Nachtelijk transpireren: oorzaken van zweten in je slaap

Nachtelijk transpireren of simpelweg zweten in je slaap kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit een te warm bed of te warme slaapkamer door het weer, de verwarming, beddengoed en nachtkleding. Daarnaast zorgen sommige ziekten (denk aan koorts) voor overmatig zweten, net als bepaalde medicijnen, zoals de pil, antidepressiva en medicijnen om angst tegen te gaan. Ook nachtmerries en slaapproblemen kunnen leiden tot zweten in je slaap. Om nachtelijk transpireren tegen te gaan is het belangrijk om de oorzaak ervan te kennen. Zweten in bed kan erg vervelend zijn. Het geeft je een vies gevoel; het kan behoorlijk stinken, je moet vaker je beddengoed verschonen; en nachtelijk transpireren is een belangrijke oorzaak van slapeloosheid.

Veel voorkomende oorzaken van nachtelijk transpireren

Nachtelijk zweten kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende daarvan is dat het te warm is in je slaapkamer en bed. In de zomer kun je hier soms niets aan doen, omdat de buitentemperatuur 's nachts erg hoog is. Daardoor is de temperatuur in de slaapkamer ook hoog. Vaak is er echter wel een menselijke oorzaak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de verwarming in de slaapkamer te hoog staat. Als het in de slaapkamer warmer is dan 18°C, en je hebt last van zweten, is het beter om de verwarming naar beneden te zetten. Pas daarbij wel op dat het ook niet te koud wordt in de kamer. Dat kan weer leiden tot spierpijn, een stijve nek of zelfs ziekte.

Katoen in plaats van synthetisch materiaal

Een andere veel voorkomende oorzaak van nachtelijk transpireren is te warm beddengoed. Dat kan komen door te veel dekens of dikke dekens, maar ook door het materiaal van het beddengoed. Synthetisch materiaal ademt niet of nauwelijks en zorgt ervoor dat je gaat zweten. Katoenen lakens en kussenslopen zijn bijvoorbeeld veel beter.

Wat geldt voor je lakens en ander beddengoed gaat ook op voor je nachtkleding. Bij een synthetisch nachthemd of pyjama is de kans op zweten veel groter dan bij een katoenen nachthemd of pyjama.

Overgang of nachtmerries

Er zijn ook oorzaken die niet met warmte in bed of in de slaapkamer te maken hebben. Vaak heeft dit met hormonen te maken. Zo kan de overgang een belangrijke oorzaak van nachtelijk zweten. Ook nachtmerries of opwindende dromen kunnen zorgen voor overmatig zweten. Ook slaapproblemen (waarbij je onregelmatig slaapt) kunnen nachtelijk transpireren bevorderen.

Lichamelijke inspanning vlak voor het slapen

Wanneer je lichamelijk inspanning levert, bijvoorbeeld door sport of lichamelijk zwaar werk moetje lichaam afkoelen. Dat gebeurt onder andere door zweten. Nachtelijk transpireren kan ook voortkomen uit activiteiten die je vlak voor het naar bed gaan hebt gedaan. Je lichaam is dan nog niet voldoende afgekoeld.

Zweten in je slaap als bijwerking van medicijnen

Zweten in je slaap kan ook een bijwerking van medicijnen zijn die je inneemt. Denk daarbij aan:
  • De pil
  • Antidepressiva
  • Medicijnen om angst te onderdrukken

Zeldzamer is nachtelijk transpireren als bijwerking bij:
  • Aspirine
  • Paracetamol
  • Nicotinezuur (vitamine B3)
  • Tamofixen
  • Nitroglycerine en apresoline (hydralazine)
  • Insuline
  • Viagra

Naast medicijnen kunnen ook alcohol en pittige kruiden het zweten stimuleren.

Nachtelijk transpireren als teken dat je ziek bent

Soms kan nachtelijk transpireren er ook op wijzen dat je ziek bent. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je koorts hebt, of dat je lijdt aan bloedarmoede. Erg onwaarschijnlijk, maar wel mogelijk is dat het zweten veroorzaakt wordt door ernstige ziekten als kanker, HIV-AIDS of tuberculose.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft u last van nachtelijke transpiratie?Nachtelijk transpireren, of makkelijker gezegd: zweten, is een erg vervelende aandoening waar veel mensen last van hebbe…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Waarom zweet de één meer dan de ander?Zweten ervaren veel mensen als iets vervelends. Maar het is heel normaal dat je bij inspanningen, zoals: sporten, drukte…
Nachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzwetenNachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzwetenWie 's nachts nogal veel zweet kan zijn slaap ernstig verstoord zien. Nachtelijk zweten kan dan ook vaak leiden tot slaa…

Koortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en lichtKoortslip behandelen: zinkzalf, pleister, tandpasta en lichtHoe kun je een koortslip behandelen? Een koortslip is een virale infectie van de lippen en/of de huid om de lippen heen.…
Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenZo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenHart- en vaatziekten komen vooral voor op oudere leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat het niet bij jongeren ook voorko…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.