Wat te doen bij reisziekten

Wat te doen bij reisziekten Ook al ga je maar voor een aantal dagen weg, een goede voorbereiding is altijd de moeite waard. Je wilt je reis niet slecht beginnen omdat je een of andere aandoening hebt opgelopen: jetlag door een vliegreis, reisziekte in de bus of auto, of je lichaam heeft last zich aan te passen aan het plaatselijke klimaat.

Reisziekte in de bus, auto, vliegtuig, trein of op een schip

Elk vervoermiddel kan reisziekte veroorzaken. Je kan je onrustig gaan voelen, zeker wanneer het gaat om een langere rit. Er kunnen zich verschijnselen voordoen als koud zweten, duizeligheid, braken en diarree. Meestal gaat dit terug over wanneer de rit erop zit. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die je reisziekte kunnen verminderen of zelfs voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de zenuwsignalen verminderd worden waardoor je rustiger zal worden tijdens je reis. Enige nadeel is dat je van deze medicijnen dan ook slaperig zal worden. Je neemt ze best voor de reis begint maar kunnen ook werken wanneer je tijdens je reis pas ziek begint te worden.

Enkele natuurlijke middelen om reisziekte te voorkomen

  • Open indien mogelijke een ruit om frisse lucht binnen te krijgen.
  • Sluit je ogen en probeer wat te slapen.
  • Het is raadzaam om niet te gaan staren naar bewegende objecten als golven, rijdende auto's.
  • Lees niet terwijl het vervoersmiddel in beweging is.
  • Focus op een stilstaand voorwerp.
  • Vermijd zware maaltijden en alcohol tijdens het reizen.
  • Wanneer je voelt dat je moet gaan braken, neem dan wat beschuit, een cracker of een koolzuurhoudende frisdrank om je maag tot rust te laten komen.

Jetlag

Wanneer je naar een andere tijdzone reist, kan je last beginnen te krijgen van een jetlag. Je lichaam zal tijd nodig hebben om de biologische klok aan te passen aan het nieuwe uur van het betreffende tijdzone. Men kan last beginnen te krijgen van onder andere vermoeidheid, slapeloosheid, diarree en verwardheid. Het hangt van de reisduur en de reisrichting af of je er veel last van zult hebben. Om een jetlag te voorkomen is het daarom belangrijk om je biologische klok een aantal dagen op voor je vertrekt aan te passen aan het uur van je bestemming. Duw je schema voor of achteruit, afhankelijk van waar je naartoe gaat. Hoe langer je zult moeten gaan vliegen, des te langer je aanpassing zal moeten zijn. Voor en tijdens je vlucht moet je ook vaak drinken om uitdroging te voorkomen. Alcohol en cafeïne kun je maar beter vermijden, want deze drogen je lichaam nog meer uit en kunnen het slaappatroon nog meer verstoren. Eet niet teveel en vooral niet vettig.

Hoogteziekte

Het lage zuurstofgehalte in de lucht op grote hoogtes kan hoogteziekte veroorzaken. Hoogteziekte kan optreden op een hoogte vanaf 2000 meter. Klachten kunnen onder meer hoofdpijn, kortademigheid, misselijk en vermoeidheid zijn. De gevoeligheid van hoogteziekte verschilt van mens tot mens. Wanneer de symptomen minder ernstig zijn is het raadzaam om niet verder te stijgen en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen aan het hoogteverschil. Wanneer men dreigt bewusteloos te vallen of te hallucineren is het belangrijk zich zo snel mogelijk terug naar een lager niveau te begeven.
© 2013 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Jetlag, niet alleen een kwestie van tijdverschilAls mensen het over een jetlag hebben, gaan ze er altijd van uit dat het tijdverschil de grootste boosdoener is. Het ver…
Tips om een jetlag te voorkomenTips om een jetlag te voorkomenHoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jet…
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…

Kyfose: een kromming in de rug naar vorenKyfose: een kromming in de rug naar vorenEen abnormale kromming in de rug naar voren wordt kyfose genoemd. Als dit in ernstige mate aanwezig is, wordt er ook wel…
Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In Nederland komt deze SOA het meest voor, dit kan zijn met of…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.