Macrogol: een medicijn tegen verstopping

Macrogol: een medicijn tegen verstopping Het is heel vervelend als je last hebt van je stoelgang waardoor je niet meer naar het toilet kunt. Verstopping komt bij veel mensen voor, met name bij ouderen die veel op bed liggen. Als het niet meer helpt om op natuurlijke wijze de stoelgang te bevorderen, kan het zijn dat de huisarts het laxeermiddel macrogol voorschrijft. Het medicijn wordt niet alleen bij verstopping gebruikt, maar ook om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie.

Wat verstopping inhoudt

Hoe vaak iemand voor de grote boodschap naar het toilet gaat, verschilt per persoon. Er zijn mensen die maar 3 keer in de week hoeven, maar er zijn ook mensen die wel 3 keer op een dag gaan. Als je niet dagelijks naar de wc kunt gaan, hoeft het niet meteen te betekenen dat er sprake is van een verstopping. Er is sprake van een verstopping, ook wel obstipatie genoemd als de ontlasting minder vaak komt dan je gewend bent. De ontlasting is hard en droog en het kan pijnlijk zijn als het eruit komt.

Oorzaken verstopping

Er zijn verschillende oorzaken van verstopping. Het kan ontstaan door het reflex tot aandrang te negeren, waardoor je de ontlasting te lang ophoudt. Mensen die pijn hebben bij de stoelgang zijn geneigd het op te houden omdat ze bang zijn voor pijn. Aambeien kunnen een reden zijn van een pijnlijke stoelgang. Daarnaast kan voeding een rol spelen wanneer er te weinig vezels in het dieet zitten of wanneer er te weinig vocht wordt gedronken. Verder kunnen een gebrek aan lichaamsbeweging, stress of bijwerking van bepaalde medicijnen een rol spelen bij verstopping.

Laxeermiddel

Als de stoelgang een probleem vormt, kan de huisarts het laxeermiddel macrogol voorschrijven. Dit is een zwelmiddel dat ervoor zorgt dat de ontlasting meer volume krijgt. Doordat het dikker wordt, kan het gemakkelijker door de darm getransporteerd worden. Dit middel wordt vaak gebruikt in combinatie met andere stoffen die de stoelgang bevorderen, zoals bepaalde zouten. Macrogol wordt gebruikt bij kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Vooral oudere mensen die veel op bed liggen, hebben een grotere kans op verstopping. Vaak hebben oudere mensen een slechte eetgewoonte en drinken zij te weinig. Als het niet meer lukt om op normale wijze naar de wc te kunnen, is een laxeermiddel soms noodzakelijk.

De werking

De meeste medicijnen met macrogol, bevatten mineralen, ook wel elektrolyten genoemd, zoals: kaliumchloride, natriumchloride of natriumsulfaat. Deze stoffen zorgen ervoor dat er dat er minder vocht wordt uitgescheiden, waardoor uitdroging wordt voorkomen. De elektrolyten worden slecht opgenomen in het lichaam en blijven achter in de darmen. Daar trekken ze water aan, waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ontlasting opzwelt en gemakkelijker door de darm passeert. Omdat de ontlasting zachter is, wordt de stoelgang minder pijnlijk. Het laxeermiddel wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm (endeldarm) leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Na enkele uren begint het al te werken. Het kan tot wel 2 dagen duren voordat je merkt dat de stoelgang weer op gang komt.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk medicijn, kun je last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een gezwollen buik, diarree, braken, misselijkheid of buikpijn. Meestal zijn de bijwerkingen de eerste paar dagen aanwezig omdat het lichaam nog aan het middel moet wennen. Mochten de klachten aanhouden, kan de dosis worden verlaagd. Als er teveel van het middel is gebruikt, kan er een flinke diarree ontstaan. Als buikkrampen of andere klachten blijven aanhouden, neem dan contact op met de huisarts.

Misbruik

Sommige mensen gebruiken laxeermiddelen om af te vallen. Er zijn zelfs mensen die het al zo lang gebruiken dat ze niet meer zonder kunnen. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kunnen de darmwand beschadigen, omdat de darmwandcellen en zenuwuiteinden zijn aangetast. Hierdoor heb je steeds meer laxeermiddel nodig voor het behouden van een stoelgang. Door het misbruik van laxeermiddelen, kan er een soort van verslaving ontstaan en uiteindelijk lukt het niet meer om zonder laxeermiddelen naar de wc te kunnen. De darmen zullen steeds minder uit zichzelf functioneren en kunnen onherstelbaar beschadigd raken.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Een slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang hebben is ontzettend vervelend. Verstopping is iets waar vooral vrouwen last van hebben. Veel vrou…
Laxeermiddelen: de gevaren van laxativaLaxeermiddelen: de gevaren van laxativaEen laxerend middel wordt vaak gebruikt in onze samenleving. Dit vooral bij de oudere generaties. Ook zijn er veel mense…
Verstopping van de darmen; oorzaken en behandelingVerstopping van de darmen; oorzaken en behandelingIedereen heeft wel eens last van verstopping van de darmen. Vaak ten gevolge van stress, te weinig beweging, tijdens vak…

Verkregen lipodystrofieVerkregen lipodystrofie is niet te vergelijken met familiale lipodystrofie. Verkregen staat in dit geval voor niet-erfel…
Werking en bijwerkingen van ACE remmer(s) (zoals Enalapril)Werking en bijwerkingen van ACE remmer(s) (zoals Enalapril)ACE remmers zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk. Twee voorbeelden van ACE - remmers zijn Enalapril en Lisinopril. De bl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.