Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?

Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen? Door vermoeidheid kun je jezelf zo verzwakt voelen dat je er misselijk van kunt worden. Misselijkheid en vermoeidheid zijn twee verschillende klachten, toch kan misselijkheid een gevolg zijn van de vermoeidheid. Het kan ook zijn dat je moe en misselijk tegelijk bent. Meestal zullen de klachten verdwijnen na het nemen van rust en voel je jezelf na een paar goede nachten slapen weer goed. Als de vermoeidheid langere tijd aanhoudt, kan het problemen geven en leiden tot uitputting en belemmering van je dagelijkse functioneren.

Vermoeidheid

Moe zijn is iets dat iedereen wel kent. Het kan vele oorzaken hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak weet je wel hoe het komt, bijvoorbeeld als je een slaaptekort hebt of heel erg druk bent geweest. Als gevolg hiervan heb je een gebrek aan energie en voel je jezelf niet zo fit als normaal. Concentreren wordt moeilijk en het liefst zou je willen slapen. Alles gaat moeilijker door de vermoeidheid en je voelt je prikkelbaarder. Bekende verschijnselen van vermoeidheid zijn:
  • Gapen en in de ogen willen wrijven
  • Sloom worden
  • Bleek in het gezicht met kringen onder de ogen
  • Niet meer kunnen concentreren
  • Af en toe wegzakken
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Emotioneel reageren
  • Niet meer helder kunnen denken
  • Lusteloos zijn
  • Hoofdpijn hebben
  • Dingen laten vallen of makkelijker struikelen
  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd

Slapeloosheid

Meestal ben je moe door slaapgebrek. Huisartsen zien veel patiënten die last hebben van slapeloosheid. Er wordt van slapeloosheid gesproken als je gedurende enkele weken last hebt van te lang wakker liggen, niet in slaap kunnen vallen, niet kunnen doorslapen of te vroeg wakker wordt. Als gevolg hiervan ben je overdag moe, lusteloos en prikkelbaar. Uiteindelijk heeft het invloed op je functioneren. Ieder mens heeft nachtrust nodig om te herstellen. Het verschilt per persoon hoeveel uur slaap daarvoor nodig is.

Misselijkheid

Iedereen is wel eens misselijk en het kan vele oorzaken hebben. Als je de griep, migraine, een middenoorontsteking hebt of teveel alcohol hebt gedronken is de oorzaak misschien duidelijk. Zwangere vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap soms last van ochtendmisselijkheid. Het is niet altijd even duidelijk waarom iemand misselijk is. Meestal is het niet ernstig om misselijk te zijn, maar het is wel erg vervelend. Het heeft invloed op je hele gesteldheid en vaak staat alles je tegen. Sommige mensen worden misselijk omdat ze heel erg vermoeid zijn.

Misselijk door vermoeidheid

Door allerlei oorzaken kun je ernstig vermoeid zijn, bijvoorbeeld door stress. Het kan zijn dat je al langere tijd het gevoel hebt alsof je accu leeg is, maar je moet gewoon doorgaan. Het evenwicht tussen je draagkracht en draaglast is ernstig verstoord en daardoor voel je jezelf extreem moe. Als je niet voldoende rust neemt, zal dit op een gegeven moment zijn tol gaan eisen. Uiteindelijk ben je zo zwaar vermoeid dat het lichaam reageert door signalen te geven waarvan misselijkheid er een van is.

Lichamelijke reactie

Doordat je vermoeid bent en misschien gewoon doorgaat met je dagelijkse handelingen, moet je de spieren blijven gebruiken en je hersenen aan het werk zetten. Hierdoor moet je lichaam het stresshormoon adrenaline aanmaken, zodat je hart sneller klopt, je ademhaling versnelt en je lichaam gereed wordt gemaakt om in actie te komen. Doordat spieren zich overal moeten aanspannen, kun je last krijgen van hoofdpijn of rugpijn. Maar als de stress op je maag slaat, word je misselijk. Het kan zelfs zo hevig zijn dat je moet overgeven. Stress is een normale reactie van het lichaam om te reageren op een situatie, maar deze moet vanzelf weer over gaan. Wanneer stressklachten te lang aanhouden, kunnen er klachten ontstaan zoals oververmoeidheid of een burn-out.

Naar de huisarts

Meestal is het nemen van rust en een paar nachten weer goed slapen voldoende om van de vermoeidheid en misselijkheid af te komen. In sommige gevallen is er wat anders aan de hand. Ga naar de dokter als de klachten langer dan enkele weken aanhouden of als je naast de moeheid en misselijkheid ook nog andere klachten hebt. Raadpleeg je huisarts als je moeheid en misselijkheid samengaat met de volgende klachten:
  • Pijnklachten
  • Veel hoesten
  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Verwardheid
  • Depressieve gevoelens
  • Sufheid

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Misselijk door stress: symptomen en oplossingMisselijk door stress: symptomen en oplossingSteeds meer mensen hebben stress en dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische ongemakken. Zo kan stress er…
Misselijk en moeMisselijk en moeIedereen is wel eens misselijk of moe. Vervelender wordt het wanneer deze twee symptomen gelijktijdig voorkomen gedurend…

Ik slik lastig, ik heb keelpijn: wat is er aan de hand?Ik slik lastig, ik heb keelpijn: wat is er aan de hand?Via de mond wordt eten ingenomen, zodat het via de slokdarm naar de maag voor verdere vertering wordt gestuurd. De keel…
Werk met dementerenden in gezondheidszorg: maatwerk! Waarom?Werk met dementerenden in gezondheidszorg: maatwerk! Waarom?Mensen met dementie hebben behoefte aan maatwerk van medewerkers in de gezondheidszorg. Waarom? Ieder mens heeft een and…
Bronnen en referenties
  • www.thuisarts.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
Reactie

Louiza, 16-03-2016
Ben nu al 3 mnd gehele dag moe. Moe slapen moe weer op. Ben 7 kilo afgevallen en heb pijn bij schouderblad long en nek. Misselijk en duizelig. Nu ben ik al bijna 8 keer bij huisarts geweest en die zegt hoor niks bij longen dus zijn zenuwen. Fam schrikt toen ze mij zo wit zagen en met flinke wallen onder mijn ogen en zo mager. Wil graag door gestuurd worden maar huisarts vind het niet nodig. Wat nu. Wat heb ik? Reactie infoteur, 21-03-2016
Het klinkt in ieder geval wel alsof er wat aan de hand is. Daarom zou ik een andere huisarts huisarts raadplegen als ik u was.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.