Artrose en het gebruik van Scutellaria en Acacia catechu

Uit onderzoeken blijkt dat een combinatie van 2 planten Scutellaria baicalensis en Acacia catechu pijnstillend en ontstekingswerend werkt bij artrose en andere chronische gewrichtklachten. Van alle gewrichtsaandoeningen is artrose de meest voorkomende. Artrose wordt door velen, ook door artsen, nog steeds een slijtage- of verouderingsaandoening genoemd. Reumatoïde artritis wordt dan 'ontstekingsreuma' of 'echte reuma' genoemd, terwijl artrose wordt aangeduid met 'slijtagereuma'. Dit leidt dan ook nogal eens tot het professionele advies dat men er maar mee moet leren leven. In de internationale literatuur wordt artrose vaak osteoarthritis genoemd. Met de uitgang -itis geeft men aan dat er wel degelijk sprake is van een ontsteking.
Artrose is een langzaam verlies van gewrichtskraakbeen. Het tempo waarin het kraakbeen verdwijnt, verschilt per patiënt en per gewricht. Daarnaast wordt het ziekteproces gekenmerkt door versterkte stofwisseling in het onderliggende bot. Door prikkeling van het gewrichtsvlies, de synoviale membraan, ontstaat een gewrichtsontsteking. Patiënten krijgen last van pijn, stijfheid en ten slotte ook van functieverlies.

Scutellaria baicalensis

Scutellaria baicalensis of te wel glidkruid, wordt gerekend tot de familie van de lamiaceae (lipbloemigen). Deze plant groeit in Japan, Korea, Mongolie en Rusland, op zonnige hellingen, op droge zandgrond. De gedroogde wortel wordt al meer dan 2000 jaar in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om koorts, hypertensie, hoesten, urineweg problemen, ontstekingen, allergieën, hyperlipidemie en atherosclerose te behandelen (heet en dorstig). In 'the British Herbal Pharmacopeia' wordt Scutellaria baicalensis, Baical skullcap geïndiceerd als sedativum.
Het hier gebruikte extract van de wortel van Scutellaria baicalensis bevat 82,2% baicaline en bevat verder nog andere zogenaamde vrije-B-ring flavonoiden: wogonine-7-O-G-glucuronide, oroxylin A 7-OG-glucuronide en baicaleine. Baicaleine wordt ook door de darmflora gevormd uit baicaline

Acacia catechu

Acacia catechu, in het Nederlands Catechuboom genoemd, wordt gerekend tot de familie van de Fabaceae (vlinderbloemigen). Deze doornige boom die tot 15 meter hoog kan worden, komt voor in Azië, China, India, en in het gebied van de Indische oceaan. Hij wordt ook wel Catechu, Cachou of Black Cutch genoemd. De bast bevat sterke antioxidanten met adstringerende, ontstekingsremmende, antibacteriële en anti-mycotische kwaliteiten. Het extract van de bast wordt gebruikt bij keelpijn en diarree. Extract van het kernhout wordt gebruikt als kleurstof, looimiddel en conserveermiddel. De belangrijkste component in het extract van de bast en het kernhout is Catechine, met daarnaast een geringe hoeveelheid van het catechine enantiomeer epicatechine en van andere flavanen.

Acacia en Scutellaria samen werkzaam tegen artrose

Een combinatiepreparaat Sculacia werd door Burnett et al 2007 onderzocht in een ontstekingsmodel bij muizen. Anderen (Levy et al 2007) vergeleken de effectiviteit en bijwerkingen van Sculacia met die van Naproxen bij patiënten met artrose van de knie.
In dit laatste onderzoek (Levy et al 2007) kregen 103 patiënten met graad 2-3 artrose van de knie gedurende 4 weken in een dubbelblinde vergelijkende studie twee maal per dag 500 mg Sculacia of 500 mg Naproxen. Als parameters voor de effectiviteit werden de WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) score en VAS (Visual Analogue Scale) voor ongemak en globale respons ingevuld door de patiënten, en werd de VAS voor globale respons ingevuld door de artsen. Sculacia en Naproxen bleken na 4 weken even effectief in het verbeteren van de klachten. Ook bleken ze, in deze korte periode van 4 weken, even veilig. Wel vertoonde de Naproxen groep een sterkere trend tot het ontwikkelen van oedeem en niet specifieke klachten van het bewegingsapparaat.

Conclusie

Scutellaria en Acacia catechu lijken even effectief bij het verminderen van klachten van matig ernstige artrose van de knie als Naproxen, terwijl het niet de bekende bijwerkingen van Naproven lijkt te hebben. In feite hebben miljoenen mensen generaties lang, over de hele wereld verspreid, zonder problemen de extracten van deze planten al gebruikt..
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glidkruid voor een goed gevoelBlauw glidkruid of Scutellaria galericulata is een vaste, lipbloemige plant van natte, humusrijke grond, die graag groei…
De geneeskracht van acacia catechuDe geneeskracht van acacia catechuAcacia catechu is een acaciasoort die 15 meter hoog kan worden uit Pakistan, India en Zuidoost-Azië. Delen van deze boom…
De geneeskracht van Amerikaans glidkruidAmerikaans glidkruid is inheems in het oosten van Noord-Amerika. Hij groeit vaak op drassige bodem, bijvoorbeeld bij moe…
De geneeskracht van glidkruidDe geneeskracht van glidkruidGlidkruid is van oorsprong aanwezig in Siberië, China en Noord-Amerika. Het wordt tegenwoordig ook gekweekt in Europa en…

Pijn in de onderrug (spit) door nierproblemenPijn in de onderrug (spit) door nierproblemenDe nieren zijn de zuiveraar van het lichaam door afvalstoffen en overbodige mineralen te scheiden uit het bloed. Daarnaa…
Humaan papillomavirus (HPV): symptomen, oorzaak, behandelingHumaan papillomavirus (HPV): symptomen, oorzaak, behandelingHet humaan papillomavirus (afgekort ‘HPV’), is een virus dat op de huid en slijmvliezen voorkomt. Van het virus zijn ann…
Bronnen en referenties
  • Burnett BP et al (2007) Safety evaluation of a combination, defined extract of Scutellaria baicalensis and Acacia catechu. J. Food Biochemistry 31; 787-825.
  • Urnett BP et al (2007) A medicinal extract of Scutellaria baicalensis and Acacia catechu. Acts as a dual inhibitor of cyclooxygenase and 5-lipoxygenase to reduce inflammation. J Med Food 10 (3) 2007, 442-451
  • Levy R et al (2007) Safety, efficacy and acceptability of flavocoxid (Limbrel) compared with naproxen in subjects with osteoarthritis of the knee: a pilot study. Posterpresentation ICRS (International Cartilage Repair Society)
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/fytotherapie/allergie
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.