Wat te doen bij blaasontsteking? Drink water en cranberry

Wat te doen bij blaasontsteking? Drink water en cranberry Wat te doen bij blaasontsteking, hoe kun je blaasontsteking behandelen zonder medicatie? Een blaasontsteking is een ontstekingsproces van het slijmvlies van de urineblaas, welke een tijdelijke opslagruimte voor urine is. Veelal wordt het veroorzaakt door colibacteriën uit de endeldarm. Deze boosdoeners komen via de plasbuis in de blaas en hechten zich aan de blaaswand die gaat ontsteken. Symptomen van een blaasontsteking zijn: (stekende) pijn en/of een branderig gevoel tijdens het plassen en/of in de onderbuik, frequenter moeten plassen en aandrang om te plassen, steeds kleine beetjes plassen, troebele urine en rode afscheiding (bloed) in de urine. Iedereen kan een blaasontsteking krijgen, maar ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen of kinderen. De beste remedie voor een blaasontsteking omvat een combinatie van medische behandeling en aanpassingen in de levensstijl. De adviezen en oplossingen die we geven zijn geen vervanging voor medische zorg of consultatie. Wie (snel) last heeft van een blaasontsteking, doet er goed aan de volgende adviezen in acht te nemen:


Wat te doen bij blaasontsteking? Drink meer water!

Voordelen van meer drinken

Verhoog de ​​hoeveelheid water die je dagelijks drinkt. Je moet dan weliswaar vaker naar het toilet of te plassen, maar het heeft twee belangrijke voordelen:
  • het vocht spoelt bacteriën uit je blaas (het zorgt voor een natuurlijke doorspoeling van het urinesysteem); en
  • het verdunt je urine.

Vermijd cafeïne-houdende dranken zoals koffie  / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanVermijd cafeïne-houdende dranken zoals koffie / Bron: Istock.com/PuwanaiSomwan

Doorspoelen van je urinesysteem

Urine wordt gemaakt van afvalstoffen en zuren uit je lichaam. Geconcentreerde, donkere urine is zuurder en is soms pijnlijk om te lozen als je een blaasontsteking hebt. Verdunde urine is lichter van kleur en geeft meestal niet zo'n branderig gevoel (als je een blaasontsteking hebt). Kleurloze urine doet geen pijn en bevat geen ziektekiemen. Je boekt succes met het doorspoelen van je urinemechanisme als je urine 3 uur vrijwel kleurloos is. Vermijd cafeïne-houdende dranken zoals koffie of frisdrank. Cafeïne kan je blaas nog meer irriteren wanneer je een infectie hebt.

Wat te doen bij een dreigende blaasontsteking?

Wat te doen? Begin met drinken bij de eerste tekenen van een blaasontsteking. Drink geen geconcentreerde dranken. Begin met een halve liter water met een theelepel dubbelkoolzure soda is opgelost. Dit werkt alkalisch en maakt de urine minder branderig. Daarna moet je de eerste drie uur om de 20 minuten een kwart liter water drinken in de vorm van slappe thee. Binnen 30-40 minuten zul je naar het toilet moeten. De eerste paar keren dat je moet plassen zal het nog branderig voelen, maar dit gaat geleidelijk over naarmate meer water de blaas bereikt en doorgespoeld wordt.

Direct plassen bij aandrang en helemaal uitplassen

Stel het plassen niet uit. Door direct te urineren zodra je aandrang voelt, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen en bacteriën uitgeplast worden en niet in je blaas blijven. Het is tevens belangrijk om je blaas helemaal leeg te plassen, want in plas die achterblijft in je blaas kunnen bacteriën gaan groeien. Door geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën in de plasbuis terecht komen. Het is dan ook belangrijk om te plassen nadat je geslachtsgemeenschap hebt gehad.

Huisarts / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Raadpleeg je huisarts

Afwachtend beleid

Blaasontsteking kan vanzelf genezen. De huisarts zal bij gezonde niet-zwangere vrouwen de mogelijkheid van een afwachtend beleid voorleggen, waarbij je gebruik kan maken van een 'uitgesteld recept'. Hierbij kan een recept worden meegegeven dat je kan gebruiken wanneer de klachten verergeren of niet binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Een (lichte) blaasontsteking kan door een natuurlijke doorspoeling van het urinesysteem (veel drinken en plassen) weggewerkt worden. Het blijkt dat ongeveer 40 procent van gezonde vrouwen die niet zwanger zijn zonder medische behandeling na drie dagen klachtenvrij is.

Welke groepen moeten direct een huisarts raadplegen?

De volgende groepen moeten met een blaasontsteking of klachten die op een blaasontsteking wijzen direct naar hun huisarts:
  • zwangeren;
  • kinderen beneden 12 jaar;
  • mannen;
  • hoogbejaarden;
  • diabetespatiënten; en
  • patiënten met een urinekatheter.

Deze personen hebben namelijk een verhoogde kans dat de infectie niet beperkt blijft tot de blaas, maar zich verder uitbreidt naar de nieren of naar de prostaat en respectievelijk een nierbekkenontsteking of prostaatontsteking veroorzaakt Bij (jonge) kinderen kan er sprake zijn van een afwijking van de urinewegen, die al dan niet aangeboren is. Voor gezonde vrouwen die niet zwanger zijn is doktersadvies aangewezen als in de ontsteking gepaard gaat met flinke koorts en een branderig gevoel, pijn in de rug of lendenen, als je bloed in de urine aantreft of als je je erg ziek voelt of er andere klachten zijn waarover je je zorgen maakt. Voorts is het verstandig om een huisarts te raadplegen als er meerdere blaasinfecties na elkaar optreden of als de klachten langer dan een week duren. Als uit onderzoek blijkt dat de urine bacteriën bevat, zal de huisarts waarschijnlijk een antibioticum voorschrijven.

Cranberry / Bron: Zdenet, PixabayCranberry / Bron: Zdenet, Pixabay

Cranberry bij blaasontsteking: Ja of Nee?

Cranberry wordt al generaties lang aanbevolen als een natuurlijke en alternatieve behandeling voor blaasontstekingen, maar werkt het ook echt? Het antwoord is niet eenduidig​​, wat vaak leidt tot meer vragen en verwarring. Wetenschappers stelden in oktober 2012 dat cranberrysap in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geen zinvolle bescherming biedt tegen blaasontsteking. De onderzoekers namen 24 eerdere studies onder de loep, waarbij in totaal een kleine 5.000 mensen zijn onderzocht en gekeken is naar de werking van cranberrysap of cranberry-supplementen. Een controlegroep kreeg wat anders toegediend (een placebo, een antibioticum of andere medicatie). Er waren onderzoeken die een klein voordeel lieten zien van het drinken van cranberrysap voor vrouwen die last hebben van herhaaldelijke blaasinfecties. Om dit kleine positieve effect te bereiken, moesten vrouwen gedurende langere periode dagelijks ten minste 2 glazen cranberrysap drinken. Dat bleek overigens bijna niet vol te houden. De onderzoekers stelden daarom dat het sap onvoldoende bescherming biedt.¹

Noot:
  1. Ruth G Jepson, Gabrielle Williams, Jonathan C Craig. Cranberries for preventing urinary tract infections. 17 oktober 2012. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub5

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
Blaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking is een vervelende aandoening aan de urinewegen dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De dokter schrij…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Hirsutisme: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseHirsutisme: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseHirsutisme is de term die gebruikt wordt wanneer er bij een vrouw sprake is van overmatige haargroei op het gezicht, bor…
Osteoporose door magnesium- en vitamine D-tekortOsteoporose door magnesium- en vitamine D-tekortVeel mensen denken nog steeds dat osteoporose, botontkalking dus, komt door een tekort aan calcium. Maar men gaat al mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • Ruth G Jepson, Gabrielle Williams, Jonathan C Craig. Cranberries for preventing urinary tract infections. 17 oktober 2012. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub5
  • www.nhg.org (derde herziening van de standaard Urineweginfecties, 29 mei 2013)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/PuwanaiSomwan
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Wavebreakmedia
  • Afbeelding bron 3: Zdenet, Pixabay
Reactie

Blaasontsteking, 11-11-2015
Ik moet vaker plassen en als ik plas heeft het een branderig gevoel ook is er wat bloed bij, heb ik een blaasontsteking? En moet ik het best naar een arts of gewoon veel water drinken enzo (ik ben 12 jaar) help aub! Reactie infoteur, 11-11-2015
Gelet op je leeftijd en het gegeven dat je bloed in de urine hebt, is het verstandig om je ouder(s) c.q. verzorger(s) in te lichten en een afspraak te maken met de huisarts. Een urineonderzoek op de huisartspraktijk is vaak voldoende om een blaasontsteking aan te tonen: http://goo.gl/Rd7Orj. Blijf ondertussen veel drinken (anderhalf tot twee liter per dag).

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.