Gebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopen

Gebroken hiel: intense hielpijn, zwelling, niet kunnen lopen Door een ongelukkige landing bij het springen kan een hielbeen fractuur worden veroorzaakt. Het gaat gepaard met zwelling, intense pijn en het niet kunnen belasten van de voet. Gaat de breuk niet tot het gewricht dan kan het zonder complicaties herstellen. Dit is anders als de calceneus fractuur wel tot het gewricht loopt. Wat zijn de consequenties van een gebroken hiel en hoe kan het worden hersteld?

Gebroken hiel


Beschrijving van de hiel

De achterzijde van de voet is de hiel en vormt de harde verbinding van het onderbeen met het loopvlak. Het hielbot is van de zesentwintig voetbotten het grootst qua formaat. Het is meest herkenbaar als de harde bolling achter op de voet. Aan de hiel zit de kuitpees (achillespees) verbonden als ook de zoolpeesplaat. Bij het lopen vangt dit bot de eerste schok op. Het wordt ook wel het sprongbeen genoemd, waarbij de belasting van gewicht met snelheid wordt opgenomen. Oftewel het heeft een zeer belangrijke functie.

Hielspoor of gebroken hiel

Er is een typerend onderscheid qua pijn te noemen. Het komt soms voor dat er een ontsteking aan de peesplaat van de zool ontstaat. Die ontsteking leidt tot een verharding of verbotting, waardoor zeer pijnlijke klachten kunnen ontstaan. Die pijn zit direct achter de hiel in de zool. In dat geval is er sprake van hielspoor. Bij een gebroken hiel zit de pijn meer naar achteren, waarbij de pezen meestal niet meer goed kunnen worden aangespannen. De breuk, pijn en zwelling zorgt ervoor dat de persoon niet normaal kan bewegen.

Oorzaak

Zoals bij de meeste fracturen wordt het voornamelijk veroorzaakt door de opname van te grote krachten in het bot. Dit kan door een hoge val, een sprong ergens vanaf, ongewone zijdelingse of onverwachte bewegingen worden veroorzaakt. Het kan daarnaast ook door een verkeersongeval of zware stress belasting (zoals een zwaar vallend object) komen. Let wel mensen met osteoporose kunnen minder kracht in de botten opnemen, waardoor de fractuur eerder kan ontstaan. Men moet iedere sprong van welke hoogte dan ook vermijden.

Fractuur

Bij een calceneus fractuur is het hielbot gebroken. Dit komt in twee varianten voor. Fracturen welke wel of niet tot in het gewricht lopen. Is door omstandigheden een breuk opgetreden, dan moet de impact ervan worden vastgelegd. Is er sprake van een breuk tot aan het gewricht dan zal herstel mogelijk langer duren, waarnaast de persoon ook langdurig complicaties eraan kan overhouden. Oftewel een beperkte fractuur, welke niet tot het gewricht loopt biedt veel betere kansen op volledig herstel. Mensen met osteoporose hebben bij een breuk verhoogde kans op een breuk tot in het gewricht.

Hoe te herkennen?

Is de hiel gebroken dan kan het zeer pijnlijk zijn. De persoon kan totaal niet meer op de voet staan, waarbij erop lopen totaal is uitgesloten. Het gaat gepaard met zwelling, voornamelijk rondom de hiel en kan uitgroeien tot zwelling van de enkel of een deel van de voet. Het is noodzaak om één en ander te koelen, zodat de zwelling iets kan afnemen. In het ziekenhuis wordt vastgesteld om welke fractuur het gaat.

Behandeling

Heeft de breuk geen versplintering opgeleverd en loopt het niet tot het gewricht dan wordt meestal een gips aangelegd. Oftewel het complete onderbeen met voet wordt geïmmobiliseerd, zodat de botten en het gewricht totale rust krijgen. Deze aanpak kan anderhalf tot drie maand in beslag nemen. Is er echter sprake van verschoven botdelen, versplintering of een breuk tot het gewricht dan moet het worden geopereerd. Er wordt osteosynthese toegepast, zodat de botdelen worden gefixeerd. Enerzijds gaat het om kruislings ingebrachte schroeven en anderzijds gaat het om een combinatie van schroeven met plaatjes. Afhankelijk van de ernst van de breuk wordt hiertussen een keus gemaakt.

Laat u goed informeren door de behandelend arts hoe één en ander wordt hersteld en wanneer het weer mag worden belast. Houd er rekening mee dat een breuk tot het gewricht aanhoudende complicaties kan geven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…
Hielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan war…

Diabetes type 2 en overgewichtDiabetes type 2 en overgewichtOvergewicht is de afgelopen jaren globaal aan het toenemen, dus ook in Nederland. Hierdoor is er ook een toename van dia…
Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Mijn nagel is gescheurd of gebroken, wat kan ik doen?Een nagelbreuk kan iedereen zomaar overkomen, zeker als men broze nagels heeft. Door een onhandige beweging blijft men m…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinfo.nl/%7B18c52475-a933-4ce1-8cd3-bd10429bef48%7D
  • http://www.learningsupport.nl/operatie-inzicht/onderste-extremiteit/calcaneus-fractuur.html
  • http://www.hielspoor.info/hielspoor_fasciitis_plantaris_hielpijn.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.