De Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturen

De Gannet: een beter implantaat bij heuphalsfracturen Met de toename van het aantal ouderen in ons land, neemt ook het aantal gevallen van een gebroken heup toe. Een heupfractuur is al een lastige breuk. Maar omdat het vaak om oudere patienten gaat, zodat onder andere botontkalking een rol speelt, geneest een heupfractuur lang niet altijd even gemakkelijk of goed. Maar een op de vier mensen blijkt helemaal te genezen. De traumachirurg Ariaan van Walsum merkte hoe vaak het mis ging met de zogenaamde heuphalsfractuur, een van de soorten breuken waarbij een prothese nodig is. Hij ontwikkelde een beter implantaat, samen met medisch architectenbureau BAAT. Het resultaat is de zogenaamde Gannet. Volgens wetenschappelijke publicaties inderdaad een hele verbetering. Jammer is wel dat de leeftijdgrens rond de 75 jaar ligt, dat het alleen om heuphalsbreuken gaat én dat de patient voor de breuk nog zelfstandig moet hebben gelopen. Onder die voorwaarden echter, is snellere en betere genezing volgens onderzoek mogelijk. Met de toename van het aantal ouderen in ons land, neemt ook het aantal gevallen van een gebroken heup toe. Een lastige breuk, die, zeker omdat het vaak om oudere patienten gaat, niet altijd even voorspoedig geneest. Verdrietig genoeg geneest slechts een op de vier mensen helemaal. Complicaties komen onder andere voor vanwege de botontkalking ofwel osteoporose die mensen op hogere leeftijd veel treft. Vandaar dat de gezondheidszorg voor een flinke uitdaging staat: er vinden in ons land per jaar 24.000 heupoperaties plaats.

Behandeling van een gebroken heup: leeftijd vaak bepalend

De behandeling van een gebroken heup varieert, en wordt vaak bepaald door de leeftijd. Bij jonge patienten zet de behandelend arts vaak in op behoud van de heupkop, maar bij oudere patienten wordt in de meeste gevallen gekozen voor wat in de volksmond een 'kunstheup' heet.

Complicaties aanzienlijk verminderd

De wetenschap staat niet stil in pogingen om de perikelen bij een heupfractuur in te dammen. Een van de meest recente vondsten is de zogenaamde Gannet. Dit is een nieuw soort implantaat dat als voordeel heeft dat complicaties bij een gebroken heup mogelijk aanzienlijk worden verminderd. Er is inmiddels zowel een proefschrift over dit feit verschenen, als een aantal wetenschappelijke publicaties. De Gannet, wat de Engelse naam is voor de doelgerichte, gestroomlijnde en snelle zeevogel Jan-van-Gent, doet zijn naam eer aan, volgens chirurgen. De aderen rondom de kop worden gespaard, de heup wordt gestabiliseerd en de breuk krijgt optimale kans om te genezen. Het gevolg is dat het percentage genezen breuken groter is, en de kans op complicaties kleiner dan bij de traditioneel implantaten. Niet alleen de patient kan baat hebben bij de ontwikkeling van de Gannet. Minder complicaties, dat zorgt ook voor kostenbesparing. Jammer genoeg is de Gannet niet geschikt voor alle breuken. Het gaat specifiek om breuken die net onder de heupkop zitten, in de zogenaamde hals van de heup. Bovendien moeten mensen voor het breken van de heup nog hebben kunnen lopen zonder hulpmiddelen. Er ligt ook een leeftijdsgrens van rond de 75 jaar. Boven die leeftijd krijgen mensen in het algemeen toch (deels of geheel) een 'nieuwe heup'.

Heupfractuur en prothese

Gebroken heupen die alleen met protheses worden behandeld, zijn breuken die zijn ontstaan onder de zogenaamde heupkop, of ergens op dat wat de heuphals wordt genoemd. Dit komt omdat de bloedvoorziening van de heupkop verslechtert door een dergelijke breuk.

Fouten bij heuphalsfracturen

Het was dr. Ariaan van Walsum, traumachirurg in het Medisch Spectrum Twente, die de Gannet heeft ontwikkeld. Van Walsum werd hiertoe aangespoord door het forse aantal fouten dat hij zag optreden, specifiek als het ging om zogenaamde heuphalsfracturen (in vaktermen: mediale collumfracturen). De bestaande technieken volstonden blijkbaar niet altijd even goed. Dr. Van Walsum ontwikkelde een nieuw implantaat.Hij focuste daarbij op de specifieke kenmerken van een heuphalsfractuur, en op de biologische factoren die een rol spelen bij het helingsproces van deze fractuur. Van Walsem ontwikkelde een implantaat dat simpel in gebruik is, en niet al te groot. Het medische ingenieursbureau BAAT Medical (ja, die tak van sport bestaat) werkte met de arts samen. Van Walsum ging niet over een nacht ijs, de ontwikkeling werd in 2007 in gang gezet en duurde dus een aantal jaar.

Cijfers en aantallen

Gannet BV,de naam achter het Gannet implantaat, heeft een overeenkomst gesloten met het Health Innovation Fund. Dit biedt de kans om de Gannet op veel plekken te kunnen introduceren. Sinds 2011 is de Gannet dus in gebruik in vijf Nederlandse ziekenhuizen, en hebben ruim 300 patiënten een implantaat gekregen. Tot nu toe reppen de wetenschappelijke publicaties van prima resultaten. Daarbij zijn flinke aantallen patienten betrokken, recente studies baseren zich bijvoorbeeld op een aantal van ruim 200 patiënten. Peter Lindeman, algemeen directeur van Gannet B.V, verwachtte in 2014 spoedige nieuwe introducties in ziekenhuizen in Engeland, Denemarken, Duitsland, Turkije en België. Meer weten? Surf naar www.gannet.nu.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Gebroken heup, soorten prothesen en preventieEen heup bevindt zich daar waar het bovenbeen en bekken bij elkaar komen. Bij een ernstige val kan het bovenbeen breken…
Gebroken heup, herkennen en genezenGebroken heup, herkennen en genezenVeel oudere mensen breken een heup, maar natuurlijk kunnen ook jonge mensen hun heup breken. Een gebroken heup heeft vee…
Veel voorkomende botbreuken, en de genezingsduur daarvanBotbreuken zijn veel voorkomend. Omdat er in het hele lichaam botten zitten, kunnen deze ook op veel plaatsen breken. Ma…

Mastopathie: gespannen, pijnlijke borsten, vocht uit tepelsMastopathie: gespannen, pijnlijke borsten, vocht uit tepelsGespannen, pijnlijke borsten is een vervelende klacht die sommige vrouwen treft. Mastopathie betekent 'pijnlijke borsten…
Tramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol: een sterke pijnstiller bij matige tot erge pijnTramadol is een morfineachtige pijnstiller, ook wel een opioïd genoemd en het behoort tot de sterkere pijnstillers. Het…
Bronnen en referenties
  • Orthopedie.nl
  • Persbericht Gannet BV
  • Orthopedie-web.be
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.