Betrouwbare websites op medisch gebied

Betrouwbare websites op medisch gebied Er zijn nogal wat websites die informatie verstrekken over ziektes, aandoeningen, gezondheid en therapieën. Voor de patiënt is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, terwijl we toch met zijn allen steeds meer googelen op onderwerpen die onze gezondheid aangaan. Er is een aantal websites dat objectieve en betrouwbare informatie geeft over onderwerpen die met de gezondheid te maken hebben. Het is verstandig om alleen deze websites te gebruiken als men gaat zoeken naar ziektes en aandoeningen.
Bron: DarkoStojanovic, PixabayBron: DarkoStojanovic, Pixabay

De website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Dit is een website van de overheid over gezondheid en milieu. Er is een alfabetische lijst opgenomen over allerlei zaken die met de volksgezondheid te maken hebben. Niet alleen ziekten worden besproken, maar ook bevolkingsonderzoeken, zaken als fijnstof, UV-straling en nachtwerk worden er behandeld. Het is een zeer uitgebreide website met nogal wat verschillende onderwerpen. Op de homepage zijn recent verschenen publicaties te vinden over gezondheid en milieu.

Thuisarts.nl, een website gemaakt door huisartsen

Thuisarts.nl is een website die gemaakt is door de Nederlandse vereniging van huisartsen in Nederland. Deze website geeft informatie over allerlei ziektes en aandoeningen waarmee mensen te maken kunnen krijgen. De informatie is op gestructureerde wijze weergegeven. Per ziekte kan men lezen: waar het door komt, of het kwaad kan, wat men er zelf aan kan doen, hoe de ziekte wordt behandeld, wanneer men de huisarts moet raadplegen, hoe het verdere verloop van de eventuele behandeling is en waar aanvullende informatie is te vinden. De site is geïllustreerd met plaatjes en filmpjes. Men kan zoeken op lichaamsdeel, via een letterbalk op ziekte of met een zoekwoord.

Betrouwbaarheid Thuisarts.nl

De informatie die op deze site is te vinden is afkomstig uit de wetenschappelijke richtlijnen waarmee huisartsen werken. De richtlijnen zijn op patiëntvriendelijke wijze verwoord. Huisartsen maken tijdens consulten al gebruik van de informatie door deze in de spreekkamer op papier aan patiënten te verstrekken. De site is dan ook een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Op de website zal men geen advertenties of andere commerciële informatie aantreffen.

Apotheek.nl

Apotheek.nl is een website van de KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers. Op deze site is objectieve informatie te vinden over alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen. Deze informatie wordt gestructureerd weergegeven. Men kan lezen waartoe het middel dient, wat de bijwerkingen zijn, welke doseringen er zijn, of het het concentratievermogen of de rijvaardigheid beïnvloedt en wat de interactie is met andere geneesmiddelen en bijvoorbeeld alcohol.

Patiëntvriendelijk zoeken naar geneesmiddelen

Deze website biedt een zoekmogelijkheid op medicijn, aandoening of apotheek. Elke maand is er een thema waarover informatie wordt gegeven. Bovendien is er een rubriek waarin actuele zaken worden behandeld. Er staan ook filmpjes op deze site en er is een mogelijkheid om via een formulier een vraag aan een apotheker te stellen. De website is patiëntvriendelijk maar ook nuttig voor professionals.

Websites gericht op bepaalde patientengroepen

Veel medische informatie is te vinden op websites van patientenverenigingen, specialisten in een bepaald medisch vakgebied of op websites die zich inzetten voor patienten met een bepaalde ziekte.

Trimbos.nl

Het Trimbosinstituut is een kennisinstituut op het gebied van alles wat met psychische en psychiatrische aandoeningen te maken heeft. Het instituut verricht onderzoek naar allerlei zaken die met de geestelijke gezondheid te maken hebben inclusief verslaving. De kennis die hiermee wordt opgedaan wordt toegepast door professionals als psychiaters, psychologen en andere professionals in de GGZ en de verslavingszorg.

Informatie over psychische zaken
Het Trimbosinstituut heeft een groot aantal medewerkers met specifieke kennis op allerlei gebieden. Ook geeft het publicaties uit over onderwerpen die de geestelijke gezondheid betreffen. Op de website is veel informatie te vinden voor zowel professionals als patiënten. Deze informatie betreft (nieuwe) behandelmethoden, richtlijnen en preventieprogramma’s, onderzoeksgegevens, informatie voor professionals, beleidsmakers en politici, cursussen en trainingen (waaronder zelfhulp via internet) en voorlichting over psychische problematiek, middelengebruik en verslaving.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Kanker.nl en de website van het KWF

Wie zelf kanker heeft of in de nabije omgeving met kanker te maken heeft, kan veel informatie vinden op de website van het Koninklijk Wilhelmina Fonds (KWF). Op deze website is een gedeelte ingericht waarop informatie te vinden is over alle mogelijke soorten kanker. Ook zijn er brochures te bestellen. De website linkt naar een andere website over kanker: kanker.nl. Hier is nog meer gedetailleerde informatie te vinden over allerlei verschillende soorten kanker. Deze website is tot stand gekomen op initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Veel deskundigen werken er aan mee om de informatie over kanker relevant, up to date en accuraat te houden.

Betrouwbaarheid van de websites van het KWF en kanker.nl
De websites van het KWF en kanker.nl worden professionaal onderhouden. Er werken tal van specialisten in het vakgebied aan mee zodat de verstrekte informatie goed gecontroleerd en actueel is.

De website van de Hartstichting

Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland. Wie betrouwbare informatie wil lezen over de verschillende hart- en vaatziekten en welke behandelingen er mogelijk zijn, kan zich hierin verdiepen op de website van de Hartstichting. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de websites over kanker. Professionals zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de medische informatie.

Vrouwenindeovergang.nl, een website van gynaecologen

Vrouwenindeovergang.nl is een website die regelmatig wordt aangepast op grond van de laatste wetenschappelijke kennis. Hij geeft informatie over allerlei aspecten waarmee vrouwen die in de overgang zijn of komen te maken kunnen krijgen. De website heeft als doel om informatie te geven over de overgang en de menopauze en om het lijden aan klachten als gevolg van de overgang tot een minimum te beperken. De website is niet alleen voor vrouwen in de betreffende levensfase bedoeld maar voor iedereen die meer informatie over de overgang wil hebben. Naast vrienden en familie van vrouwen in de overgang gaat het hierbij om huisartsen, gynaecologen, menopauzeconsulenten en andere professionals.

Betrouwbaarheid Vrouwenindeovergang.nl
Deze website staat onder redactie van een hele serie vooraanstaande gynaecologen uit heel Nederland en is gebaseerd op de meest actuele informatie op dit gebied. Zij baseren zich op wetenschappelijke studies. Naast gynaecologen zijn bovendien nog een cardioloog en een menopauze- en osteoperosespecialist (osteoperose is botontkalking) betrokken bij de inhoud van de site. Er is allerhande informatie op deze site te vinden over klachten en behandelingen, er is een forum en een rubriek Nieuwsberichten.

Andere websites

Voor vele aandoeningen bestaan er specifieke websites. Vaak werken hier specialisten aan mee en gaat de informatie samen met het werven van financiele middelen voor het goede doel: het bestrijden van de betreffende aandoening. Op de website staat gewoonlijk te lezen wie de website beheren. Het zijn vaak stichtingen. Deze stichtingen krijgen gewoonlijk de ANBI-status van de overheid. Dat wil zeggen dat ze worden beschouwd als algemeen nut beogende instellingen. Sinds 2010 geldt voor deze stichtingen een integriteitstoets. Op zich is dit geen garantie voor de juistheid van de informatie over medische aandoeningen, maar we mogen ervan uitgaan dat de specialisten die hieraan doorgaans verbonden zijn het publiek informeren op basis van hun kennis en kunde en dat zij op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen.
© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op zoek naar betrouwbare medische informatie op het internetOp zoek naar betrouwbare medische informatie op het internetAls het om onze gezondheid gaat is goede en betrouwbare medische informatie van groot belang. Veel medische informatie w…
nieuws uitgelichtBetrouwbare medische informatie op internet vindenObjectieve en betrouwbare gezondheidsinformatie vinden online, is geen sinecure. Google heeft een toepassing gelanceerd…
Let goed op dat online-apotheek geen nepmedicijnen verkooptLet goed op dat online-apotheek geen nepmedicijnen verkooptEen internetapotheek werkt eigenlijk hetzelfde als andere online winkels. Door op de gewenste artikelen te klikken komen…
Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen.…

Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerKanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkankerHeb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid e…
Endeldarmkanker en de wait-and-see-methodeEndeldarmkanker en de wait-and-see-methodeOver de ziekte dikkedarmkanker horen we veel meer in de media dan over de specifieke ziekte endeldarmkanker. Toch zijn e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waldryano, Pixabay (bewerkt)
  • Website: https://www.thuisarts.nl/over-deze-website
  • Website: http://www.vrouwenindeovergang.nl
  • Website: http://www.trimbos.nl/over-trimbos/over-ons
  • Website: http://www.apotheek.nl
  • Website: https://www.kwf.nl/kanker/maagkanker/Pages/default.aspx
  • Website: https://www.rivm.nl/onderwerpen
  • Afbeelding bron 1: DarkoStojanovic, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.