Als je immuunsysteem niet goed functioneert

Als je immuunsysteem niet goed functioneert We weten allemaal dat een goed functionerend immuunsysteem belangrijk is en toch wil datzelfde immuunsysteem nog wel eens tot problemen leiden. Vreemd genoeg blijkt zeker op zo’n moment dat we maar barweinig weten over ons immuunsysteem. Hoe werkt het, wat zijn de gevolgen van een niet goed functionerend immuunsysteem en wat kan je zelf ondernemen?

Wat doet het immuunsysteem?

Immuunsysteem is afkomstig van het Latijns “immunis” wat “vrijgesteld” wil zeggen. Strikt genomen is je immuunsysteem je persoonlijke defensie. Het verdedigt je tegen alles wat je lichaam ongewenst wil binnendringen (lichaamsvreemde stoffen) én de eigen cellen die veranderen. Bij dit laatste moet je aan verschillende kankersoorten denken.

Wat kan zoal je lichaam binnendringen? Het betreft de bekende ziekteverwekkers in de vorm van virussen en bacteriën, maar ook schimmels en parasieten. Verder kan het lichaam ook ongewenst cellen “omvormen” (woekering), er ontstaat dan kanker en ook daar zal het immuunsysteem tegen op willen treden.

Wat als het immuunsysteem niet goed werkt?

De gevolgen van een niet goed functionerend immuunsysteem kunnen van “binnen de perken” oplopen tot zeer ernstig. Het is als volgt “ingedeeld”;
  • T1/T2 –evenwicht verstoring; ontstaan van allergieën, aids
  • T1/T2-evenwicht + auto immuniteit*; reumatoïde artritis, multiple sclerose
  • Virussen die zich weten te onttrekken aan het immuunsysteem; ziekte van Pfeiffer, hepatitis B en C, longontsteking

* dat wil zeggen dat de tolerantie ten opzichte van lichaamseigen stoffen verstoord is.

Als een ziekte chronisch wordt, is er normaal gesproken wel mee te leven, maar zit je meestal voor leven aan de medicijnen. De mate waarin je de chronische ziekte hebt, kan heel divers zijn.

Hoe merk je het op?

Vaak gaat een niet goed functionerend immuunsysteem langzaam achteruit en merk je het niet meteen op. Weet je dat je langere tijd niet je dagelijkse vitamines krijgt, dan kan het ook een signaal zijn alert te zijn. Natuurlijk is het zo dat je mogelijk merkt dat je veel meer vatbaar bent voor allerlei zaken. Als er bijvoorbeeld griep “in de lucht hangt” dan pik je het als eerste op. Verder kan je je loom voelen, gaat de kwaliteit van je huid achteruit, kan je problemen hebben met je gewrichten en/of een spijsvertering die niet goed functioneert.

Hoe kan je het immuunsysteem optimaal houden?

Ook met gezond leven en eten kan je niet alles voor zijn. Als je eenmaal in het dokterscircuit zit, dan is het nog steeds belangrijk je immuunsysteem zo optimaal als mogelijk te houden. Een gezonde levensstijl en gezonde voeding vormen een essentiële basis. Voldoende vitamines uit de schijf van vijf en daarnaast zijn er producten die wat extra’s kunnen betekenen. Enkele voorbeelden:
  • Amandelen, een handje per dag is prima tegen stress en levert vitamine B en E.
  • Broccoli, goed voor de weerstand. Vitamine A en C en antioxidant glutathion.
  • Grapefruit / sinaasappelen, tegen verkoudheid en groep. Levert vitamine C.
  • Spinazie, stimuleert nieuwe cel-aanmaak en reparatie DNA. Bevat vitamine B9, C en foliumzuur.
  • Aardbeien, ondermeer goed tegen de veroudering, met name veel vitamine C.
  • Yoghurt (mager), prima tegen de verkoudheid, vitamine D.

Alternatieve circuit

Natuurlijk heb je ook het alternatieve circuit om je afweer optimaal te houden c.q. te krijgen. Je kunt er van zeggen dat het niet concreet is en je niet direct resultaat ziet, maar dat geldt ook bij je voeding. Gecombineerd kan prima … én onder het motto “baat het niet, dan schaadt het niet”.

Je thymus of ook wel zwezerik genoemd (ongeveer tussen borstbeen en luchtpijp op de borst) kan je stimuleren door er iedere ochtend bij het opstaan met de vuist of vingertoppen stevig tegenaan te tikken. Verder kan je met visualisatie de nadruk leggen op de thymus en dat doe je door goed door te ademen via de neus. Visualiseer dat deze zuurstof door je linkerarm binnenkomt en rechtstreeks richting je thymus gaat. Deze zuurstof laat je thymus oplichten en het straalt door heel je lichaam. Via de rechterarm adem je als het ware uit. Draai het om en wissel dit gedurende een minuut of wat af. Leg de nadruk goed op die oplichtende / stralende thymus en zorg dat je tot in al je vezels verlicht wordt.

Tot slot

Gezonde voeding en een gezonde leefstijl is een, maar het geeft geen garanties. Echter, dat geldt feitelijk voor alles. Alert zijn op het functioneren van je lichaam is altijd belangrijk, maar niemand kent je lichaam zo goed als je dit zelf kent. Accepteer geen sterk afwijkende zaken, zeker niet als dit langer aanhoudt. Raadpleeg je huisarts en stem eventuele extra vitaminepreparaten af. Ga in ieder geval niet zomaar slikken en dan maar afwachten of het werkt.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Thymusklier activerenDe thymusklier (Grieks = thymos = levensenergie), ook wel zwezerik genoemd, is een tweekwabbige klier en ligt boven in d…
Functie van de thymus en hoe te activeren?Functie van de thymus en hoe te activeren?Lange tijd leek het een nutteloos orgaan, maar de thymus of ook wel zwezerik genoemd, heeft wel degelijk een belangrijke…
Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
Je vierde chakra, het hartchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vierde chakra het hartchakra wordt genoemd. Het vierde chakra heeft lichame…

mijn kijk opOperatie en herstel: Keelamandelen knippen (tonsillectomie)Amandelen laten verwijderen wordt ook wel amandelen knippen of tonsillectomie genoemd. Dit is een ingrijpende operatie,…
Bronnen en referenties
  • F. Brekelmans - huisarts / homeopaat
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.