Wild vlees, fibroom, keloidvorming: goedaardige vergroeiing

Wild vlees, fibroom, keloidvorming: goedaardige vergroeiing Het menselijk lichaam bestaat uit weefsels en spieren, welke bedekt zijn met de huid. Vaak zonder aanleiding kunnen er vergroeiingen ontstaan, waardoor de oorspronkelijke vorm van de huid verandert. Het kan zich uiten in openstaande bulten, wratachtige langgerekte hangsels of vergroeiingen naar aanleiding van een litteken. Wat houdt wild vlees in, welke verschillende typen zijn er en hoe wordt het behandeld?

Wild vlees, fibroom, keloidvorming


Hoe ziet wild vlees eruit?

Ieder persoon weet precies hoe het eigen lichaam eruitziet. Vergroeiingen vallen meestal snel op. Omdat verandering van de huid indicatie kan zijn van een gezwel kan men even schrikken. Fibromen zijn echter onschuldig, waarbij de huid een onnatuurlijke vorm aanneemt. Veel voorkomend is een hangend uitsteeksel aan het ooglid of een openstaande bolling aan de zijkant van het been. Het kan grillig van structuur zijn, zoals een langgerekte wrat of een rondstaande verhoging in de huid.

Wondje als aanleiding

Vaak weten we niet waardoor het wordt veroorzaakt. De persoon heeft zich gestoten, er is een schram geweest of men is gestoken. Het lichaam kan er extreem op reageren door een onnatuurlijke vorm aan te nemen. Kleine veranderingen kunnen ook vanuit het niets komen, waarbij celdeling plaatselijk harder verloopt. Het uit zich in een mutatie van de huid, waar de persoon soms van kan schrikken. Er wordt vaak direct aan het ergste gedacht.

Kanker of niet?

Het hebben van een abnormale vorm van de huid, een kleurafwijking of verdikking kan maligne oftewel kanker betekenen. Het is bij vreemde vergroeiingen altijd belangrijk om een medische controle te doen. Toch vallen voorgenoemde aandoeningen onder de noemer goedaardig. Strikt genomen is het wel een gezwel. Omdat het naar buiten is gericht kan er inwendig (door bijvoorbeeld drukvergroting op organen) geen schade worden aangericht. Daarnaast geldt dat de vergroeiing vaak klein blijft, waardoor er niets hoeft te worden gedaan.

Aanstippen met zilvernitraat

Wondjes met beperkt openstaand wild vlees kunnen goed worden behandeld met zilvernitraat. Bij een vochtige oppervlak trekt de stof in de wond, waarna iets salpeterzuur en zilver wordt gevormd. Het heeft een indampende werking op de openstaande wand, waardoor het formaat met de tijd afneemt. Het insmeren met de witte staaf zal vaak geen pijn doen. Zodra de huid de oorspronkelijke huidlijn weer heeft bereikt, ontstaat er een droge nieuwe huidlaag (in eerste instantie zwarter van kleur door invloed van zilveroxide). Geleidelijk aan zal de aandoening kleiner worden en verdwijnen. Let wel de nieuwe huidlaag verschilt van kleur met de rest van de huid en is relatief dun. Het blijft als herstelde wond altijd zichtbaar.

Schoonheidsbezwaren

Opvallende veranderingen welke voor anderen zichtbaar zijn, worden als belemmerend voor de schoonheid ervaren. Zeker in het aangezicht wordt het door de persoon storend bevonden. Een plastische verandering kan nuttig zijn om de aandoening te verwijderen, zodat de natuurlijke vorm wordt hersteld. Zorg er altijd voor dat openstaande vergroeiingen worden aangestipt om doorgaande groei te vermijden.

Aandoening in tropische regionen

Een bij opgroeiende gekleurde personen voorkomende aandoening is acne keloidalis nuchae. De haarzakjes op het achterhoofd zijn ontstoken, waardoor keloid plaatselijk of wijdverspreid over het achterhoofd voorkomt. Door groeihormonen tijdens de puberteit kan de aandoening toenemen, echter de groei stopt zodra de persoon volwassen is geworden. Deze aandoening komt echter zeer zelden bij blanke mensen voor.

Typisch oosterse aandoening

Zeker bij Aziatische personen komt het fenomeen geregeld voor naar aanleiding van een vaccinatie in de kinderjaren. In reactie op de indringing heeft het lichaam extreem gereageerd, waardoor een groot opvallend litteken ontstaat. Op de bovenarm zit een uitgestrekte vergroeiing door de wildgroei van een keloid. Het kind krijgt tijdens de injectie lichaamsvreemde stoffen binnen, waardoor een heftige huidreactie ontstaat. Het kan ook ontstaan door een onjuist aangebrachte injectie. Het litteken zal meestal levenslang zichtbaar zijn en opvallen als een langgerekte diep rode of bruine vlek.

Medische controle

Het hebben van een vreemde bolling, knobbeltje, kleurverandering of vergroeiing dient bij twijfel altijd serieus te worden genomen. Vreemde harde aandoeningen aan de huid zijn altijd aanleiding voor een medisch onderzoek. Er dient te worden uitgesloten, dat er sprake is van maligne aan of onder de huid.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees of fibroom, oorzaak, behandeling en verwijderen. Wild vlees kan overal voorkomen: op alle plaatsen op de huid…
Wild vlees verwijderen, fibroomWild vlees verwijderen, fibroomWild vlees wordt ook wel een fibroom genoemd. Wild vlees kan bij iedereen voorkomen en ontstaat na een verwonding of spo…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…
Granulatieweefsel in een wondGranulatieweefsel in een wondEen wond kan ontstaan door snijden krabben, peuteren, verbranden, bevriezing, schaven of door een andere oorzaak. Bij ee…

Loopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingLoopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingJe kind grijpt naar een oor en zegt dat het pijn doet. Daarnaast kan het lijken alsof er vocht uit het oor loopt in comb…
Angst om te plassen (paruresis)Angst om te plassen (paruresis)Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat als je aandrang voelt om te plassen, dat je probleemloos naar de wc kun…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvernitraat
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fibroom
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Keloid
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.