Venlafaxine wordt als medicijn verstrekt met de naam Efexor

Venlafaxine wordt als medicijn verstrekt met de naam Efexor Venlafaxine is een medicijn wat goed kan helpen tegen depressieve stoornissen. In Nederland is het medicijn ook bekend onder de naam Efexor. De wetenschap gaat ervan uit dat mensen die onder een depressie lijden of een angststoornis hebben minder serotonine en noredraline aanmaken in hun hersenen. Daarom wordt anti depressiva verstrekt. Het medicijn reguleert de aanmaak van deze lichaamseigen stof serotonine. Dit medicijn werkt bij ongeveer de helft van alle patiënten.

Venlafaxine ofwel efexor is een medicijn

Venlafaxine is een medicijn wat voorgeschreven wordt aan patiënten die onvoldoende serotonine en noredraline aanmaken in de hersenen. Het medicijn werd door Wyeth in 1993 op de markt gebracht. Wyeth is een farmaceutische onderneming die in 2009 werd overgenomen door de firma Pfizer. Thans wordt dit medicijn in Nederland geleverd door Sun Pharmaceutical. Mensen die depressief zijn kunnen veel baat hebben bij deze medicijnen. Ongeveer de helft van de mensen aan wie venlafaxine wordt voorgeschreven heeft echt baat bij dit medicijn. Het is een middel wat alleen aan volwassenen mag worden voorgeschreven. Soms wordt het voorgeschreven aan mensen die angst hebben om zich in gezelschap te begeven. Deze patiënten isoleren zich en de angsten worden sterker. Paniekaanvallen kunnen ook bestreden worden met venlafaxine. Ook wordt dit medicijn wel voorgeschreven aan mensen die lijden aan neuropathische pijnen. Eenvoudig gezegd regelt het medicijn in de hersenen de hoeveelheid serotonine die we allemaal als lichaamseigen stof hebben. Door het gebruik van venlafaxine ofwel Efexor zal de stemming van de depressieve patiënt verbeteren en de angsten zullen verminderen.

Wanneer spreken we van een depressie

Wanneer mensen niet meer in staat zijn om te genieten van de kleine dingen en somberen gedurende langere tijd dan kan er sprake zijn van een depressie. Depressieve mensen hebben de neiging om alles van de negatieve kant te bekijken. Ook hebben zij weinig interesse in hun omgeving en beleven weinig of geen plezier aan de dagelijkse dingen.

Venlafaxine hoort tot de anti depressiva

Deze depressieve mensen hebben vaak last van schuldgevoelens en ze voelen zich a.h.w niet de moeite waard. Er is een negatief zelfbeeld ontstaan wat moeilijk te veranderen is. Anti depressiva wordt vaak verstrekt om de klachten te verminderen. Het is een hulpmiddel dat gezien kan worden als een stemmingsverbeteraar.

Wat gebeurt er als de depressie niet behandeld wordt

Als er depressieve klachten zijn of er is sprake van een posttraumatische stress stoornis dan is snelle behandeling noodzakelijk. Hoe eerder men met de behandeling kan starten hoe sneller er resultaten mogelijk zijn. Vaak wachten mensen te lang alvorens een arts te raadplegen. Naast medicijnen is het van groot belang dat de patiënt een klankbord heeft. Dit kan zijn d.m.v. psychotherapie maar ook goede vrienden en huisgenoten kunnen een rol spelen bij de behandeling.

Venlafaxine bij behandeling van opvliegers

Soms wordt venlafaxine voorgeschreven aan vrouwen die tijdens de overgang veel last hebben van opvliegers. Het medicijn werkt niet tegen overgangsklachten in het algemeen maar wel tegen de zweetaanvallen.

Hoe moet Venlafaxine worden ingenomen

Venlafaxine bestaat uit capsules van 37,5 mg. 75 mg en 150 mg. De arts kan de dosis verhogen tot 375 mg. per dag indien noodzakelijk. Bij dit medicijn is het erg belangrijk dat het iedere dag op hetzelfde tijdstip wordt ingenomen. Dit kan zowel 's morgens als 's avonds zijn. Men slikt de capsules in zijn geheel door met een glas water tijdens de maaltijd. Wordt het medicijn vergeten dan is het belangrijk dat het oorspronkelijke tijdstip weer wordt hervat.

Duur van de behandeling

Het medicijn heeft twee tot vier weken nodig om haar werk te kunnen doen. Pas daarna zal er sprake zijn van enige verbetering. Daarom dient men te wachten tot de stemming verbetert en de patiënt zich weer goed voelt. Daarna is het belangrijk om het medicijn nog minstens een half jaar door te blijven slikken. Bij ouderen en mensen die reeds eerder depressieve klachten hadden is de behandeling nog langduriger. Het is van het grootste belang dat het medicijn op het juiste tijdstip en met de juiste regelmaat wordt ingenomen. Soms zijn patiënten vergeetachtig of slordig met het innemen en dit kan gevolgen hebben voor de werking.

Afbouwen

Wanneer u gaat afbouwen zal dit altijd in overleg met de behandelend arts moeten gebeuren. Sommige mensen ervaren problemen met het afbouwen en kunnen een terugval krijgen. Anderen kunnen afbouwen in een gematigd tempo waarbij steeds minder van het medicijn wordt ingenomen.

Venlafaxine, efexor en alcohol

Wie venlafaxine of efexor gebruikt mag géén alcohol drinken. Het reactievermogen van mensen wordt vertraagd door het gebruik van het medicijn. De combinatie met alcohol versterkt dit.

Bijwerkingen

Zoals ieder medicijn heeft ook venlafaxine bijwerkingen. Niet iedereen heeft hier last van. De bijwerkingen zijn meestal wat sterker in de beginfase en dan vooral tijdens de eerste week. Zij kunnen bestaan uit:
  • Misselijkheid
  • Maag- darmklachten
  • Droge mond
  • Hoofdpijn en duizeligheid
  • Minder zin in vrijen
  • Gewichtstoename
  • Bij langdurig gebruik verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed.

In enkele gevallen kan er sprake zijn van:
  • Slaperigheid en extreme vermoeidheid
  • Slapeloosheid, dromen en extra nerveus
  • Slechter of wazig zien
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Hartklachten (dit middel mag niet worden gebruikt als er sprake is van hartritmestoornissen).

Autorijden en Venlafaxine

Venlafaxine is een medicijn met een"gele sticker". Dit betekent dat het uw reactievermogen kan beïnvloeden en dat er grotere kans bestaat op vermoeidheid of slaperigheid. Daarom is het verstandig om geen auto te rijden tijdens de periode dat u het middel gebruikt. Overleg hierover met uw arts indien dit bezwaarlijk is.

Als het middel niet of onvoldoende werkt

Als er na zes weken geen verbetering is opgetreden dan kunt u het beste met uw arts overleggen of doorgaan wel zinvol is. Meestal zal er dan gekozen worden voor een ander medicijn.

Wanneer mag Venlafaxine niet worden voorgeschreven

In sommige gevallen mag Venlafaxine niet worden voorgeschreven. Dit is o.a. het geval bij:
  • Kinderen tot 18 jaar
  • Als er andere medicijnen worden ingenomen die elkaar niet verdragen
  • Bij oogziekte zoals Glaucoom
  • Bij hoge bloeddruk
  • Bij neiging tot suïcide
  • Bij sommige diabetes patiënten.
  • Bij ziekte van Parkinson

Lees verder

© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Venlafaxine: een middel tegen depressieVenlafaxine: een middel tegen depressieAls je last hebt van een sombere stemming, geen plezier meer kunt beleven, geen interesse meer kunt tonen in anderen en…
Medicatie voor de psychische gezondheidMedicatie voor de psychische gezondheidVeel mensen gaan naar de huisarts en vragen een oplossing voor hun somberheid of slapeloosheid. In sommige gevallen lijd…
Gegeneraliseerde angststoornisIedereen is weleens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Maar sommige mensen zijn bijna voortduren…
Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)Diazepam - Valium (kalmeringsmiddel)Diazepam, ook wel bekend als Valium, is een kalmeringsmiddel dat vooral voorgeschreven wordt om angst- en spanningsklach…

VU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressieVU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressieOnderzoek toont aan dat mensen met een depressie een grotere kans hebben op overlijden. Dat heeft niet zomaar een-op-een…
TMJD syndroom, kaakdysfunctieTMJD syndroom, kaakdysfunctieHet TMDJ of TMJ syndroom (temporomandibular joint dysfunction) is een kaakgewrichtprobleem dat vaak ontstaat bij mensen…
Bronnen en referenties
  • www.apotheek.nl
  • Bijsluiter venlafaxine
  • Venlafaxine forum.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 12-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.