Koortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en licht

Koortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en licht Hoe kun je een koortslip behandelen? Een koortslip is een virale infectie van de lippen en/of de huid om de lippen heen. De boosdoener is het herpessimplexvirus, welke uiterst besmettelijk is. De eerste besmetting kan onopgemerkt voorbijgaan. Het virus blijft echter in het lichaam achter en verbergt zich in de zenuwknopen in het gezicht. Wanneer je weerstand wat verminderd is, kan het virus weer actief worden en via de zenuw naar de huid komen (altijd naar dezelfde plek) en een koortslip veroorzaken. Hoe kun je een koortslip voorkomen en hoe kun je snel en effectief een koortslip de kop indrukken als je voelt je 'm voelt aankomen? Kortom, wat kun je doen tegen een koortslip? Werkt het om een koortslip te behandelen met tandpasta of zijn er effectievere middelen? Nee, geen ijsblokjes die je tegen de koortslip houdt, maar bijvoorbeeld een apparaat die met geconcentreerde warmte werkt, zoals de Herpotherm oftewel de HotKiss. Klinkt spannend, nietwaar?

Koortslip behandelen


Koortslip / Bron: Istock.com/Levent KonukKoortslip / Bron: Istock.com/Levent Konuk

Wat is een koortslip?

Virus

Een koortslip (herpes labialis) is een vaak terugkerende uitslag van huid en slijmvliezen, vooral van de lippen en/of de huid daaromheen. Een koortslip wordt gekenmerkt door aanvankelijk een branderige pijn op de lip en later ontstaan op de pijnlijke plek blaasjes met helder vocht, welke indrogen en korstjes worden. Na ongeveer één tot twee weken zijn de verschijnselen weer verdwenen. De boosdoener is een virus (herpessimplexvirus). De eerste besmetting gaat vaak ongemerkt voorbij, maar kan ook gepaard gaan met aanzienlijk veel klachten:
  • koorts;
  • opgezette klieren in de hals en onder de kaak;
  • pijnlijke blaren en zweertjes op de lippen, op het tandvlees en aan de binnenkant van de wangen.

Zenuwknopen

Na de eerste infectie trekt het virus zich terug in de zenuwknopen in het gezicht om daar levenslang latent aanwezig te blijven. Op een later tijdstip kan het via een zenuwtak naar buiten komen en de huid opnieuw infecteren. Vanaf de leeftijd van ongeveer 35 jaar nemen het aantal recidieven allengs af. Een koortslip ontstaat als je weerstand verminderd is, bijvoorbeeld als je grieperig bent of koorts hebt, vermoeid bent, als je veel aan de zon bent blootgesteld (veel zonlicht kan een koortslip uitlokken) of tijdens de menstruatie. Vooral het vocht in de blaasjes is besmettelijk.

Lippen beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lippen beschermen met vaseline / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voorkomen van een koortslip

Je kunt door een aantal maatregelen te nemen voorkomen dat uitlokkende factoren een kans krijgen:
  • Het virus houdt zich schuil in de zenuwbanen van de huid. Vooral in tijden van verlaagde weerstand, kan het de kop opsteken. Zorg daarom voor een goede weerstand door voldoende (nacht)rust te nemen, door gezond en gevarieerd te eten, niet te roken en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
  • Expositie aan zonlicht is ook een uitlokkende factor. Als je veel in de zon bent, ziet het virus zijn kans schoon om weer toe te slaan. Gebruik in de zon een lippenbalsem met UV-filter (met een hoge beschermingsfactor).
  • Bescherm je lippen door ze vet te houden met vaseline of lippenbalsem.

Besmetting tegengaan

Oogherpes / Bron: Powerfloh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Oogherpes / Bron: Powerfloh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het herpesvirus is uiterst besmettelijk en reeds vanaf de eerste tintelingen ben je besmettelijk voor anderen. Het virus is aanwezig in de blaasjes en verse korstjes. Vooral het vocht in de blaasjes vormt een groot besmettingsrisico voor anderen. Door zoenen, knuffelen of ander lichaamscontact kan de boosdoener worden overgedragen. Het virus kun je ook bij jezelf overbrengen, bijvoorbeeld van de mond naar bijvoorbeeld een oog (oogherpes). Vooral voor baby's is het herpesvirus gevaarlijk; ze kunnen er flink ziek van worden. Neem de volgende maatregelen in acht om besmetting te voorkomen:
  • Was je de handen grondig met zeep, zowel voor als na aanraking van de koortslip.
  • Krab of peuter niet aan de koortslip.
  • Kom met een koortslip niet te dicht bij baby's en jonge kinderen.
  • Ga niet zoenen of knuffelen.
  • Wanneer je een middel tegen koortslip aanbrengt, breng dit dan alleen aan op de pijnlijke of tintelende plek of de blaasjes. Smeer het vooral niet uit, aangezien je dan het virus kan verspreiden.

Hoe kun je een koortslip behandelen?

Een koortslip is voor immuun-competente personen een onschuldig, doch weliswaar hinderlijke aandoening die in één tot twee weken vanzelf geneest. Op welke wijze kun je snel en effectief een koortslip de kop indrukken zodra je deze voelt opkomen? Er zijn een aantal opties. Bedenk dat een besmetting met het herpesvirus niet te genezen is en dat er ook geen middelen zijn die een koortslip kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door middel van orale antivirale middelen. Er zijn echter wel middelen en behandelmethoden op de markt die de genezingsduur met een aantal dagen kunnen bekorten. Voorwaarde daarbij is dat je daarmee begint zodra de tinteling en roodheid opkomt, dus in de acute/prodromale fase.

Koortslip zinkzalf

Je kunt een 'indifferent' middel tegen een opkomende koortslip gebruiken, dat wil zeggen een middel dat op de huid wordt aangebracht en dat geen (farmacologisch) werkzaam geneesmiddel bevat. Indifferente crèmes zoals zinkoxide/glycinecrème, zinksulfaatgel, blijken bij direct aanbrengen na de eerste verschijnselen de genezingsduur met ongeveer een dag te bekorten.

Koortslip behandelen met virusremmende crèmes en pillen

De effectiviteit van virusremmende crèmes zoals aciclovir en penciclovir is beperkt. Ze geven ongeveer een bekorting van de genezingsduur van een dag. Bij penciclovircrème is een marginale vermindering van de pijnklachten beschreven. Soms schrijven artsen tabletten met aciclovir voor aan mensen met hevige klachten of die meer dan zes keer per jaar een koortslip krijgen. Orale antivirale middelen (middelen die dus doorgeslikt moeten worden), zoals aciclovir, famciclovir en valaciclovir, lieten in onderzoek een verkorting van de duur van de symptomen zien van gemiddeld één tot twee dagen.

Koortslip behandelen met HotKiss / Herpotherm

HotKiss / Herpotherm is een apparaatje in de vorm van een lippenstift, welke de vorming en ontwikkeling van een koortslip (bij tijdig gebruik) kan voorkomen. Het handzame apparaatje kan door iedereen worden gebruikt, ongeacht leeftijd of geslacht. Vanwege hygiënische redenen mag het slechts door één persoon worden gebruikt. HotKiss behandelt een koortslip door middel van geconcentreerde warmte tussen 50-51°C, waardoor virusvermeerdering en dus de vorming van blaasjes tegengegaan wordt. Bij de dermatologische tests zijn geen ongewenste bijwerkingen of pathologische huidveranderingen bij de lippen waargenomen.

Koortslip behandelen met Virulite lichttherapie

Virulite lichttherapie is een product om de klachten en symptomen van een koortslip op effectieve, medicijnvrije en natuurlijke wijze te bestrijden. Het apparaatje maakt gebruik van medische LED-technologie, waarbij speciaal infrarood licht een lokale immuunreactie stimuleert als gevolg waarvan de koortslip in veel gevallen niet meer doorbreekt of snel verdwijnt als deze reeds is uitgebroken. De Virulite kan veilig bij kinderen worden gebruikt. Een behandeling doet geen pijn en bijwerkingen zijn niet bekend. De Virulite kun je combineren met een koortslipcrème of zalf, waarbij geadviseerd wordt om wel eerst de Virulite te gebruiken voordat je de crème op de plek aanbrengt.

Koortslip behandelen met tandpasta / Bron: Martin SulmanKoortslip behandelen met tandpasta / Bron: Martin Sulman

Koortslip behandelen met tandpasta

Door wat tandpasta op een opkomende koortslip te smeren, zal de koortslip een beetje uitdrogen. Gebruik hiervoor altijd een wattenstaafje. De effectiviteit van dit huis-tuin-en-keuken-middeltje is niet bekend.

Koortslip pleister

Er zijn meerdere soorten koortslippleisters verkrijgbaar. De meesten houden bij normaal gebruik tot 12 uur lang aan. Je brengt een onopvallende patch aan, daarna make-up opbrengen en je kan met een gerust hart de dag doorbrengen. De blaasjes zijn afgedekt, waardoor er veel minder risico op verdere infectie via de wondjes bestaat en het reduceert de vorming van korsten en schilfers. De pleisters zijn normaal gesproken afzonderlijk verpakt, waardoor de verpakking meerdere uitbraken mee kan. Dit in tegenstelling tot een tube crème, die slechts voor één koortslipuitbraak gebruikt kan worden. De pleisters stoten verontreinigingen, bacteriën en water af.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – Koortslip (herpes)Vele mensen weten hoe het voelt en hoe het er uit ziet; een koortslip. Als je er eenmaal één hebt gehad is de kans groot…
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
De koortslip, hoe kom je er vanaf?De koortslip, hoe kom je er vanaf?Het is vervelend, maar eenmaal een koortslip dan kom je er in principe niet meer vanaf. De koortslip kan ieder moment we…
Koortslip: oorzaak, klachten, behandelingKoortslip: oorzaak, klachten, behandelingEen koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus is erg besmettelijk en veel mensen komen er al op jonge…

Hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukHydrochloorthiazide tegen hoge bloeddrukEr zijn veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Het is geen ziekte, maar het vergroot wel de kans om hart…
Nachtelijk transpireren: oorzaken van zweten in je slaapNachtelijk transpireren of simpelweg zweten in je slaap kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Tillman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Compeed. Koortslip Pleister van COMPEED®. http://www.compeed.nl/nl-nl/koortslip-pleister (ingezien op 30-7-2017)
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
  • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.apotheek.nl
  • www.virulite.nl
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Levent Konuk
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Powerfloh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.