Schilfers en vochtblaasjes op de huid: dyshidrotisch eczeem

Schilfers en vochtblaasjes op de huid: dyshidrotisch eczeem Het hebben van vocht gevulde blaasjes, welke indampen en schilfers met pijnlijke kloven veroorzaken wordt dyshidrotisch eczeem genoemd. Het komt meestal als een aanval voor en kan een maand lang aanhouden. Daarna kan de huid weer rustig worden, echter het kan ook continu problemen veroorzaken. Wat kunnen de onderliggende problemen voor de schilfervorming zijn, wat zijn de klachten en wat kan eraan worden gedaan?

Dyshidrotisch eczeem


Gefaseerde ontwikkeling aandoening

De vorming van dit eczeem komt in de meeste gevallen in aanvallen voor. Binnen een termijn van vier weken groeien de blaasjes, drogen deze in en verweren. De blaasjes zijn in eerste instantie klein en liggen diep geworteld in de huid. Soms kunnen de met vocht gevulde blaasjes uitgroeien tot enkele centimeters. Het vocht droogt geleidelijk aan uit (geeft een bruingele kleur), waarna het erodeert. De achterblijvende geschilferde huid zal daarna relatief droog zijn en voelt stug aan. In sommige gevallen leidt het tot een gescheurde huid. Let wel soms komt de aandoening voor zonder dat er blaasjes zijn (lamellaris sicca). Oftewel de schilfering kan spontaan voordoen.

Mate van voorkomen

Deze aandoening komt vaak voor en meestal gaat het om de chronische variant. De klachten kunnen dus aanhoudend zijn of komen na een periode van rust weer terug. Ontstaat het dan lijkt het als een acute aanval voor te komen, waarna het zeker een maand duurt voordat de huid tot rust komt. De ontsteking komt in de meeste gevallen op de handen voor, echter in enkele gevallen zit het ook op of onder de voeten. De handpalmen, vingerzijden of voetzolen zijn dan aangetast.

Klachten bij dyshidrotisch eczeem

De huidblaasjes geven in de eerste weken veel overlast. Er is sprake van een irriterende jeuk, waardoor de persoon wil gaan krabben. Voor versneld herstel is het altijd beter om van dergelijke blaasjes af te blijven. Eventueel vrijgekomen vocht uit de blaasjes kan omringende huid verder irriteren. De huid lijkt na het indampen van het vocht lichter van kleur. De handen kunnen soms aanhoudend schilferen en diepe scheuren vertonen. De droogte betekent ook dat de huid extra gevoelig is. Het kan dus aanleiding voor hernieuwde vorming van blaasjes zijn, waardoor het proces weer van voren af aan begint.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Waarom de ene persoon handeczeem krijgt en de andere niet, is tot dusver niet bekend. Vermoedelijk is er een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Denk aan geparfumeerde zeep, waardoor de schilfervorming acuut kan worden veroorzaakt. Door goedkope zeep te nemen kan dit probleem worden vermeden. De aandoening komt daarnaast eerder voor bij mensen met aanleg voor eczeem. Heeft men als kind constitutioneel eczeem gehad, dan kan men het eerder krijgen. Hiernaast zijn een aantal redenen waarom men er last van heeft.

Gevoeligheid voor stoffen

Zeep, olie en andere allergie veroorzakende stoffen kunnen heftige huidreacties geven. Het kan daarbij gaan om geurstoffen, maar ook bepaalde metaaldeeltjes of andere elementen. Komt de huid ermee in aanraking doordat men de handen ermee insmeert, dan zal de huid erop reageren. Het is daarbij per persoon afhankelijk voor welke stof men feitelijk allergisch is. Zolang de veroorzakende stof niet is gevonden, zal de huid erop reageren. Vermoedt men deze aandoening dan kan een allergie onderzoek noodzakelijk zijn, zodat zekere stoffen of producten kunnen worden vermeden. Let wel dat ook drinkwater een huidreactie kan veroorzaken. Het aandeel lood, nikkel of chroom kan ervoor zorgen dat de huid erop reageert. In dat geval is water uit flesjes of bronwater aan te bevelen.

pH waarde

De huid heeft meestal een zuurtegraad van rond de 5,5 pH. Het vormt een stabiele balans voor huidbacteriën, zodat de huid normaal functioneert. Door bijvoorbeeld zeep kan het zuurtegraad in onbalans komen, waardoor nuttige bacteriën verdwijnen. Ongewenste bacteriën en/ of schimmels kunnen de overhand nemen. Dit kan aanleiding zijn voor het krijgen van een huidontsteking. Men moet pH neutrale zeep toepassen om de handen te wassen.

Spanningen

Een aanvullend probleem kunnen stress en angst zijn. Door toenemende spanningen in het lichaam stijgt het zuurgehalte. Dit kan zo zijn gevolgen hebben op de ontwikkeling van de aandoening. Meer stress kan de eczeem sneller laten groeien. Ook kunnen schilfers en huidkloven zelf spanningen en stress veroorzaken. Oftewel een vicieuze cirkel waardoor de omstandigheid in stand wordt gehouden.

Behandeling

Ondanks dat voorgaande redenen het kunnen veroorzaken, wordt in vier van de vijf gevallen nooit een veroorzaker geïdentificeerd. De aandoening wordt dan proefondervindelijk behandeld. Mogelijk kunnen veroorzakende stoffen worden vastgesteld, zodat deze worden vermeden. Daarnaast dient men zoveel als mogelijk van de aangetaste huid af te blijven. Is er sprake van vocht gevulde blaasjes dan kan zinkzalf uitkomst bieden om de vloeistof versneld te laten indampen. Daarnaast kan een ontstekingsremmende zalf op doktersrecept worden verkregen. Ook is het vermijden van leidingwater en basische of geparfumeerde zeep verstandig. In sommige gevallen wordt teerzalf voorgeschreven, aangezien hiermee goede resultaten zijn bereikt. Toch zitten hieraan ook kanttekeningen, zoals een kleine kans op de vorming van zweren. Laat u dus goed informeren alvorens voor teerzalf wordt gekozen.

Omdat er sprake is van een droge huid, dient u het regelmatig in te vetten. Zalfjes zijn er in vele soorten en vormen beschikbaar. Laat u goed informeren welke zalfjes het beste resultaat bieden. Informeer eveneens hoe u uw handen tegen allergie veroorzakende stoffen kunt beschermen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem (soorten eczeem): symptomen, oorzaak en behandelingEczeem (soorten eczeem): symptomen, oorzaak en behandelingEczeem is een oppervlakkige, niet besmettelijke huidaandoening. Eczeem kenmerkt zich door rode, jeukende en met blaasjes…
Constitutioneel eczeem: rode huid, jeuk, schilfers, blaasjesConstitutioneel eczeem: rode huid, jeuk, schilfers, blaasjesExtreem veel eczeem en schilfers voornamelijk in het aangezicht en andere lichaamsdelen kan worden veroorzaakt door de i…

Teerzalf: effectieve behandeling van psoriasis en huideczeemTeerzalf: effectieve behandeling van psoriasis en huideczeemVoor de behandeling van huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis werd vroeger teerzalf gebruikt. Het is een goedkoop…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/ziekten/schilferige-huid-handen-verschillende-dokters.333092
  • http://www.huidinfo.nl/dyshidrotischeczeem.html
  • http://www.huidfonds.nl/huid-aandoeningen/Wanneer-is-een-behandeling-met-teerzalf-nodig-en-wenselijk
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.