Slecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveau

Slecht slapen na de overgang door een laag bloedsuikerniveau Het is opvallend dat vooral vrouwen last hebben van slaapproblemen. Slecht slapen is behoorlijk vervelend en kan je ontzettend moe maken. Sommige slaapproblemen kunnen verklaard worden, waarbij er op een redelijk simpele wijze wat aan gedaan kan worden. Er is dus enige hoop voor diegenen die slecht kunnen slapen. Alhoewel het soms wel even een zoektocht kan zijn om de oorzaak te achterhalen. Twee mogelijke oorzaken kunnen worden genoemd, namelijk bloedsuikerproblemen en hormonale oorzaken. De bijnieren kunnen dienaangaande een grote rol spelen. Moeilijk in slaap komen kan als oorzaak hebben te veel piekeren. Ook kan het voorkomen dat je ineens midden in de nacht wakker wordt en niet meer kunt inslapen. Er kunnen natuurlijk meerdere redenen zijn dat men niet goed door kan slapen. Twee ervan zijn:

Bloedsuikerproblemen

De reden dat sommige mensen wakker worden midden in de nacht kan heel goed een probleem met het bloedsuikergehalte zijn. Zeker als je rond een uur of 3 altijd wakker wordt en daarna niet meer goed in slaap komt. Als je gedurende de dag al last hebt van bloedsuikerspiegel wisselingen en bijvoorbeeld last hebt van hypoglykemie, dan heb je grote kans dat je ook rond een uur of drie s' nachts een crash krijgt vanwege de suikers. Of als je na het avondeten eigenlijk altijd wel wat wilt snacken tot aan bedtijd toe, ook dat kan wijzen op wisselingen in de bloedsuikerspiegel. Als je denkt dat dit wel eens de reden zou kunnen zijn van het wakker worden gedurende de nacht, dan kan je hier gelukkig ook wat aan doen.

Het stabiel houden van het bloedsuikerniveau

Men moet gaan proberen het bloedsuiker te stabiliseren hetgeen mogelijk is door:
  • hoog glykemische producten te vermijden
  • regelmatig te eten
  • bij iedere maaltijd eiwitten, wat vet en liefst ook vezels te eten
  • chroom en melatonine in te nemen

Hoog glykemische producten zoals suikers, wit meel en vruchtensappen zorgen voor een te snelle energie. Het energie niveau zal er snel door stijgen maar ook weer snel door dalen. Deze grote verschillen in suikers in het bloed moet je proberen te voorkomen.
Zeker het ontbijt is heel erg belangrijk, sla het nooit over, zelfs niet als je geen honger hebt. Het ontbijt zet de toon van het bloedsuikergehalte voor de rest van de dag (en nacht). Om het suikergehalte stabiel te houden is het erg goed om bij elke maaltijd die je eet altijd wat eiwitten en vetten te eten. Het innemen van 200 mcg chroom per dag zorgt ervoor dat je minder verlangt naar suikers en het zorgt er tevens voor dat het lichaam insuline beter kan gebruiken.

Ondersteuning van de bijnieren

Het zijn waarschijnlijk niet de hormonen die je denkt, die kunnen zorgen voor slaapproblemen na de overgang. Veel vrouwen na de overgang krijgen namelijk last van bijnieruitputting omdat de bijnieren harder aan het werk moeten rond de overgang. De bijnieren kunnen er voor zorgen dat je meer hormonen aanmaakt zodat je bijvoorbeeld meer gaat piekeren of dat je opeens midden in de nacht meer adrenaline aanmaakt en daar dan wakker van wordt. Bijnieruitputting kan er ook voor zorgen dat je juist minder hormonen aanmaakt dan je nodig hebt, waardoor je bij het wakker worden al moe bent. Veel overgangsklachten zijn eigenlijk klachten die ontstaan door bijnieruitputting. Bijnieren kan je ondersteunen door ]lichte beweging gedurende de dag. Zeker niet overmatig trainen, dat zorgt voor overbelasting van de bijnieren. Gewoon rustig aan bewegen, dat zorgt ervoor dat je lichaam stress hormonen kwijt kan raken.

Medicatie

Daarbij kunnen onderscheiden worden:
  • vitamine B complex
  • bijnier supplementen
  • bepaalde kruiden

Vitamine B complex is een anti stress remedie. Bij stress, angst en depressie is er ook vaak een vitamine B-tekort. Alle B-vitaminen in een B-complex bieden ondersteuning aan de bijnieren. In de handel zijn verschillende soorten bijniersupplementen te koop. Een voorbeeld hiervan is Adrenal complex van AOV. Dit complex bevat een combinatie van orgaan concentraten en micronutriënten die de bijnierfunctie in dergelijke situaties kunnen ondersteunen. Een ander merk is Biotics, dat Cytozym AD verkoopt als supplement om de bijnieren te ondersteunen. Natuurlijk zijn er nog meer fabrikanten die ook bijniersupplementen verkopen.
Er zijn ook enkele kruiden die de bijnieren ondersteunen zoals Ashwagandha, Siberische Ginseng, Wild Yam en zoethoutwortel (deze laatste niet voor mensen met een hoge bloeddruk). Het is maar waar je voor kiest. Een magnesiumolie voetenbad net voor het slapen gaan is nog een tip, het is heerlijk ontspannend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitputting van de bijnieren: de kwaal van stressUitputting van de bijnieren: de kwaal van stressBijnierenuitputting is een van de meest niet geaccepteerde aandoeningen in de medische wereld. Het probleem van bijnieru…
Bijnieruitputting of burn-outBijnieruitputting of burn-outBijnieruitputting wordt ook wel een burn-out genoemd. Het wordt veroorzaakt door stress, iets waar we de laatste tijd ve…
Hypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingHypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingBij hypoglykemie, ook wel hypo genoemd, krijgen de cellen van het lichaam geen glucose. Dat geeft problemen omdat glucos…
Bijnieren en de aanmaak van onder meer hormonenBijnieren en de aanmaak van onder meer hormonenDe bijnieren maken minimaal 150 essentiële hormonen aan, waaronder adrenaline en cortisol. De beide bijnieren liggen zow…

Exploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker wordenExploderend hoofd syndroom, hard geluid, knal wakker wordenWord je wakker tijdens de slaap met een intens hard geluid, dan kan het om het “exploding head syndrome” oftewel het exp…
Klapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandelingKlapvoet of dropvoet: symptomen, oorzaken & behandelingEen klapvoet of dropvoet kan plots ontstaan en de patiënt ineens overvallen. Het meest opvallende symptoom is een moeiza…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.