Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandeling

Teelbaltorsie of torsio testis: symptomen, behandeling Bij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, is er sprake van draaiing van de teelbal/zaadbal, waardoor de bloedvaatjes in de zaadstreng (boven de teelbal) worden afgekneld. Wat is de oorzaak en hoe herken je een teelbaltorsie? Het komt vooral voor bij jongens/mannen tussen de twaalf en de achttien jaar, maar kan zich ook voordoen op andere leeftijden. Het is zeer belangrijk om direct actie te ondernemen als je een torsie vermoedt.

Inhoud artikel


Teelbal

De teelbal, ook wel testikel of testis genoemd, is een deel van de mannelijke geslachtsorganen. De teelballen dalen vaak al voor de geboorte in, vanuit de buikholte, door het lieskanaal naar de balzak. Aan de boven-en achterkant van de teelbal ligt de bijbal. De teelballen hangen in de balzak aan een zaadstreng. Vanaf de puberteit maken de teelballen testosteron. Dit is een mannelijk geslachtshormoon en bevordert de ontwikkeling van de secundaire en tertiaire geslachtskenmerken: baardgroei, mannelijke beharing, lagere stem. In de teelballen groeien ook de zaadcellen, die komen door buisjes in de bijbal terecht.

Teelbaltorsie (torsio testis)

Bij teelbaltorsie, ook wel torsio testis genoemd, veroorzaakt een draaiing van de teelbal en de zaadstreng een acute pijn doordat de bloedvaten afgekneld raken. Het kom met name voor bij jongens/mannen tussen de twaalf en de achttien jaar, maar kan op andere leeftijden voorkomen. Erfelijkheid en leefwijze spelen geen rol van betekenis.

Wat gebeurt er nu precies bij een teelbaltorsie (torsio testis)?

De teelballen bevinden zich in het scrotum (balzak) en zitten vast aan een zaadstreng. In de zaadstreng zitten de zaadleider en de bloedvaten voor de teelbal. Als de streng gedraaid is dan wordt de toevoer van bloed naar de teelbal belemmerd en dit zorgt voor een zeer heftige pijn in de balzak. Een draaiing doet zich meestal voor in één teelbal.

Oorzaken teelbaltorsie (torsio testis)

Een draaiing van de teelbal komt wel eens voor als iemand zich flink heeft ingespannen, maar het kan ook zomaar gebeuren, zelfs tijdens de nachtrust. Een draaiing komt met name voor bij jongvolwassenen, bij mannen wiens teelballen bij de geboorte niet ingedaald waren. Heb je eenmaal last gehad van een torsie, dan loop je meer kans om het ook te krijgen aan de andere teelbal.

Symptomen teelbaltorsie (torsio testis)

De verschijnselen treden meestal acuut op:
  • Plotselinge scherpe pijn in het scrotum;
  • Pijn in de liesstreek;
  • Pijn in het onderste gedeelte van de buik;
  • Een misselijk gevoel, braken;
  • Roodheid van het scrotum;
  • Zwelling van het scrotum;
  • Het scrotum kan zeer gevoelig zijn;
  • Soms een verhoogde lichaamstemperatuur.

Diagnose teelbaltorsie (torsio testis)

De arts zal mogelijk een echo laten maken om andere aandoeningen met dezelfde symptomen uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan epididymo-orchitis (ontstoken testis).

Behandeling teelbaltorsie (torsio testis)

  • Het is heel belangrijk om als je een torsie vermoedt direct een arts te bellen! Teelbaltorsie is gevaarlijk! Als er niet acuut wordt opgetreden, ontstaat er letsel aan de teelbal.
  • De huisarts zal mogelijk proberen de teelbal terug te draaien en zo de torsie op te heffen. Lukt dit niet dan zal je doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Daar wordt de teelbal via een kleine chirurgische ingreep teruggedraaid. Daarna worden beide teelballen met steekjes aan het scrotum vastgezet. Dit is om herhaling te voorkomen.
  • Het kan zijn dat de zaadstreng spontaan weer losdraait. Ga dan toch naar de arts, ook al zijn de klachten weg. Dit in verband met het risico op herhaling.

Prognose teelbaltorsie (torsio testis)

Als de zaadstreng binnen zes tot acht uur wordt teruggedraaid is er in principe geen permanente schade. Als de zaadstreng definitief beschadigd is, dan zal de teelbal worden weggehaald. Dit heeft in principe geen invloed op de vruchtbaarheid. De andere teelbal maakt voldoende sperma. Een verwijderde teelbal kan vervangen worden door een implantaat (cosmetische ingreep).
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het?Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het?Torsio testis kan zomaar uit het niets ontstaan en het kan verschrikkelijk veel pijn doen. Dus wat zou er toch aan de ha…
Teelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie symptomen zijn plotselinge, ernstige pijn in het scrotum of balzak. Andere symptomen van een teelbaltorsie…
Teelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandelingTeelbaltorsie – testikeltorsie; symptomen en behandelingEen teelbaltorsie houdt in dat er een draaiing is opgetreden van de teelbal in het scrotum. Behalve dat dit erg pijnlijk…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…

Neuroblastoom kinderkanker: oorzaak, symptomen, behandelingNeuroblastoom kinderkanker: oorzaak, symptomen, behandelingEen neuroblastoom is een kwaadaardige gezwel dat is voortgekomen uit zenuwweefsel, dikwijls in de bijnier. Bij kinderen…
Hypopituïtarisme: beschadigde hypofyse, ontregelde hormonenHypopituïtarisme: beschadigde hypofyse, ontregelde hormonenDe hypofyse is verantwoordelijk voor de aanmaak van vele essentiële basishormonen, waardoor organen en klieren weer ande…
Bronnen en referenties
  • Teelbal.be
  • Medischforum.nl
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Wikipedia.nl
Reacties

Rixk, 13-12-2018
Ik heb vaker last van plotseling steken in voornamelijk mijn linkerbal. echter heb ik vandaag vanaf 11uur 's middags herhaalde steken.moet ik hiervoor naar de huisarts? Ben 30 jaar Reactie infoteur, 14-12-2018
Ik zou in ieder geval even bellen naar de praktijk van de huisarts en vragen of je actie moet ondernemen. Sterkte.

L. Mouthaan, 25-04-2015
Geachte Heer,
Ik heb een vraag aan U,
Mijn vriend van 64 jaar is 10 februari aan een liesbreuk geholpen via een kijkoperatie.
Hij heeft een flinke nabloedingen gehad.
En daarna was de balzak tot bovenin de buik pimpelpaars en opgezwollen.
Nu is dit eindelijk weg getrokken.
Alleen heeft hij nog een probleem met de rechter teelbal
die een stuk opgezwollen hoger hangt met verkleving in de lies.
Er is een echo gemaakt ; zolang hij geen koorts heeft hoeft hij zich niet ongerust te maken.
Het is wel gevoelig daar!
Het lichaam moet de bloeduitstortingen en het vocht binnenin zelf oplossen.
20 Juni gaat hij met vakantie naar het buitenland, maar is ongerust hierover.
Hij heeft ook parkinson.!
Zou graag uw mening willen horen of wij na zoveel ziekenhuisbezoeken,
beter nog een keer terug moeten gaan.
Het komt wel eens voor dat dit zo uitpakt wordt er gezegd.
Volgens mij is er een leerling assistend bezig geweest die de operatie
niet goed heeft uitgevoerd.De dokter die de operatie zou doen zat vol.
Maar mijn vriend zit nu met een probleem.Graag uw advies hierover.
Vriendelijke Groeten van L.Mouthaan Reactie infoteur, 26-04-2015
Ik ben geen arts en kan u helaas niet helpen bij het beantwoorden van uw vragen. Mogelijk kan de huisarts van uw vriend advies geven. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 16-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.