Pijn als ik op de kaak druk

Pijn als ik op de kaak druk Soms ontstaat er pijn als je op de kaak drukt. Het kaakgewricht bestaat uit verschillende onderdelen. Pijn die gevoeld wordt bij druk hoeft niet altijd direct van de kaak afkomstig te zijn. Soms zijn er andere oorzaken voor te vinden. Ook hoeft de oorzaak niet altijd ernstig te zijn. Drukpijn kan vanzelf weer verschijnen maar kan oom langere tijd aan blijven houden. Soms is er sprake van een onderliggende ontsteking. Ook een trauma kan pijn aan de kaak veroorzaken. De behandeling is daarom niet altijd hetzelfde.

Het kaakgewricht

Het kaakgewricht bestaat uit de onderkaak en de bovenkaak. De bovenkaak zit vast aan de schedel. De onderkaak beweegt ten opzichte van de bovenkaak. De bovenkaak is niet in staat om te bewegen. Kauwen, praten en andere bewegingen doen we dus met de onderkaak. Het kaakgewricht bestaat uit een kop en een kom, de kop schuift iets uit de kom wanneer we de mond verder openen. Door het kaakgewricht zijn we in staat om te kauwen, te praten, te gapen en vele andere bewegingen uit te voeren.

Pijn als je op de kaak drukt

Normaal gesproken behoort de kaak geen pijn te doen als je erop drukt. Is dit wel het geval dan is er vaak meer aan de hand. Vooral wanneer er ook pijn optreedt zonder dat je op de kaak drukt is het raadzaam naar de oorzaak te zoeken. Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets niet goed is. De kaak of het weefsel eromheen maakt stofjes aan die de zenuwuiteinden prikkelen. Via de zenuwen gaat een elektrisch signaal naar de hersenen toe. De hersenen krijgen het signaal: pijn. De zenuwuiteinden kunnen enkele geprikkeld worden wanneer er op de kaak gedrukt wordt, dit wordt drukpijn genoemd. Maar ook kan de pijn continue aanwezig zijn. Het type pijn geeft vaak de ernst van de situatie weer: drukpijn is vaak minder ernstig dan een continue aanwezige pijn.

Kaakholteontsteking

Een kaakholteontsteking ontstaat vaak als reactie op een neusverkoudheid. De slijmvliezen in de kaakholte zijn ontstoken en het verkoudheidsvirus ziet kans zich in de kaakholte te nestelen. Door krachtig snuiten wordt het virus als het ware de kaakholte ingeperst. Ook bij een ontsteking aan de tanden of kiezen kan een kaakholteontsteking ontstaan. Bacteriën zijn hier verantwoordelijk voor een bereiken de kaakholte door via de ontstoken tand of kies naar binnen te kruipen. Er is pijn voelbaar en een drukkend of vol gevoel. Soms is de pijn alleen aanwezig bij drukken op de kaak. Een kaakholteontsteking bestaat uit neusdruppels, antibiotica of een kaakspoeling.

Trauma van de kaak

Een val, klap op stoot tegen de kaak kan ervoor zorgen dat de kaak of omringend weefsel beschadigd wordt. Niet altijd is er direct pijn voelbaar. Zwelling kan optreden, maar ook pijn als je op de kaak drukt. In ernstige gevallen is de pijn continue aanwezig. Wanneer het ongeval niet heel ernstig was is de kans groot dat de kaak slechts gekneusd is. De pijnklachten verdwijnen dan vanzelf. Een gebroken kaak is te herkennen aan een gezwollen kaak die pijn doet als erop gedrukt wordt. Vaak is er ook een bloeduitstorting zichtbaar. De mond kan soms moeilijk geopend worden en de lip kan gevoelloos zijn. De gebroken kaak wordt gestabiliseerd met behulp van beugels, elastiekjes of andere hulpmiddelen. Uiteindelijk geneest de breuk vanzelf. Soms is een operatie nodig om de botdelen vast te zetten.

Overbelasting van de kauwspieren

Een andere oorzaak voor drukpijn aan de kaak is een overbelasting van de kauwspieren. Mensen die plots hard of taai voedsel eten of veel kauwgom kauwen kunnen last krijgen van overbelaste kauwspieren. De spieren voelen vermoeid en pijnlijk aan. Er kan ook sprake zijn van pijn wanneer er op de kaak wordt gedrukt. In principe zijn het de kauwspieren waarop gedrukt wordt en die de pijn afgeven. Rustiger aan doen verminderd de klachten. Blijf voorlopig ook van de kauwgom af.

Tandpockets

Het tandvlees omsluit de tanden en kiezen. Normaal gesproken is de ruimte tussen tandvlees en tanden minimaal en minder dan 3 mm diep. Wanneer deze 3 mm of meer diep is spreken we van een tandpocket. Een tandpocket ontstaat doordat tandplak niet weg wordt gepoetst. Dit verhard tot tandsteen en zit vol bacteriën. Deze irriteren het tandvlees waardoor deze rood en gezwollen wordt en van de tand af gaat staan. Hoe dieper de pocket, hoe erger de ontsteking. Bacteriën dringen steeds dieper het tandvlees in. Uiteindelijk gaat de tand of kies losstaan en raakt verloren. Ook andere tanden en kiezen kunnen aangetast worden. Niet altijd is een tandpocket eenvoudig te herkennen. Vooral bij rokers zwelt het tandvlees minder snel op doordat de doorbloeding verminderd is. Wel is er dan soms drukpijn voelbaar wanneer er op de kaak wordt gedrukt. Deze pijn is voelbaar rondom de hals van de tand of kies. De mondhygiëniste moet ontstoken tandvlees behandelen.

Uitstralende pijn

Drukpijn aan de kaak is niet altijd direct van de kaak afkomstig. Zoals gezegd kan de pijn ook van de tanden of kiezen afkomstig zijn, die met de kaakholte verbonden zijn. Maar ook klachten aan of met het oor of de ogen kan een uitstralende pijn naar de kaak toe geven. Soms zit de pijn op een andere plek dan de daadwerkelijke klacht. Pijn die niet verdwijnt of juist heviger wordt moet dus altijd nagekeken worden door een arts.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de kaak: symptomen, oorzaken & behandelingPijn aan de kaak: symptomen, oorzaken & behandelingPijn aan de kaak kan bijkomende symptomen met zich meebrengen zoals oorpijn en hoofdpijn. Het gaat om een krampachtige,…
Kaakontwrichting en behandelingKaakontwrichting en behandelingEen kaakontwrichting wordt ook wel kaakluxatie genoemd en is het ontwrichten van het kaakgewricht. Het treedt op wanneer…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Gebroken en ontwrichte kaak: Oorzaken en symptomenGebroken en ontwrichte kaak: Oorzaken en symptomenBij een gebroken kaak (mandibulaire fractuur) is er een breuk in het kaakbot. Een ontwrichte kaak (kaakdislocatie) betek…

Depersonalisatiestoornis: een vervreemding van jezelfDepersonalisatiestoornis: een vervreemding van jezelfIemand die lijdt aan een depersonalisatiestoornis, heeft het gevoel dat hij buiten de werkelijkheid staat. Het is een ge…
De verzamelstoornis: het leed en de behandelingDe verzamelstoornis: het leed en de behandelingDe verzamelstoornis. We denken al snel aan de mensen die zo veel spullen bewaren en verzamelen, dat het huis in een bees…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinfo.nl/%7B8156b167-0671-490d-ae41-056af297ba6c%7D
  • http://www.chiropractie-vanbeest.nl/nl/klachten/kaak-en-aangezichtspijn
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.