Zin en onzin over buikvet

Zin en onzin over buikvet Het wordt wel eens gezegd dat buikvet gevaarlijk kan zijn en als we inzoomen op overgewicht in zijn algemeenheid en buikvet in het bijzonder, kan gesteld worden dat buikvet een verhoogd risico met zich meebrengt. Het verhoogde risico zit hem in een teveel aan orgaanvet, iets wat je niet ziet. Wat zijn die risico’s en wat kan je er aan doen? Legitieme vragen voor een “probleem” waar menigeen ongemerkt last van heeft.

Buikvet, waar hebben wij het precies over?

We weten allemaal dat overgewicht, en dan hebben we het niet zozeer over af en toe en kilo, niet goed is. Het legt een extra druk op je hele lichaam en dus van belang om er iets aan te doen. Ben je verder slank, maar heb je wel een buikje, dan is het ook zinvol er iets aan te doen. Men gaat uit van 40% van de slanke mensen die last heeft van een teveel aan orgaanvet. De redenen zijn meestal niet bekend, waarbij sommige artsen zeggen dat dit genetisch bepaald kan zijn.

Opslaan van vet

Het lichaam slaat vet op twee manieren op, te weten direct onder de huid zoals op de heupen, de billen en op de buik. Dit is het zichtbare vet en dus als iemand dik(ker) is, hebben we het daarover. De andere manier, en deze is veel sluipender, is datgene wat je niet ziet. We noemen het orgaanvet en is te vinden rond het hart, de maag, de longen etc. Het is vanzelfsprekend slecht, alleen zie je het niet en weet je het dus vaak niet. Vandaag het “sluipend” aspect.

Voor de goede orde, orgaanvet op zich is niet slecht. Het beschermt de organen tegen “stootjes”. Echter, als je er een teveel van hebt, kan het wel een probleem worden. Het is namelijk zo dat dit vet stofjes aanmaakt als vetzuren en hormonen. Deze stoffen kunnen de stofwisseling weer beïnvloeden. Je hebt een verhoogde kans op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Verder kunnen de organen minder goed gaan functioneren.

Van orgaanvet naar buikvet

Wat heeft dit alles met buikvet te maken? Welnu, een buikje is een duidelijke aanwijzing dat er behalve op de buik ook rond de organen te veel vet aanwezig is. Er zijn wat normen voor die je grofweg kunt hanteren. Als je als vrouw een veel grotere tailleomtrek van 80 cm hebt en als man stevig voorbij gaat aan de 95 cm. De kans dat je dan teveel orgaanvet hebt, is aanzienlijk.

Wat is er aan te doen?

Bron: Jona263d, PixabayBron: Jona263d, Pixabay
Bewegen en eten
Waar het vandaan komt is vaak niet bekend, maar wel wat je er aan kunt doen en de eerste is de grootste open deur … bewegen, heel veel bewegen en gezond eten. Als je intensief aan het bewegen gaat, spreekt het lichaam de reserves aan om voldoende energie voor het lichaam te genereren. De norm staat nog steeds op minimaal 30 minuten per dag, maar dat is om het bij te houden. Als je een soort inhaalslag moeten maken, maak er dan één uur per dag van. Dit kan van alles zijn en tel ook rustig je diverse momenten van intensief bewegen op. Waar pak je allemaal de fiets voor, loop je lekker door als je de hond uit gaat laten en zo ja, hoeveel loop je of maak je misschien sowieso al regelmatig lekkere wandelingen? Zit je in een groepje waar je gezellig aan het bewegen bent, doe je aan een teamsport, ren je zo nu en dan of trek je baantjes in het zwembad. Maar ook een uur intensief in de tuin werken mag je er bij optellen.

Er zijn in de sportschool ook aparte apparaten die juist gericht zijn op het weg krijgen van orgaanvet. De trainers die rondlopen, weten daar meer van. Een voorbeeld is de trilplaat, deze wordt door velen gezien als een apparaat wat een teveel aan orgaanvet kan helpen weg te krijgen.

Tja, en eet je vezelrijk met veel groenten en fruit en geen “snacks” dan neemt echt je je orgaanvet af. Geen speciale poeders of dieettabletten, gewoon gezond eten. Natuurlijk is dat “gewoon” niet zo gewoon, maar zeker als je slank bent denk je eerder dat extra’s wel kan. Echter, niets is minder waar. Doe het maar eens een tijdje niet en ervaar wat er met je slanke lichaam (en buikje) gebeurd.

Slapen en ontspannen

Wat lang niet iedereen beseft is dat stress een rol speelt in het orgaanvet. Door stress kan je meer cortisol aanmaken en dat zorgt er weer voor dat je extra orgaanvet opslaat. Ontspan regelmatig en zorg dat je een te lange stressvolle periode vermijd. Loop je er toch tegenaan … zorg dan minimaal aansluitend voor goede ontspanning. Maar je kunt ook regelmatig mediteren, doe dagelijks wat yoga oefeningen in alle rust of zoek een andere manier waar je de stress los kunt laten.

Daarnaast is slapen belangrijk en het aantal uren verschilt van persoon tot persoon. Echter, over het algemeen is tussen 6 en 8 uur slaap op een dag het meest gangbaar. Veel minder én veel meer, levert mogelijk ook een teveel aan orgaanvet op.

Tot slot

Het besef dat je mogelijk een teveel aan buikvet hebt, is de eerste stap. Daarna zijn het geen vreemde stappen die je moet zetten om er vanaf te komen, maar je moet het wel doen én volhouden. Plannen is één, maar doen is er echt mee aan de slag gaan.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: waarom je buikvet blijft zittenAfvallen: waarom je buikvet blijft zittenVeel mensen doen keer op keer pogingen om gewicht te verliezen, maar slagen er niet in om blijvend van de overtollige ki…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Teveel buikvet gevaarlijkTeveel buikvet gevaarlijkWaar ‘te’ voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene ‘te’ niet de andere. Heb…
Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…

Keel en keelaandoeningenKeel en keelaandoeningenDe keel bestaat uit het achterste gebied van de mondholte en de neusgangen. Er kunnen keelaandoeningen ontstaan die vaak…
Wat kun je zelf doen tegen aambeien?Veel Nederlanders hebben ooit in hun leven wel eens last van aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van de darmwand net b…
Bronnen en referenties
  • Y. Havermans - dietist
  • Afbeelding bron 1: Jona263d, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.