Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandeling

Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandeling Tandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal ontstaat het abces als bacteriën door de harde lagen van een tand of kies heen dringen (bijvoorbeeld door cariës, ook bekend als een gaatje) en de tandpulpa - de zachte kern met bloedvaten en zenuwen - aantasten. Dan is vaak een wortelkanaalbehandeling nodig.

Tandwortelpunt ontsteking: kiespijn

Als bacteriën dicht bij de zachte kern van de tand komen (de pulpaholte) kan de zenuw gaan ontsteken (dit heet pulpitis). Dit kan komen door een gaatje (lees hier het artikel over cariës en tandbederf). Van pulpitis heb je een irreversibele en een reversibele variant. De reversibele pulpitis kan genezen, de irreversibele niet. Als de ontsteking verder gaat kan de zenuw helemaal worden aangetast (en gaat hij dood).

Bacteriën en dood weefsel vormen pus, die zich kan verspreiden naar aangrenzend weefsel en daar een pijnlijk abces kan vormen. Als geen behandeling volgt kan een abces ontstaan met een uitgang via het kaakbot naar het tandvlees. Deze uitgang heet een fistel. Via deze uitgang kan de pus wegvloeien, waardoor de pijn kan verdwijnen (de druk is er af). Helaas kan de infectie ook worden verspreid. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen.

Symptomen tandwortelpunt ontsteking

De meest voorkomende symptomen waaraan u het abces kan herkennen:
  • Zeurende of kloppende pijn in een kies of tand en/of hevige pijn bij buiten of kauwen.
  • Gevoeligheid voor warme en koude drank en voedsel.
  • Pijn, roodheid en zwelling van het tandvlees.
  • Vieze smaak in de mond als het abces rijp wordt en barst.
  • Zwelling en pijn in aangrenzende lymfeklieren.
  • Koorts en algemeen ziek zijn.

Oorzaken tandwortelpunt ontsteking

  • Cariës (tandbederf) dat de buitenste harde lagen van tanden en kiezen aantast, is de meest voorkomende oorzaak.
  • Een abces kan ontstaan bij vergevorderde tandvleesontsteking of parodontitis, omdat de bacteriën gedijen in de ruimte tussen tanden en tandvlees.
  • Soms sterft de zenuw om onbekende redenen af, waarbij pus ontstaat met als mogelijk gevolg een abces.

Preventie kiespijn voorkomen

Hoe voorkom je een tandwortelpunt ontsteking? Door een goede mondhygiëne! Zie hiervoor het artikel mondhygiëne instructie. Ga minimaal eenmaal per jaar voor controle naar de tandarts, deze kan klachten tijdig herkennen en opsporen en indien nodig behandelen.

Behandeling kiespijn

Hoe wordt een ontsteking aan de tandwortelpunt behandeld?
  • Spoelen met water tegen de pijn (symptoom bestrijding).
  • Aspirine of andere pijnstillers (symptoom bestrijding). In ernstiger gevallen wordt codeïne voorgeschreven.
  • Uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling (start).
  • Tegen de infectie worden antibiotica voorgeschreven.
  • Soms moet de kies of tand worden getrokken (extractie).

Wortelkanaalbehandeling

De tandarts voert doorgaans een wortelkanaalbehandeling uit. Natuurlijk onder verdoving. Na de wortelkanaalbehandeling zijn de wortelkanalen gevuld met een soort rubber en wordt het afgesloten met een vulmateriaal. Ook kan de tandarts ervoor kiezen om een kroon op te tand of kies te zetten, zodat de wortelkanaalbehandeling beter beschermd is tegen een nieuwe infectie.

Naar de tandarts

Meestal is kiespijn de oorzaak voor een bezoek aan de tandarts. Ga onmiddellijk naar de tandarts als de pijn verdwijnt, omdat een abces is gebarsten of als de zwelling zich uitbreidt naar het gezicht en hals.

De tandarts onderzoekt uw gebit eerst en kan daarbij röntgenfoto's nemen (zie het artikel over röntgen foto's). Vervolgens kan de tandarts een klein gaatje boren door de tand of kies heen tot in de zenuwkamer om bij de ontsteking te komen. Ervaren tandartsen kunnen zelfs ruiken welke bacteriën er zitten. De tandholte en de wortelkanalen worden vervolgens gereinigd en gedesinfecteerd (wortelkanaalbehandeling). Als alles is schoongemaakt, worden de wortelkanalen gevuld en veelal een kroon aangebracht.

Ook bij kiezen of tanden waar al een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd, kan opnieuw abces ontstaan. Een behandeling bij de kaakchirurg (de apex behandeling) of endodontoloog (de her-endo behandeling) is dan mogelijk. Bespreek dit met uw tandarts.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Wortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: wortelkanaalbehandeling, symptomen, klachten. Een wortelpuntontsteking komt vaak voor na niet beha…
Gebitsabces: oorzaak en behandelingGebitsabces: oorzaak en behandelingAls je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoop…

Aandoeningen aan de speekselklierenAandoeningen aan de speekselklierenDe mens heeft drie grote speekselklieren: opzij van de mond onder de oren, onder de kaak en in de mondbodem onder de ton…
Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frankes, Openclipart
  • Geneeswijzer, druk uit 2000.
  • Eigen ervaringen in de tandartsenpraktijk.
Reacties

Bram, 14-08-2017
Een paar weken geleden had ik last van mijn kies telkens na het eten. Ik ben dan naar de tandarts geweest en zij heeft de tand ontzenuwd. De dagen erna bleef de pijn duren. Nu ben ik bijna 10 dagen later en de pijn is erger geworden. Bij het aanraken van de tand voel ik een stekende pijn en als ik het tandvlees rondom mijn pijnlijke tand aanraak doet dit ook zeer. Mijn tandvlees deed een paar dagen geleden nog geen pijn bij het aanraken. Als ik info vraag aan mijn tandarts zegt ze dat de tand getrokken moet worden maar dat vind ik nogal drastisch. Antibiotica is nog niet geprobeerd bijvoorbeeld. Reactie infoteur, 15-08-2017
Mijn beste,
Antibiotica is binnen de tandheelkunde maar zeer beperkt geïndiceerd. Andere behandelopties als een wortelkanaal her-behandeling (mogelijk is er nog een extra kanaal of kanalen) door een endodontoloog, een apex-resectie (door endodontoloog en/of kaakchirurg) moeten ook overwogen worden. Tenzij er sprake is van een fractuur in de wortel, dan is verwijdering de meest voorspelbare behandeling.
Met groet.

Joost, 12-05-2016
Ik heb drie weken geleden bij de kaakchirurg mijn rechter verstandskiezen laten verwijderen. Vijf dagen geleden kreeg ik erg veel pijn en een kloppend gevoel in mijn kaak. Nu heb ik drie dagen geleden een antibioticakuur van de chirurg gekregen, maar de pijn lijkt niet minder te worden. Mijn wang lijkt op een vreemde manier verdoofd te zijn en mijn kaak tot aan mijn voortanden (rechter zijde) bonken nog als een malle. Ik slik ontzettend veel pijnstillers omdat het anders echt niet te doen is.

Zou ik nog een keer terug moeten naar het ziekenhuis? Reactie infoteur, 18-05-2016
Mijn beste,
Als u inderdaad reeds 3 dagen alle tabletten van de antibiotica heeft geslikt en de klachten gaan hiermee niet over, ook niet met pijnstillers, is het m.i. raadzaam om de kaakchirurg nogmaals te bezoeken voor een consult.
Sterkte ermee.

Wortelkanaal Behandeling, 09-04-2016
Had een
vieze smaak in mijn mond, en mijn tandvlees beetje dik.tandarts geweest en een wortelkanaal behaneling gehad
ben nu 4 weken verder, maar nogsteeds een vieze geur in mijn mond.zal de ontsteking er nog zijn?kosten waren best wel duur, moet ik weer zoveel betalen als de tandarts weer aan gaat werken.graag hoor ik het
hartelijk dank vast Reactie infoteur, 10-04-2016
Het is moeilijk te bepalen waarom de ontsteking niet weg is gegaan. Het is noodzaak eerst dit te laten onderzoeken, om vervolgens het behandelplan op te stellen (met daarbij de informatie over de kosten van de verschillende behandelingen).
Vriendelijke groet,
Victorho

Lia, 24-02-2016
Ik heb een paar jaar terug een ontstoking gehad aan een kies in mijn bovenkaak. Deze heeft toen een wortelkanaalbehandeling gehad en er is een kroon opgezet.
Vorig jaar juni bij een controle bij de tandarts heb ik aangegeven dat ik af en toe last had van die kies, en dat het vooral bij de eerste keer eten op een dag, dat het leek alsof er binnenin iets knapte waarna ik niets meer voelde. Tandarts heeft toen foto's gemaakt en bleek dat er 2 kanalen waren bij een kies waar er normaal maar 1 zit. Weer een wortelkanaalbehandeling gehad, die naar mijn gevoel niets heeft uitgehaald. 2 weken later 's nachts midden in de nacht wakker van ontzettende pijn en ik kon langskomen bij de tandarts toen ik gebeld had. Weer een foto en ja er was niets te zien dus dan maar door naar kaakchirurg. Geen antibiotica, geen pijnstillers en ik kon met veel pijn en moeite een week later naar de kaakchiriurg.
6 dagen bijna niet geslapen of kunnen functioneren van de pijn en begon letterlijk scheel te kijken. Eindelijk naar de kaakchirurg die in eerste instantie zei niets te kunnen doen, omdat het waarschijnlijk toch aan de wortelkanaalbehandeling lag, maar toch maar een wortelpunt behandeling meteen heeft gedaan. Pijn was toen wel een stuk minder, en week erop controle bij de tandarts gehad. Het geneesde goed en ik kon weer naar huis.
Bij de volgende controle blijk ik ineens een fistel te hebben, en nu krijg ik te horen dat de kroon toch getrokken moet worden.
Ik ben daar dus best van geschrokken aangezien het de kies is die meteen naast mijn hoektand zit. En heb liever geen gat daar in mijn mond aangezien ik dan niet meer durf te lachen! Overleg gehad, en brug is geen optie vanwege de mindere conditie van de kies er naast. Een prothese vindt hij onzin, en nu hebben we afgesproken dat ik er over na mag denken.
Is er werkelijk geen andere optie dan trekken? Want hij hoeft niet met een gat te lopen in zijn gebit. Reactie infoteur, 25-02-2016
Indien een kies al een wortelkanaalbehandeling, daarna een wortelkanaal her-behandeling en een apex-resectie heeft ondergaan, is er alles aan gedaan om de kies te redden en is deze nu helaas uitbehandeld. Naast de brug is dan een implantaat een alternatief. Aangezien deze eerst in het bot moet inhelen, is een (tijdelijke) plaatprothese (een plaatje of spoon-denture) gangbaar om te vervaardigen vanwege de esthetiek. Sterkte met het maken van een keuze.

Flower, 15-09-2014
Een jaar geleden heb ik bij een kies rechts onderin, een wortelkanaalbehandeling gehad.
2 weken geleden, kwam ik voor controle, zat er een gaatje. Deze is die week nog gevuld.
Vorige week kwam er opeens een mega kiespijn opzetten. Vandaag weer naar de tandarts geweest, foto laten maken en nu blijkt dat er een ontsteking onder de kies zit. Mijn vraag, hoe kan dit? En Kan het dat hij dit 2 weken geleden nog niet heeft gezien tijdens de controle? Of is dit alleen om extra geld binnen te slepen?
De tandarts zei dat ik hem er beter kon uithalen omdat het waarschijnlijk geen nut heeft als er een kroon op komt. Hier is hij te zwak voor.
Woensdag word hij er dus uitgehaald. Is dit pijnlijker dan normaal kies trekken? Omdat de pijn dit keer niet in de kies zelf zit? Reactie infoteur, 15-09-2014
Mijn beste,
Als er een gaatje zit in een kies met een wortelkanaalbehandeling is het niet duidelijk of er iets speelt aan de wortelpunt, dit kan alleen separaat met een losse rontgenfoto worden beoordeeld. Normaal gesproken worden bij de halfjaarlijkse controles geen rontgenfoto's gemaakt van wortelkanaalbehandelingen als daar geen aanleiding voor is. Gaatjes zijn des te meer belangrijk om te vullen in dergelijke tanden en kiezen, aangezien bacteriën weer het wortelkanaalstelsel kunnen infecteren. Ten slotte; bij een adequate verdoving hoort er geen verschil te zijn in behandeling: dit hoort pijnloos te verlopen.
Met groet.

Jane, 25-05-2014
Mijn wortelpunt was ontstoken, er is een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, daarna bleef de kies toch wat gevoelig en los zitten en leek het niet helemaal over te gaan. De tandarts adviseerde om een wortelpuntverwijdering te overwegen. Kort daarna is is de kies vrijwel helemaal vast gaan zitten, en heb ik er niet veel last meer van, maar is er wel een bultje op mijn tandvlees verschenen bij die kies.

Nu is mijn vraag:
1. Waarom moet een wortelpunt verwijderd worden? Kan een ontsteking niet gewoon behandeld worden met bijv. antibiotica en dergelijke? Het gaat toch om bacteriën?
2. Ik lees dat na een wortelpuntverwijdering toch ook nog ontstekingen voorkomen, die vervolgens wel met antibiotica behandeld worden. Waarom dan wel en daarvoor niet?
3. Hoe komt het dat ik zo'n bultje krijg op mijn tandvlees, terwijl de kies juist vaster is gaan zitten? Voor mij als leek klinkt dat alsof het bot om de wortelpunt is gaan herstellen en de bacteriën nu een andere uitweg zoeken. Is dat grote onzin? Reactie infoteur, 25-05-2014
Mijn beste,
1. Antibiotica kunnen zeker helpen bij sommige problemen in de mond. Echter, als de bacteriën zich in het verder lege wortelkanaal bevinden, kunnen ze vanuit daar een ontstekingsreactie blijven onderhouden. Antibiotica blijft dan slechts symptoombestrijding.
2. Bij een wortelpuntverwijdering wordt er onder steriele omstandigheden een stuk van het te verwachten (re-)geïnfecteerde wortelpuntdeel verwijderd en vaak ook hermetisch afgesloten. Als deze behandeling niet slaagt, dan is het voor de tand einde verhaal, vandaar ook de greep naar antibiotica. Bij een re-infectie van een wortelkanaalbehandeling, kan opnieuw een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. Hiervan is de prognose beter. Echter, er zijn diverse redenen waarom een tweede behandeling ook niet aanslaat.
3. Mijn hypothese is inderdaad ook dat het ontstekingsvocht een andere weg naar buiten heeft gevonden (via het bultje), waardoor op andere plekken het parodontium (de tandophanging) de kans krijgt om te genezen (m.a.w. het tandvlees kan strakker om de tand komen te zitten).
Sterkte met de afwegingen.
Met groet.

Jessica, 30-04-2014
Hallo,

Ik heb maandagochtend een wortelkanaalbehandeling gehad maar ik heb alsnog een bult op me tandvlees zitten en het lijkt wel als die groter wordt. Wat moet ik doen?

Groetjes. Reactie infoteur, 25-05-2014
Stel een bezoek aan de tandarts niet langer uit.

Michael, 21-04-2014
Beste
ik heb een vraag en ik ga ook heel eerlijk zijn.

ik heb geen al te best gebid ik ben een ex gebruiker ben 22 jaar en op mijn eigen al 3 jaar afgekickt.

ik heb dus tanden met haaten met barsten en zelf halve tanden omdat ze afbreken, nu ik heb mijn wijsheids tanden nog en mijn rechtse doet enorme pijn dat ik zelf per nacht 5x tanden poets en listirine spoel, en ja zelf 5pillen op een nacht neem en zelf soms nog niet helpt het is alzepan dat ik neem. omdat dat niet verslaavend is maar blijkbaar wel sterk voor pijn.

ik heb nu een afspraak maar ik kan maar op eind deze maand gaan 30ste april en in het ziekenhuis de 7de van volgende maand.

nu ik heb al een beetje pijn aan mijn klieren rechter kand, en raar maar waar aan mijn rechtse oor ook.
er staat voorlopig nog geen abbces maar mijn kaak staat klein beetje dik.
en als ik mijn hoofd recht omhoog doe en opspan en dan mijn tong uitsteek voel ik dat aan mijn klieren rechter kant.

weet u een remedie om die pijn te verlichten tot de 30ste.

ps ik mag geen antibiotica nemen ( alerchie's )

alvast bedankt Reactie infoteur, 22-04-2014
Mijn beste,
Dank voor je uitgebreide en eerlijke verhaal.
Ik vermoed ook dat er iets zoals je omschrijft niet helemaal goed gaat. Ik zou je adviseren om toch eerder een (spoed) afspraak te krijgen, in ieder geval om de ernst te beoordelen. Er zijn trouwens heel veel typen antibiotica, mogelijk dus ook een waarvan je geen allergische reactie krijgt. Overleg dit altijd met een (tand)arts.
Heel veel sterkte toegewenst voor de komende periode.
Groeten.

Dumont Bart, 25-02-2014
Beste
Ik heb 3 weken geleden 4 tanden laten trekken. Dit ging allemaal goed. Nu 3 weken later in mijn tandholtes kan je roze bol zien (uiteraard ook tandvlees) Als ik er aan de binnenkant met men tong op druk komt er etter uit, soms bloed. Ik draag dan ook een klipgeit. Is dit een ontsteking? Want ik heb geen pijn of dergelijke.
Mvg Reactie infoteur, 26-02-2014
Mijn beste,
Dank voor uw vraag. Of het een ontsteking is kan ik hier vandaan niet beoordelen. Mogelijk heeft u te maken met een vertraagde wondgenezing. Mijn advies is de wonden te laten controleren door uw tandarts (of kaakchirurg als u daar bent geweest) en tevens de pasvorm van uw klikgebit (ik neem aan dat u dat bedoelde met "klipgeit") te laten beoordelen (o.a. drukplaatsen). Sterkte ermee.
Groet.

R. van der Peijl, 16-01-2014
Foto tandarts toonde ontsteking. na twee dagen totaal geen last meer, dat is nu al twee maanden zo. ik gebruik flixonase neusdruppels tegen voorhoofdontsteking waardoor ik nooit meer last heb. ik vraag mij af of dit ook wortelontsteking tegenhoudt. tandarts zegt van niet maar ik vraag me a., het duurt een uur en kost ruim 400 euro of ik het wel of niet moet doen. Reactie infoteur, 18-01-2014
Mijn beste,
Zonder juist klinisch en röntgenologisch onderzoek kan geen goede diagnose worden gesteld. Een ontsteking aan de wortelpunt (neem ik aan) van een tand of kies heeft een oorzaak, vraag ernaar.
Succes.

Michelle, 22-11-2013
Gisteren ben ik bij de tandarts op controle geweest. Alles was in orde, behalve dat ik al een aantal jaar een 'zeurende' pijn heb aan één kies. Deze kies is al eens gevuld en ik mis een deel van het glazuur op deze kies (in 2010 is er een nieuwe vulling ingegaan, omdat toen gedacht werd aan luchtbelletjes onder de vulling wat de pijn zou kunnen veroorzaken). Sinds gisteren heb ik echter nog meer pijn aan deze kies gekregen. De tandarts dacht aan een ontsteking van de wortel/zenuw (?) en advieseerde een wortelkanaalbehandeling voor in de toekomst aan. Omdat de pijn nog niet heel hevig is, en ik er al een aantal jaar mee rondliep, wilde ik hier nog even mee wachten. Sinds gisteren is de pijn helaas wel erger geworden (Ik snap niet hoe dit opeens kan). Zijn er mogelijkheden om zonder de wortelkanaalbehandeling dit probleem op te kunnen lossen? En wat zijn de gevolgen (uitgezonderd de pijn) als ik hiermee te lang blijf rondlopen?
Ik begreep dat ik sowieso een kroon over mijn eigen kies moet laten zetten, omdat mijn kies anders vanzelf af zal brokkelen. Is er geen andere manier van behandelen mogelijk? De pijn bevindt zich echt in de kies. Als ik iets eet o.d. voelt het niet als een gaatje of dergerlijke. Ik vindt het zonde om in een gezonde kies (ondanks de ontsteking) te laten boren en snijden. Tevens ben ik erg bang voor de behandeling (of in ieder geval voor de verdovingsspuit) en heb ik geen idee wat alles in totaal zal gaan kosten. (De tandarts benoemde 2 bedragen van €350 en €400, maar ik neem aan dat er ook foto's gemaakt moeten worden en een eventuele nabehandeling?). Tevens lees ik op verschillende forums dat mensen na een wortelkanaalbehandeling nog een andere behandeling moesten ondergaan (apex resuetie?) vanwege ontstekingen na de wortelkanaalbehandeling. Kan iemand me hier meer duidelijkheid over geven? Reactie infoteur, 24-11-2013
Beste Michelle,
De antwoorden op je vragen zijn te vinden op http://www.allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/wortelkanaalbehandeling-endodontologische-behandeling

Dit is een website geschreven door tandartsen, voor patiënten. Hier vind je dus geen spookverhalen, maar een eerlijk verhaal over je probleem.
Succes en sterkte ermee.

Wouter, 03-10-2013
Hoi Loes, waarschijnlijk is er sprake van een ontsteking en volgens mij kan je tandarts dat zichtbaar make met een röntgenfoto. Reactie infoteur, 06-10-2013
Beste Wouter,
Dit is ten dele correct. Bij pulpitis (zenuw-ontsteking) is dit niet te zien aan de wortelpunt op een röntgenfoto. Bij pulpa-necrose (afgestorven zenuwweefsel) ziet men dat vaak wel (heeft met een bepaalde mate van lokaal botafbraak te maken).
Groet.

Loes, 30-09-2013
Ik heb al een aantal weken last van mijn kaak. Mijn tandarts zegt dat ik een wortelkanaalbehandeling moet en op zich vind ik dat geen punt, behalve dat hij niet weet in welke van mijn twee kiezen het is! Hij wil niet allebei mijn kiezen behandelen, wat vrij logisch is en waar ik ook achter sta, echter zegt hij dat ik moet wachten tot de pijn zo erg is dat hij dan pas weet welke kies het is. Hoe kan ik hier achter komen zonder nog weken pijn te hebben en paracetamol te slikken?

Groetjes Reactie infoteur, 02-10-2013
Beste Loes,
Ja, dit is een lastige keuze. Dergelijke problematiek staat of valt met de juiste diagnose. Afwachten - hoe pijnlijk dit ook kan zijn - is wel het verstandigst. Uitstralende pijn komt helaas voor tussen tanden en kiezen. Het belangrijkste is het moment dat u zelf kunt aangeven welke van de 2 de boosdoener is. Dan kan met enige zekerheid de wortelkanaalbehandeling gestart worden. Ik wens u en uw tandarts veel wijsheid in de oplossing. Sterkte ermee.

Ester, 09-09-2013
Heb geen idee wat ik heb… nooit eerder gehad… ik ga om de 9 maanden naar de tandarts (19 juni voor het laatst geweest). Op een dag voelde ik een bultje op mijn tandvlees (klein) maar kon het verder niet zien, had het idee dat deze wat dikker werd en later plat (dacht toen te merken dat er een soort puistje open was gegaan). Het kleine bultje bleef zitten op zelfde plek en ongeveer 3 a 4 weken geleden zag ik opeen een bultje met pus op een andere plek (deze stond op spanning dus bij het aankomen was deze gelijk open en plat) toch blijft er nog steeds een klein wit bultje zitten op zelfde plek en heb het idee dat het af en toe wat dikker wordt en zodra vocht eruit is is het weer plat. Dacht zelf dat het after was (weet het niet want heb het nooit eerder gehad) maar ik lees telkens dat je dan pijn moet hebben en dat heb ik echter niet… nergens last van het is dat ik weet dat het daar zit anders had ik echter niets geweten want het is nu al 3 a 4 weken weer plat (het is wel kleiner geworden). Hebben jullie een idee wat het is en wat kan ik doen om het spoedig over te laten gaan? Reactie infoteur, 09-09-2013
Beste Ester, vraag om een diagnose bij de tandarts. Die kan bij twijfel een kleine rontgenfoto maken van het gebied inclusief wortelpunten. Dan kan eventueel een tand of kies worden uitgesloten of juist als oorzaak worden aangewezen. Succes.

Ricardo, 18-07-2013
Beste,

eergisteren heb ik een kies laten trekken, dit gat hebben ze gehecht en nu doet het zoveel pijn dat mijn nachtrust niet goed meer is ik lig wakker van de pijn. wat kan ik hieraan doen? Reactie infoteur, 09-09-2013
Pijnstilling is hierbij de enige remedie tot volledige genezing moet worden afgewacht.

Leny, 26-06-2013
Heb vorig jaar een wortelkanaalbehandeling gehad en daarna een kroon. Nu is waarschijnlijk de wortelpunt ontstoken en heeft mijn tandarts een penicillinekuur voorgeschreven. Gaat het hiermee wel over, of moet er eigenlijk meer gebeuren. Ik heb echt heel veel pijn, kan niet eten, pijn straalt uit over de bovenkaak. Zelfs praten is vervelend. Reactie infoteur, 26-06-2013
Beste Leny,
Als er waarschijnlijk een (resterende) wortelpunt-ontsteking aanwezig is na een reeds uitgevoerde wortelkanaalbehandeling, kunnen er diverse factoren zijn die dit veroorzaken. De tandarts gaat er wellicht van uit dat dit een tijdelijke opvlamming is (een afwachtend beleid). Mogelijk is er meer aan de hand, maar daar moet dan een juiste diagnose voor komen. Antibiotica heeft enige tijd nodig (24-48 uur) om in te werken. Veel sterkte er mee.
Groet,
Victor

M. Preeker, 18-06-2013
Ben vandaag geweest bij Tandarts.Wil een (3 misschien 4) wortelkanaal-beh uitvoeren. Maar heb geen last. Wel heb ik last van een plaatje dat op iets drukt. Dit schijnt met de ontsteking te maken te hebben, wil hier wat aan laten doen. Maar als ik van de andere geen last heb…, zie ik het nut niet om er wat aan te doen. Wat nu?
Graag uw reactie. Reactie infoteur, 18-06-2013
Beste,
Een plaatje drukt normaal gesproken op de zachte weefsels rondom te tand. Deze druk moet gelijkmatig zijn en als het op een bepaalde plaats te veel druk geeft, moet het plaatje daar lokaal enigszins meer vrijgeslepen worden. Dit geeft nooit aanleiding tot het doen van een wortelkanaalbehandeling. Vraag uw tandarts naar de precieze oorzaak hiervan (diagnose).
Groet,
Victor

Djeffrey, 05-04-2013
Ik heb vorig jaar een wortel kanaal behandeling gehad nu is op de basis van de wortel een kroon geplaatst maar heb nu een een ontsteking aan de wortel punt en die ontsteking doet pijn aan de buitenkant van mijn tandvlees is dit door middel van spoelen of medicijnen op te lossen of moet ik hiervoor weer naar naar de tandarts.

mvg Djeffrey Reactie infoteur, 05-04-2013
Beste Djeffrey,
Voor dergelijke problematiek is het inderdaad raadzaam naar de tandarts terug te gaan. Het hoeft niet per se aan de ontstoken wortelpunt te liggen, maar het is zeker ook mogelijk dat er sprake is van een her-infectie of persisterende infectie. Nader klinisch en röntgenologisch onderzoek dient plaats te vinden om een goed behandelplan op te stellen, zodat u van het ongemak af komt.
Sterkte ermee.
Victor

Farnk, 13-02-2013
Toevallig heb ik deze behandeling gister gehad. Er bevond zich een ontsteking van mijn wortelkanaal. Nu ben ik gister behandeld en vervaarde gister ook nauwelijks pijn. Voor de behandeling had ik last van een zeurende pijn die omhoog trok richting mijn bovenkaak en oor. Dit zou komen door de ontsteking. Gister avond had ik hier geen last van maar nu de dag daarna begint deze pijn weer. Wat betekend dit? Is de bacterie nog niet goed verwijderd of heeft de ontsteking tijd nodig om te genezen? Of moet ik zo snel mogelijk weer een afspraak maken bij de tandarts. De behandeling van gister was het lichtelijk schoonmaken van de kanaaltjes en een tijdelijke vulling is geplaatst. Reactie infoteur, 13-02-2013
Beste Farnk,
Napijn bij een wortelkanaalbehandeling (ook de start ervan) komt geregeld voor en duurt in het algemeen maximaal 3 of 4 dagen. Daarna moet de pijn afzwakken. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om terug te gaan naar de tandarts.
Overigens is het zeer aanbevolen om de start van de wortelkanaalbehandeling tussen de 2 en 6 weken af te laten maken (het vullen van de kanalen). Anders is de kans groot dat de pijn terugkeert, aangezien de bacteriën zich vrij kunnen vermenigvuldigen in het lege wortelkanaal. Voor napijn na een wortelkanaalbehandeling worden reguliere pijnstillers (van de drogist) geadviseerd.
Sterkte ermee. Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.