Sinterklaasliedjes zingen met dementerenden

Sinterklaasliedjes zingen met dementerenden Sinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de ziekte van Alzheimer, hebben vaak nog herinneringen aan dit decemberfeest. Herinneringen die u kunt oproepen door met hen bekende Sint-liederen te zingen. Muziek ondersteunt het geheugen. De melodie van een sinterklaasliedje kan bij een bejaarde met Alzheimer moeiteloos de complete tekst oproepen. Andersom kan ook: de woorden roepen de sinterklaasmuziek weer op. De liedjes roepen de herinneringen aan vroegere Sinterklaasvieringen op. Deze liedjes zingen, een sinterklaastraktatie erbij en u heeft een respectvol, volwassen en eenvoudig te organiseren sinterklaasfeest waaraan vrijwel iedereen mee kan doen!

Sinterklaas-liederen zingen met mensen met dementie

Om een geslaagde Sinterklaasviering te hebben met een liedjesprogramma bestaande uit bekende Sinterklaas-liedjes, is het natuurlijk in de eerste plaats zaak te weten welke liederen over dit decemberfeest vroeger door de ouderen met dementie werden gezongen. Vandaar dit (niet complete) overzicht van de 'gouwe ouwe' onder de liederen over de Goedheiligman.

Sinterklaasliedjes

  1. Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan
  2. Wie komt er alle jaren daar heel uit Spanje varen
  3. Hij komt, hij komt, die goede, goede Sint
  4. Jongens heb je het al vernomen tiralalali, tiralalala
  5. Hoor de wind waait door de bomen
  6. Zachtjes gaan de paardenvoetjes, trippel, trappel, trippel, trap
  7. Zie de maan schijnt door de bomen
  8. Op de hoge, hoge daken rijd Sint Nicolaas met zijn knecht
  9. Sinterklaas kapoentje, gooi maar in mijn schoentje
  10. Sinterklaasje bonne, bonne, gooi maar
  11. O, kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind
  12. Sinterklaas is jarig, ik zet mijn schoen vast klaar
  13. Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt
  14. Hoort wie klopt daar kinderen, hoort wie klopt daar kinderen
  15. Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht
  16. De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas
  17. Sinterklaas die goede heer, rijdt de daken op en neer
  18. Dag Sinterklaasje, da-ag, da-ag da-ag

Een liedjesprogramma samenstellen rond de Sint voor cliënten met Alzheimer of vasculaire dementie

Hoe stelt u een goed liedjesprogramma samen voor dementerenden? Natuurlijk kunt u aan de ouderen vragen welk Sinterklaas-lied hen als eerste te binnen schiet. Maar dat zou nog wel eens moeilijk kunnen zijn. Of u kunt het initiatief bij u zelf houden: u stelt steeds een liedje voor. Echter: een meer methodische aanpak is wellicht beter.

Een chronologisch zangprogramma samen stellen

Een meer methodische aanpak is om een chronologische volgorde aan te houden bij het zingen van de liedjes die bij het sinterklaasfeest horen. Dus... u begint met 'Zie ginds komt de stoomboot'… en eindigt met 'Dag Sinterklaasje!' De chronologie aanhouden van het sinterklaasfeest biedt de ouderen wat structuur en ondersteunt hun verzwakte geheugenfuncties. Dat biedt bovendien uzelf ook houvast.

Een liedjesprogramma voor een feestelijke Sint Nicolaas viering zou er dus zo uit kunnen zien:
  1. Zie ginds komt de stoomboot
  2. Zachtjes gaan de paardenvoetjes
  3. Daar wordt aan de deur geklopt

Pauze met passende Sinterklaas-traktatie

Denk hierbij naast de standaard koffie- en theepauze aan een pauze met warme chocolademelk of anijsmelk voor wie dat lusten. Denk voor een snoeperijtje aan sint-schuimpjes en kruidnootjes en chocolade of een letter van banket of gevulde speculaas, want veel ouderen kunnen niet met harde, taaie snoeperijen overweg. Echte pepernoten, echte chocoladeletters, taai-taai, speculaasbrokken of speculaas met amandelen: het is voor velen te hard. Maar erover praten kunnen ze als de beste! Dus laat die kans niet liggen.
  1. Sinterklaasje kom maar binnen
  2. De zak van Sinterklaas
  3. Dag Sinterklaasje

Reminisceren: herinneringen ophalen aan de Goed Heiligman

Veel ouderen halen graag herinneringen op. Voor dementerende ouderen is het extra prettig om te reminisceren. Zij weten veel van vroeger. Dus voorafgaand aan, tussen de liedjes door en na afloop van het zingen met de dementerenden, kunt u gemakkelijk met hen over vroeger praten. Hoe vierden zij in hun jeugd Sinterklaas? Zongen zij liedjes bij de schoorsteen als zij hun schoen neer hadden gezet? Zongen zij sinterklaasliedjes op school? Zongen zij thuis liedjes met vader en moeder? Muziek heeft een groot vermogen om herinneringen op te roepen in het geheugen.

Liedjesboekjes met de teksten van de Sinterklaas-liederen

Het is een heel karwei om samen te stellen, maar u heeft er jaren plezier van: een boekje met de bekende liedjes die u volgend jaar rond vijf december weer zult zingen. Gebruik een groot, vet lettertype. Begin ieder lied bovenaan een nieuw pagina en nummer de pagina’s. Dat maakt de boekjes bruikbaarder voor de ouderen. De oude ogen, de dementie, ze stellen speciale eisen aan het materiaal dat u voor deze bejaarden maakt.

Zelf zingen: ken uw klassieken!

Tot slot: zorg dat u zelf de liedjes ook behoorlijk kent. Is dat niet het geval: koop dan een cd met de (over)bekende liedjes en studeer ze in! Ook kunt u deze Sinterklaas cd gebruiken als sfeermaker aan het begin en eind van de Sinterklaas-activiteit. En laat dan de Sint maar binnen komen met zijn assistenten!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met dementerendenLenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen ve…
Muziek top tien voor/met dementerende oudere opstellenMuziek top tien voor/met dementerende oudere opstellenDementie ten gevolge van bijvoorbeeld Alzheimer tast de hersenen aan: het geheugen gaat achteruit, het begrip wordt bepe…
Kerstzang met dementerenden: traditioneelKerstzang met dementerenden: traditioneelKerstliederen zingen met ouderen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, is een sfeervolle, traditionele en vertrou…
Herinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenHerinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenMet ouderen met dementie herinneringen ophalen aan de lente zou het best kunnen door met deze mensen naar buiten te gaan…

Oorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingOorzaak dyslexie: Disfunctionerende HersenverbindingTot nu toe was de oorzaak van dyslexie niet bekend, al waren er wel aanwijzingen dat bepaalde hersengebieden die verantw…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.