvlees niet ongemoeid, maar ga ermee langs uw huisarts, want die kan u in de meeste gevallen snel verder helpen of doorverwijzen.
© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat?Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat?Bloedend tandvlees kan plotseling de kop opsteken, maar bloedend tandvlees kan ook chronisch zijn. Hoe komt het dat je t…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…

Niet kunnen plassen: oorzaken urineretentie man en vrouwNiet kunnen plassen: oorzaken urineretentie man en vrouwNiet kunnen plassen, wat is er aan de hand? Urineretentie is het onvermogen om je blaas te ledigen, waardoor een ophopin…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.